Magazine

Best of YouTube: nog eens 5 schitterende optische illusies

Het blijft een fascinerend fenomeen: optische illusies, oftewel afbeeldingen en animaties die onze ogen het nakijken geven. Precies een jaar geleden lichtten we al eens 10 staaltjes uit de YouTube-archieven. Graag voegen we daar nog een bedrieglijk vijftal aan toe: een verborgen stoel, een zwevende kubus, monsterlijke celebs, bewegende lijntjes en ook nog een dosis anamorfische verwarring.

 

Monsterlijke celebs

 

Misschien kan je je deze illusie uit 2011 nog herinneren: mooie meisjes die er heel wat minder mooi zien als je je ogen op een bepaald punt focust. En 'minder mooi' is nog zacht uitgedrukt, getuige de enorme voorhoofden, enge ogen en joekels van neuzen die de dames lijken te hebben. Lijken, want focus je op de foto's, dan is er van die groteske gelaatstrekken geen spoor meer. Hoe dat kan? Zie hier. Inmiddels heeft men dit Flashed Face Distortion Effect ook toegepast op de veelal puntgave smoeltjes van celebrities. Blijf naar het kruis in het midden kijken en zie hoe Tom Cruise, Natalie Portman, Jennifer Aniston en Brad Pitt ineens gedrochtelijke trekjes vertonen. En daar kan geen plastisch chirurg wat aan doen.

 

 

Verborgen stoel

 

Het Franse ontwerpbureau Ibride heeft in het design van haar nieuwe collectie stoelen wat gezichtsbedrog gestopt.

 

 

Lijntjes en vierkantjes

 

Een coole optische illusie uit 2012, met vier 'stokjes' die ineens heel anders lijken te bewegen wanneer er vier vierkantjes overheen geplaatst worden. 't Is wel een kwestie van hóe je kijkt. Concentreer je je op twee parallelle lijntjes, dan blijkt de illusie niet te werken.

 

 

Zwevende kubus

 

Deze video bevat geen special effects. Da's ook niet nodig, want dat deze zwevende kubus is slechts een illusie, gecreëerd door je eigenste ogen.

 

 

Anamorfische taferelen

 

Een anamorfose is een vertekende afbeelding, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek realistisch uitziet. Een bekend voorbeeld zijn de met stoepkrijt gemaakte 3D-straattekeningen die je wel eens ziet. Maar ook de taferelen in onderstaande video tonen aan hoe we door speling van perspectief dingen heel anders kunnen zien dan ze daadwerkelijk zijn.

 

Laatste reacties