Magazine

Photoshop Touch: foto’s bewerken op je mobiele telefoon

Je kent dat wel: je hebt een aardig kiekje geschoten met je smartphone en wilt dat à la minute met je vrienden delen via Facebook. Maar wel eerst nog wat optooien en bijschaven vooraleer je je fotomoment wereldkundig maakt. iPhone en co bieden op dat gebied maar weinig mogelijkheden, zeker in vergelijk met het arsenaal aan effecten dat we van Photoshop kennen. Photoshop-uitgever Adobe heeft daar echter wat op bedacht: Photoshop Touch. Dat is een uitgeklede versie van de alom bekende fotografische toverdoos, die desondanks heel wat essentiële gereedschappen herbergt én te gebruiken is op je slimme telefoontje.

 

Photoshop Touch bestond al een jaartje als app voor Apple iPad en Android-tablets. Vanaf nu kan je de applicatie ook volledig mobiel gaan gebruiken dankzij de onlangs uitgebrachte versies voor iPhone (4S en 5) en Android-telefoons (4.0 of hoger). Photoshop Touch heeft een intuïtieve interface waarin je, ondanks de kleine afmeting van je schermpje, heel wat Photoshop-functies kan uitvoeren. Met bijna veertig effecten, uitgebreide selectie-opties en heel wat teken-mogelijkheden kan je aardig uit de voeten, dunkt ons. Bestanden opgeslagen in Photoshop Touch kunnen worden geopend en verder bewerkt op een computer met Photoshop. Andersom lijkt deze truc echter niet te werken: een op de desktop gemaakte PSD kan niet op je iPhone worden geopend.

 

 

Voor de pocketversie van Photoshop Touch betaal je € 4,49. Da's goedkoper dan de € 8,99 die je voor de tablet-variant neertelt, maar die biedt, dankzij de grotere schermafmetingen, wel nog wat meer mogelijkheden. In vergelijk met de prijs van de volledige desktopversie van Photoshop, 700 dollar, zijn het natuurlijk schijntjes.

 

Gratis kan ook: Photoshop Express

 

Wil je alleen gratis en voor niks Photoshop-plezier op je smartphone of tablet, dan is er ook nog steeds Photoshop Express. Deze is qua functionaliteiten een stuk beperkter dan Touch, maar biedt de nodige functies. Aanpassingen op het gebied van formaat, contrast, scherpte en belichting heb je met enkele soepele vingerbewegingen doorgevoerd. Een handjevol filters, effecten en randen maken het (gratis) plaatje compleet. Express is er ook als desktopversie, naast vele andere gratis webapps.

Laatste reacties