Magazine

Activeer en pimp je Facebook Timeline (tijdlijn)

Een paar maanden geleden werd ie al aangekondigd, en via een zijweg kon je hem al gebruiken. Sinds vandaag is ie overal in de wereld 'live': de Facebook Timeline. Dit is een compleet hertekende profielpagina die een overzicht geeft van alle belangrijke mensen, dingen en momenten uit je leven. Als je de nieuwe profielweergave activeert, wordt er automatisch een tijdlijn gegenereerd op basis van al jouw Facebook-activiteiten (informatie, foto's en verslagen) tot dusver. Daarna kan je je tijdlijn aanpassen, pimpen en er sociale apps aan toevoegen. In dit artikel leggen we je uit hoe en wat.

 

Update 25-01-2012

 

De Timeline wordt binnen enkele weken automatisch bij iedereen geactiveerd, zo valt te lezen in een update op De Facebook Blog. Je krijgt wel eerst een preview van maximaal zeven dagen, zodat je dingen kan aanpassen voordat ze 'live' gaan. Maar daarna is er toch echt geen ontkomen meer aan…

 

Radicale verandering

 

Op het traditionele Facebook verdwijnen verslagen snel in het niets. Nieuwe updates op je wall (prikbord) drukken de oude immers snel naar beneden, waarna je ze doorgaans nooit meer terugziet. In het geval van belangrijke gebeurtenissen is dat jammer. Op het nieuwe Facebook krijgen mijlpalen (vakantie, nieuwe job, nieuw lief enzovoort) een prominentere plaats en zijn ze veel makkelijker terug te halen. Daardoor kunnen jij en je vrienden die bijzondere momenten later weer herontdekken. Een mooie gedachte, maar het betekent wel een radicale verandering van de Facebook-profielpagina en die zal niet iedereen even goed smaken. Temeer omdat je je oude vertrouwde profielpagina niet meer kan terughalen, eens je de Timeline hebt geïnstalleerd. En ook omdat Facebook je aanmoedigt meer persoonlijke informatie, zoals gebeurtenissen uit jou leven, online te zetten, wat volgens criticasters dan weer een manier is om gerichter te adverteren. Een ander mogelijk bezwaar is dat 'oude koeien' (je Facebook-bijdragen uit het verleden)  ineens weer prominent in beeld komen. Dat kan, in het geval van weinig charmante teksten of foto's, even schrikken zijn. Daartoe heeft Facebook echter een 'proefperiode' van zeven dagen in het leven geroepen. Gedurende die tijd is het nieuwe profiel nog niet zichtbaar voor vrienden (tenzij je dat al wilt) en kan je dus naar wens aanpassingen verrichten, zoals we hierna bespreken. Daarnaast is verandering ook vaak een kwestie van gewenning, zo leert de Facebook-geschiedenis. Het Timeline-profiel ziet er bovendien best wel gelikt uit en kan je er ook wat van je eigen creativiteit in kwijt.

 

 

Je tijdlijn activeren (let op: undo niet mogelijk!)

 

Je activeert de tijdlijn door in te loggen op Facebook en naar deze pagina te gaan. Als je op Tijdlijn gaan gebruiken klikt zie je weldra je fonkelnieuwe profielpagina. Let op: eenmaal geklikt, kan je niet meer terug naar je oude profielweergave (mais bon, vroeg of laat zal je er toch aan moeten geloven). Wees echter gerust, je vrienden kunnen je tijdlijn nog niet zien. Je krijgt, zoals gezegd, zeven dagen preview-tijd om de nieuwe functies te ontdekken en de pagina te bewerken. Daarna wordt je tijdlijn automatisch geactiveerd en is ie dus zichtbaar voor iedereen (in welke mate voor welke personen, hangt af van je huidige privacy-instellingen – daar verandert niets aan).

 

Update 30-01-2012: het lijkt erop, dat de tijdlijn momenteel nog niet voor 100 % van de gebruikers beschikbaar is. Vandaar dat sommigen nog steeds geen groene knop te zien krijgen. 

 

 

Wil je weten hoe je tijdlijn eruit ziet voor een specifieke vriend, klik dan op het radertje rechts van de functie Activiteitlogboek en dan op Weergeven als….

 

 

Je tijdlijn ontdekken

 

Via een geheim algoritme bepaalt Facebook wat er op welke manier wordt gegeven op je tijdlijn. Zo is er bijvoorbeeld een selectie gemaakt van je hoogtepunten van 2010. Die vind je door rechts het tijdsbalkje te gebruiken. Het gaat om verslagen, foto-albums, berichten op je prikbord van vrienden en notificaties van nieuwe vriendschappen. Sommige gebeurtenissen zijn 'half verborgen'. Facebook acht ze niet belangrijk genoeg om weer te geven, maar je kan ze toch ontdekken door op de blauwe bolletjes te klikken op de tijdlijn in het midden van je profielpagina. Wat je ook kan doen is: een jaartal selecteren, op zo'n blauw bolletje klikken en dan de optie Alle verslagen weergeven aanklikken. Dan krijg je alle gebeurtenissen te zien en kan je desgewenst je eigen selectie maken.

 

 

Je tijdlijn bewerken

 

Voilà, je bent nu een beetje gewend aan je compleet verbouwde Facebook-profiel, dus tijd om hem naar eigen smaak aan te passen (moet immers binnen zeven dagen gebeuren!). We doen het in vijf stappen.

 

1. Verslagen uitlichten of verbergen

 

De Facebook Timeline gooit zomaar je leven op internet! Gelukkig kan je helemaal zelf bepalen wat je wel en niet wilt tonen. Bij elk verslag op je tijdlijn (berichten, foto's en levensgebeurtenissen) vind je rechtsboven twee icoontjes: een ster en een penseel. Via de ster kan je het verslag, indien belangrijk voor jou, uitlichten over twee kolommen. Via het penseel kan je een gebeurtenis juist verbergen of eventueel verplaatsen naar een andere datum. Als je haar verbergt, betekent dit niet dat de gebeurtenis is verwijderd. Ze is weliswaar niet meer zichtbaar voor andermans nieuwsgierige ogen, maar je kan haar altijd nog terughalen.

 

 

2. Gebeurtenissen toevoegen

 

Je tijdlijn gaat letterlijk terug tot je geboorte. Maar er zit waarschijnlijk nogal een gapend gat tussen je geboorte en je eerste Facebook-verslagen. Belangrijke gebeurtenissen uit die tussenliggende periode (en natuurlijk ook uit de tijd sinds je Facebook-gebruiker bent) kan je nu alsnog op je profiel zetten. Bij Levensgebeurtenis in de updatebox bovenaan kan je mijlpalen als nieuwe school, eerste baan, huis gekocht, maar ook been gebroken of je eerste tattoo vastleggen. Je kan echter ook een reguliere status of foto plaatsen en daar een specifieke datum aan koppelen. Zo maak je er een volwaardige tijdlijn van!

 

 

Een niet geheel onbelangrijke gebeurtenis in je leven is je geboorte. Maak daar dus wat moois van! Uhm, op de Facebook Timeline, bedoelen we. Bij 'Geboren' (rechts aanklikken in het tijdsbalkje) kan je foto's toevoegen en eventueel een verslagje plaatsen naar aanleiding van de veel gehoorde verhalen van ma en pa over bloed, zweet en vreugdetranen.

 

3. Favorieten bewerken

 

Bovenaan rechts onder je coverfoto vind je je Favorieten-blokken, zoals Vrienden, Foto's en Vind-ik-leuks. Vrienden en Foto's zijn standaard, maar de voor de overige ruimte kan je zelf bepalen welk blokken hier komen te staan door met de muis over zo'n blok te bewegen en dan op het penseel-icoon te klikken.

4. Primaire foto van foto-albums wijzigen

 

Van je fotoalbums op de tijdlijn toont Facebook steeds één grote foto. Wil je die veranderen? Klik dan weer op het penseeltje rechtsboven en dan op Primaire foto wijzigen.

 

5. De omslag (coverfoto) instellen

 

Last but not least: de omslag. "Hier heb je alle ruimte om een unieke foto toe te voegen waarin je jezelf van je beste kant laat zien," omschrijft Facebook deze ruimte op je profielpagina, die overigens zeker niet bedoeld is voor commerciële doeleinden. Het instellen van die foto gaat heel eenvoudig. Je kan een kiekje opladen van je computer of een fraaie plaat uit je bestaande Facebook-collectie selecteren. Je kan er echter ook wat meer werk van maken c.q. je creatief uitleven. Kijk maar eens naar deze en deze collectie coverfoto's die de collega's van Mashable verzamelden. Daarnaast bestaan er intussen al diverse websites die kant-en-klare coverfoto's aanbieden om van je omslag een ware eyecatcher te maken. Kijk maar eens op:

Cover Photo Finder : een collectie kant-en-klare Timeline-'wallpapers';

FaceCoverz.com: een paar honderd Facebook-covers, gesorteerd op thema;

Myprofilecover: website, opgezet door een stel designers, met een (nog) bescheiden collectie stijlvolle profielcovers;

CoverPhotoz.com: nóg geen leuk frontje gevonden? Dan zou het hier moeten lukken!

 

 

Wat is er nog nieuw?

 

We vonden nóg een aantal nieuwigheden op het vertimmerde Facebook.

 

Kaart: op de landkaart maak je zichtbaar welke landen je door de jaren heen zoal bezocht hebt. Facebook markeert die automatisch door middel van Facebook Places, maar je kan ze ook zelf markeren en er foto's aan toevoegen.

 

Activiteitenlogboek: via de knop Activiteitenlogboek krijg je in één oogopslag al je berichten en acties op Facebook voorgeschoteld, zoals je die vanaf het prille begin hebt uitgevoerd. Je Activiteitenlogboek is alleen zichtbaar voor jou.

 

Social apps: via sociale toepassingen kan je bij 'alles' wat je doet, laten zien wie je bent. Je vrienden je Spotify-playlist tonen bijvoorbeeld.

 

Porren: het porren of poken heeft in het nieuwe Facebook geen prominente plaats meer. Niemand, inclusief de Facebook-makers, zou namelijk precies weten waar zo'n poke nou eigenlijk voor staat. Is het flirten, of gewoon een manier om 'hallo' te zeggen? Enfin, in het nieuwe Facebook is ie dus ver te zoeken, maar nog niet helemaal verdwenen! Wil je toch nog een stevige por aan iemand uitdelen, ga dan naar de profielpagina van het 'slachtoffer', klik het rechtsboven op het rader-icoontje en dan op Porren. Ziezo!

Laatste reacties