Magazine

Streaming muziek in België: welke dienst kies jij?

Laatste update: donderdag 29 januari 2015.

 

Na respectievelijk Simfy en Spotify heeft ook het Franse Deezer, vorige week, de Belgische streaming music-arena betreden. Vier grote internationale spelers, en straks misschien ook nog Telenet en Sony, strijden nu om de gunst van de Belgische muziekliefhebber. Die heeft daar alleen maar voordeel bij. Immers: meer aanbod, meer keuze. Dat leidt wel tot een luxe-probleem, namelijk de vraag welke dienst je nu het beste kiest. Want ondanks dat ze allemaal in essentie hetzelfde doen, zijn er toch wel wat verschillen. Om het je wat gemakkelijker te maken, zetten we de eigenschappen per muziekstreamingdienst voor je op een rij.

 

Update 28-01-2015: we hebben Tidal toegevoegd.

Update 14-09-2013: we hebben Google Play Music All Access toegevoegd.

Update 07-06-2013: we hebben Napster toegevoegd.

Update 07-12-2012: we hebben Rdio toegevoegd.

Update 17-10-2012: we hebben Xbox Music (van Microsoft) toegevoegd.

Update 11-07-2012: we hebben Juke (van Media Markt en Saturn) toegevoegd.

Update 01-05-2012: we hebben Music Unlimited (van Sony) toegevoegd.

Update 14-12-2011: we hebben Rara.com toegevoegd.

 

Inhoud:

1. Spotify
2. Deezer
3. Rara.com
4. Music Unlimited
5. Rdio
6. Xbox Music
7. Juke
8. Napster
9. Google Play Music All Access
10. Tidal (hifi)
11. Qobuz (hifi)
12. Vergelijking
13. Slotsom

1. Spotify

 

Het Zweedse Spotify is de in ons land bekendste en grootste streaming music-aanbieder. Update 28-01-2015: Spotify heeft inmiddels de kaap van 15 miljoen betalende gebruikers gehaald. Daarnaast zijn er circa 60 miljoen abonnees die de gratis variant gebruiken.

 

Werkwijze

 

Om toegang te krijgen tot de muziekdatabank van Spotify, moet je eerst een stukje software downloaden en installeren op je computer. Dat gaat snel en eenvoudig. Het draait bovenal om streaming music, maar je kan de muziek – tegen betaling per track – ook downloaden.

 

Aanbod

 

Spotify heeft het grootste muziekaanbod van allemaal, namelijk circa 21 miljoen tracks. Alle grote labels en artiesten zijn vertegenwoordigd. Enkele belangrijke uitzonderingen daarop zijn The Beatles, Led Zeppelin en Pink Floyd. Deze artiesten of hun belangenbehartigers zijn vooralsnog weinig gecharmeerd van het streaming music-model, omdat het te weinig geld in het laatje zou brengen. Dankzij deals met lokale platenmaatschappijen zijn de meeste grote Belgische artiesten wél vertegenwoordigd.

 

Gratis gebruik

 

Update 16-01-2014: tot voor kort konden gebruikers in de meeste landen waar Spotify actief is zes maanden lang gratis muziek streamen op hun pc – daarna werd dat beperkt tot enkele uren per week. Die tijdsbeperking is echter opgeheven. Gratis gebruikers kunnen voortaan onbeperkt Spotify’en, óók op iOS- of Android-toestellen. Gratis betekent wél nog steeds dat je reclameboodschappen moet dulden.

 

Abonnementen

 

Unlimited (€ 4,99 per maand): hiermee krijg je onbeperkt toegang tot de database van muziek zonder reclame en tijdslimiet. De geluidskwaliteit is degelijk, namelijk 160 kbps.

 

Premium (€ 9,99 per maand): de duurste optie biedt je een hogere geluidskwaliteit (320 kbps, oftewel hifi-kwaliteit), gebruik via mobiele apparaten en de optie om muziek offline te beluisteren.

 

Extra’s

 

Er bestaan diverse mogelijkheden (software en hardware) om Spotify eenvoudig via je stereo-installatie te laten schallen. Bovendien heeft het Zweedse bedrijf onlangs apps gelanceerd, waarmee je bijvoorbeeld songteksten kan lezen tijdens het luisteren of zien waar de beluisterde band binnenkort optreedt. Ten slotte is er de koppeling met Facebook, waardoor je je favoriete deuntjes eenvoudig kan delen met je Facebook-vrienden.

 

2. Deezer

 

Deezer is een Franse streamingdienst, opgericht in augustus 2007 en inmiddels actief in bijna honderd landen. In veel landen heeft Deezer deals gesloten met lokale partijen, zoals in ons land met Belgacom. Deezer – actief in 150 landen zij het níet in de VS – heeft 26 miljoen leden, waaronder drie miljoen betalende. Update 20-12-2012: waar Deezer zich voorheen op de betalende gebruiker richtte, gaat de dienst nu in offensief met Spotify en biedt ze een gratis versie aan. Zie verder onder het kopje ‘Gratis gebruik’.

 

Werkwijze

 

Je hoeft geen software te downloaden en installeren om de muziek van Deezer af te spelen. Deezer werkt namelijk gewoon in je browser, meer bepaald via de flashplayer op de site. Handig voor als je van je werkgever niets mag installeren op je computer. Een nadeel zou kunnen zijn dat Deezer sneller tegen bufferproblemen aanloopt.

 

Aanbod

 

De database bevat circa 20 miljoen liedjes, mede dankzij de ondersteuning van alle grote platenlabels. Het aanbod lijkt sterk op dat van Spotify, inclusief de bekende afwezigen (zie Spotify). Van Coldplay is er maar één album beschikbaar (Op Spotify ontbreekt van Coldplay alleen het laatste album). Door een akkoord met de auteursrechtenvereniging Sabam zijn ook Belgische artiesten ruimschoots vertegenwoordigd op Deezer.

 

Gratis gebruik

 

Update 20-12-2012: waar Deezer zich voorheen op de betalende gebruiker richtte, gaat de dienst nu in offensief met Spotify en biedt ze een gratis versie aan. Die houdt in dat je een jaar lang onbeperkt muziek kan streamen met als enige tegenprestatie het beluisteren van reclamespots. Daarna komt er wél een luisterlimiet: twee uur per maand.

 

Abonnementen

 

Premium (€ 4,99 per maand): hiermee kan je alle tracks van de catalogus volledig en reclamevrij afspelen met geluidskwaliteit van 320 kbps.

 

Premium+ (€ 9,99 per maand): hiermee kan je Deezer ook gebruiken op je smartphone gebruiken via de gratis apps. Je kan online afspelen via Wifi of mobiel internet, maar ook albums en playlists opslaan voor offline gebruik. Downloaden is niet mogelijk.

 

Via Belgacom: sinds gisteren wordt Deezer ook aangeboden via ’s lands grootste telecombedrijf en wel in het zogenaamde Generation pack. Dit is een bundel mobiele telefonie, internet en muziek. De vier Generation packs van Belgacom kosten tussen 40 en 70 euro per maand. Daarvoor krijg je een Internet Comfort-abonnement, een mobiel abonnement met onbeperkt sms’en en de streaming muziek van Deezer. Via de duurdere formules (60 en 70 euro per maand) kan je de muziek ook consumeren via je smartphone of tablet. Meer hierover lees je op www.belgacom.be/deezer.

 

Extra’s

 

De site biedt veel mogelijkheden en redactionele inhoud om jou nieuwe muziek te laten ontdekken.

 

3. Rara.com

 

 

UpdateDeze dienst is opgeheven.

4. Music Unlimited (Sony)

 

Update 29-01-2015: Sony heeft aangekondigd dat het per 29 maart 2015 stopt met Music Unlimited. De dienst wordt vervangen door concurrent Spotify.

5. Rdio

 

Het Amerikaanse Rdio werd in 2010 opgericht door Janus Friis, eerder mede-grondlegger van KaZaA en Skype. Sinds december 2012 is de dienst ook actief in de Benelux. Ze is niet heel anders dan de bestaande concurrenten, maar dankzij een groot muziekaanbod, veel mobiele apps én vanwege gebruiksvriendelijkheid heeft Rdio in de VS al een behoorlijke klantenkring opgebouwd.

 

Werkwijze

 

Software downloaden is niet nodig. Rdio werkt in je browser en nog wel in een fraaie, gebruiksvriendelijke interface. Die is gelijk het grootste pluspunt ten opzichte van de concurrenten.

 

Aanbod

 

Met een aanbod van meer dan 18 miljoen liedjes kom een doorsnee muziekliefhebber weinig tekort op Rdio. Je zal misschien wél merken dat het aanbod van Belgische en Nederlandse artiesten (nog) wat kleiner is dan bijvoorbeeld Spotify. Net als op Spotify géén Beatles op Rdio, maar wél Pink Floyd.

 

Gratis gebruik

 

Sinds eind januari 2013 kan je Rdio gedurende een half jaar gratis gebruiken (update 29-01-2013).. Daarna moet je een betaald abonnement nemen.

 

Abonnementen

 

De abonnementsformules van Rdio zijn dan als die van zowat alle streamdiensten. Voor 4,99 euro per maand krijg je onbeperkte muziek in de browser en voor 9,99 euro per maand komt daar streamen naar mobiele toestellen bij (iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry), waarbij muziektracks ook tijdelijk opgeslagen worden voor offline gebruik. Betalen kan alleen met creditcard.

 

6. Xbox Music

 

Microsofts muziekstreamdienst Xbox Music werd 16 oktober 2012 gelanceerd op de Xbox 360. Het muziekplatform staat bovendien voorgeïnstalleerd op alle Windows 8– en Windows Phone 8-toestellen. Ook ’s werelds grootste softwarebedrijf heeft dus de aanval op – met name – Spotify en iTunes geopend.

 

Werkwijze

 

Xbox Music is beschikbaar op de Xbox 360 en is voorgeïnstalleerd op alle Windows 8-apparaten. Update 10-09-2013: de dienst is nu ook te gebruiken op iPhones, iPads en Android-telefoons.

 

Aanbod

 

Xbox Music biedt een catalogus van maar liefst 30 miljoen tracks en gaat daarmee Spotify voorbij. Toch zal de doorsnee muziekliefhebber weinig verschil in aanbod ervaren. Belgische en Nederlandse artiesten zijn op Xbox Music zelfs in wat mindere mate vertegenwoordigd dan op Spotify. Muziek van artiesten als Pink Floyd, Led Zeppelin en Metallica, die op Spotify nog altijd schitteren door afwezigheid, is op de Xbox Music dan weer wél te vinden. Het gaat echter alleen om previews van 30 seconden die bovendien enkel op smartphones, tablets en Windows 8-computers zijn op te vragen – níet op de spelcomputer dus. De vraag is of dit soort tracks wordt meegerekend in de muziekbibliotheek van 30 miljoen. Je kan de tracks van 30 seconden, die steeds grijs zijn gemarkeerd, wél kopen c.q. downloaden. Voor de liefhebber melden we nog even dat er één Metallica-album op Xbox Music staat dat je wél volledig kan afspelen: Master of Puppets.

 

Alle muziek wordt afgespeeld in een bitrate van 192 tot 256 Kbps. Iets minder dan Spotify en Deezer (320 Kbps voor premiumleden), maar met het blote oor is dat verschil niet of nauwelijks te horen.

 

Gratis gebruik

 

Update 13-09-2013: Microsoft biedt (tijdelijk?) een gratis webversie van Xbox Music aan, die je gedurende zes maanden onbeperkt kan gebruiken. Er zitten wel reclameboodschappen tussen de liedjes. Na registratie, of inloggen via je bestaande Microsoft-account (je Outlook/Hotmail-account bijvoorbeeld), kan je de muziek in je webbrowser opzoeken en afspelen. Let wel dat dit enkel mogelijk is in de browser van een desktop-computer (Windows of Mac), níet in de webbroswer van een mobiel apparaat – zelfs niet als je een Windows Phone gebruikt.

 

Wanneer de probeerperiode van een half jaar is verstreken, zal je voor de dienst een Xbox Music Pass moeten aanschaffen (zie Abonnementen).

 

Abonnementen

 

Om lid te worden heb je een Xbox Music Pass nodig. Deze digitale pas kan je kopen voor 10 euro per maand of 100 euro per jaar. Er is dus geen goedkopere variant zoals bij de meeste concurrenten. Na aanschaf kan je onbeperkt streamen, óók op een smartphone met Windows 8 en op de Xbox. Zonder reclame uiteraard. Voor de Xbox 360 geldt dat je ook nog een Xbox Gold-account nodig hebt. Dit kost 40 euro per jaar.

 

Naast deze abonnementsformule kan je er ook voor kiezen om te betalen per nummer of album. Die worden dan, à la iTunes, als download aangeboden. Albums kosten over het algemeen € 9,99 en losse tracks € 1,29. Betalen kan enkel met creditcard.

 

Extra’s

 

Gebruik je Xbox Music via een console, dan krijg je tevens toegang tot bijna 70.000 muziekvideo’s. Voor Windows 8 en Windows phone 8 zal dit extra aanbod niet beschikbaar zijn.

 

Pluspunt van Xbox Music zijn de mooie lay-out en prettige bediening. De dienst werkt net als Windows 8 met tegels en de overzichtelijke en logische indeling maakt het navigeren simpel. Je kan bijvoorbeeld makkelijk je eigen afspeellijsten maken en afspelen.

 


7. Juke

 

UpdateDeze dienst is opgeheven.

 

8. Napster

 

Eind jaren ’90 deed Napster de mondiale muziekindustrie op haar grondvesten schudden. Als niet-zo-legale uitwisseldienst van muziekbestanden maakte ze vrienden (de consumenten) maar vooral ook vijanden (artiesten en platenlabels). Heel lang duurde het Napster-liedje dan ook niet, al is de naam Napster nooit helemaal van het toneel verdwenen. Jarenlang leed ze immers een sluimerend bestaan als betaalde downloaddienst. De huidige eigenaar, het Amerikaanse Rhapsody, wil Napster nu terug op de kaart zetten als muziekstreamingdienst. Sinds begin juni 2013 is de Spotify-concurrent met de nostalgische naam ook in België beschikbaar.

 

Werkwijze

 

Napster is te gebruiken vanop elke pc (geen software nodig) en op iPhone, iPad, iPod Touch, en Android-smartphones en -tablets.

 

Aanbod

 

Napster heeft een databank van circa 20 miljoen nummers. Via napster.com kan je onder ‘Browse’ de muziekcollectie doorzoeken (inclusief previews van 30 seconden) en zo een idee krijgen of die misschien meer voor jou te bieden heeft dan andere streaming-audiodiensten.

 

Gratis gebruik

 

Er is geen gratis versie, behoudens een 30 dagen free trial.

 

Abonnementen

 

Napster biedt maar één abonnementsformule, namelijk eentje van € 9,95 per maand. Die biedt je onbeperkt toegang tot de muziekdatabank, inclusief offline gebruik. Betaling kan per creditcard en via PayPal.

 


9. Google Play Music All Access

 

De laatste nieuwe binnenkomer in muziekstreamingland is Play Music All Access van zoekgigant Google, sinds begin augustus 2013 ook beschikbaar in België. Dit platform is onderdeel van Google Music, dat al sinds april in ons land te gebruiken is. Terwijl Google Music veeleer een concurrent is van Apple iTunes, is Google Play Music All Access een directe concurrent van Spotify, Deezer enzovoort.

 

Werkwijze

 

Met Play Music All Access kan je onbeperkt muziek uit Googles muziekbibliotheek streamen. Je kan zowel de Android-app als de web-app gebruiken om naar muziek te luisteren. Op iPhone en iPad moet je echter uitwijken naar een alternatief als de betalende en minder gebruiksvriendelijke gMusic-app (€ 1,79). Het is nog wachten op een iOS-app.

 

Aanbod

 

De omvang Googles muziekdatabase is niet precies bekend, maar de eerste gebruikerservaringen leren dat je die kan vergelijken met de database van Spotify, welke meer dan 20 miljoen liedjes omvat. Ook Google hanteert de gangbare 320kbps-geluidskwaliteit. Doordat Play Music All Access een uitbreiding is op Play Music biedt Google voorlopig als enige speler zowel ‘on-demand streaming’ als een cloud-service voor je eigen songs aan. Google-gebruikers kunnen daardoor 20.000 tracks opslaan en dus offline beluisteren, terwijl Spotify-gebruikers maximaal 3.333 deuntjes kunnen opslaan.

 

Extra’s

 

Google legt veel nadruk op het slim ontdekken van nieuwe muziek. Dit onder meer door middel van gepersonaliseerde radiostations.

 

Gratis gebruik

 

In tegenstelling tot Spotify en Deezer bestaat er van Play Music All Access géén gratis variant.

 

Abonnementen

 

Google Play Music All Access kent maar één abonnementsformule. De eerste maand is gratis, daarna tel je maandelijkss 9,99 euro neer. Evenveel dus als voor Spotify Premium. Als je van de trial gebruikmaakt, vergeet dan niet om je abonnement stop te zetten als je de dienst niet wilt blijven gebruiken. Anders wordt er na de proeftijd maandelijks 9,99 euro gefactureerd. Let op: je kan je enkel abonneren als je een geldige kredietkaart aan je account koppelt.

 

10. Tidal (hifi)

 

Tidal is in België actief sinds eind januari 2015. De van oorsprong Noorse dienst is vergelijkbaar met Spotify, maar kent één belangrijk verschil: de geluidskwaliteit is een stuk hoger. Alle nummers die je via het platform kan beluisteren worden aangeboden in ‘lossless HiFi-kwaliteit’. Je betaalt dan ook het dubbele van wat de meeste concurrenten vragen. Meer over Tidal lees je in dit artikel.

 

11. Qobuz (hifi)

 

Franse dienst, die haar tracks, net als Tidal, in hifi-kwaliteit aanbiedt. Daarvoor betaal je eveneens net geen 20 euro per maand. In tegenstelling tot Tidal biedt Qobuz echter ook goedkopere abonnementsformules waarmee je uitsluitend 320 kbps kan streamen. Daarnaast richt Qobuz zich meer dan andere diensten op liefhebbers van klassieke muziek. Wie enkel klassieke muziek wil beluisteren, kan bij Qobuz een hifi-maandabonnement van 14,99 euro nemen.

 


12. Kijk en vergelijk

 

We vervatten alles nog even in plussen en minnen (update 19-09-2013).

 

voordelen nadelen
 Spotify – grote muziekcatalogus

– gratis gebruikers kunnen onbeperkt luisteren (geen tijdslimiet) op alle apparaten

– liedjes downloaden (tegen betaling)

– veel extra’s (o.a. apps en Facebook)

 Deezer – in je browser te gebruiken

– 1 jaar lang gratis onbeperkte toegang

– visueel sterk

– ook beschikbaar via Belgacom

– liedjes downloaden niet mogelijk
 Rara.com – in je browser te gebruiken

– eenvoudig, gebruiksvriendelijk

– scherpe introductieprijs

– geen gratis versie

– iets lagere geluidskwaliteit

 Xbox Music

 

– grootste muziekcatalogus (> 30 miljoen)

– 6 maanden gratis onbeperkte toegang via webbrowser (niet op mobiele apparaten)

– te gebruiken op de Xbox

– zit standaard op Windows 8-apparaten

– mooie, gebruiksvriendelijke interface

– Windows 7 en Windows Phone 7 worden niet ondersteund

– niet alle liedjes zijn in alle landen toegankelijk

– op Xbox alleen gratis versie in de vorm van 30 seconden-previews

– op Xbox 360 heb je, naast een abonnement, een Xbox Gold-account nodig (40 euro per jaar).

 Rdio – in je browser te gebruiken

– mooie interface

– iets beperkter aanbod Belgische artiesten

– iets lagere geluidskwaliteit

 JUKE – in je browser te gebruiken –  geen gratis versie (enkel previews van 30 seconden)

– geen ‘light’-abonnementsformule

 Napster – in je browser te gebruiken –  geen gratis versie (enkel previews van 30 seconden)

– geen ‘light’-abonnementsformule

 Google – in je browser te gebruiken

– te combineren met Google Music, waardoor je 20.000 tracks offline kan beluisteren

– goeie Android-app met veel mogelijkheden en snufjes

– geen gratis versie

– geen ‘light’-abonnementsformule

– geen app voor iOS

 

12. Slotsom

 

Welke muziekstreamingdienst de beste is? Het antwoord op die vraag laten we toch echt aan jou over. Het ligt er bijvoorbeeld maar net aan of je bereid bent te betalen. Wil je enkel gratis muziek, dan zijn Spotify en Deezer de beste opties. Zij hebben de minste beperkingen voor gratis streaming music on demand. Heb je best een paar euro per maand over voor een goed stukje muziek, dan zijn bijvoorbeeld ook Music Unlimited en We7 te overwegen. Heb je veel Microsoft-spul in huis (pc, mobiel en gameconsole) dan is Xbox Music een optie. In het algemeen geldt dat de negen aanbieders qua aanbod, formule en prijs niet erg veel van elkaar verschillen. De grootste en meest complete dienst, ook in de zin van extra’s en apps, is momenteel Spotify.

Laatste reacties