Magazine

Best of YouTube: optische illusies

Uit de immense hoeveelheid videomateriaal die dagelijks op YouTube wordt gedropt, proberen we in de nieuwe rubriek Best of YouTube de pareltjes te vissen. De krenten uit de videopap, zogezegd, en steeds gerelateerd aan een specifiek thema. Voor deze eerste aflevering gingen we op zoek naar de beste filmpjes met optische illusies. Een populair thema op internet, getuige de vele malen dat we de ‘dansende’ zwarte stippen, het onmogelijke object of dit roterende silhouet al tegenkwamen. Wonderbaarlijk hoe onze ogen onze hersenen foppen (of is het andersom?), bewijst ook onderstaande video-top-10 die we uit het YouTube-aanbod distilleerden.

 

Hallucinatie

 

Vertrouw ons, dit is geen maze scare. Een beetje scary is het echter wel. Focus een minuut of wat op het midden van deze figuuranimatie en kijk dan weg. Voor even zal je hallucineren of misschien denken dat je dronken bent. Maar wees gerust, je zit gewoon veilig op kantoor.

 

 

Ferrari

 

Deze man droomde al zijn leven lang van een Ferrari… En kijk eens wat daar nu staat te blinken! Of…?

 

 

Draakje

 

Een meesterlijke 3D-illusie met een blauw draakje van papier, dat je op één of andere manier blijft aanstaren, vanuit welke hoek je hem ook bekijkt…

 

 

Mind Your Step

 

In Stockholm exposeerde vorige zomer de Zweedse fotograaf Erik Johansson zijn werk Mind Your Step. Eén van de sterkere staaltjes 3D-straatkunst, die ons moet doen geloven dat er een gat in de wereld zit. En als je het ziet, geloof je dat zó, niet?

 

 

Wonderlijke animaties

 

Een zekere Brusspup plaatst regelmatig verbazingwekkende visuele illusies op zijn YouTube-kanaal. Eén van zijn stokpaardjes is het beschilderen van muren alsof zijn illustraties los in de lucht hangen. The Illusion of Peace is daar een sprekend voorbeeld van. Ook maakte hij een real life-versie van deze aloude schaduw-illusie. Of wat te denken van deze WTF-illusie? Zijn meest fabuleuze én meest bekeken video is niettemin onderstaande, waarin tekeningen op bijna magische wijze tot leven komen.

 

 

Trein ontwijken

 

Neen, deze man is niet suïcidaal. Hij heeft een heel efficiënte methode om die naderende trein te ontwijken. Oftewel: hoe we onze ogen voortdurend laten foppen door videotrucage.

 

 

Onmogelijke beweging?

 

Escher-achtige taferelen in deze video, maar zeker geen trucage! We zien balletjes hellingen op rollen in plaats van eraf, alsof ze door een magneet worden aangetrokken. Na 30 seconden wordt het tableau gedraaid en zie je hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit… Werd verkozen tot Best Illusion of the Year 2010.

 

 

Escher in real life

 

Over Escher gesproken: hoe onmogelijk zijn tekeningen ook lijken, de man in deze video slaagde erin zijn fameuze waterval in praktijk te laten functioneren. Een YouTube-hit, met meer dan 5 miljoen views, was het gevolg.

 

 

Groeiende en krimpende sigaret

 

Sigaretten zijn ongezond en ook nog eens bedrieglijk voor je ogen! Zijn de twee rookstaven werkelijk van dezelfde lengte? Variant op deze illusie.

 

 

Je krijg er kleur van

 

’t Is wonderbaarlijk hoe onze ogen dingen kunnen zien die er niet zijn… Kleuren bijvoorbeeld! Want die bikinimevrouw zit er toch écht in zwart-wit…

 

 

Bonus: 10 in 2 minuten

 

Als extraatje nóg eens 10 visuele illusies, inclusief enkele klassiekers, razendsnel gepresenteerd in dit promotiefilmpje voor een Samsung-toestel.

 

Laatste reacties