Magazine

Best of YouTube: Whitney Houston

Whitney Houston is niet meer. De Amerikaanse zangeres en diva is zaterdag op 48-jarige leeftijd overleden. Ze werd door een lijfwacht dood aangetroffen op een hotelkamer in Los Angeles. Mogelijk is Houston verdronken in de badkuip. Er werden geen sporen van misdaad aangetroffen, maar wellicht zijn er drugs in het spel, zo speculeert de Amerikaanse gossipsite TMZ. Volop gespeculeerd wordt er ook op Twitter, waar de dood van wereldster uit de jaren '80 en '90 in bijna één uur tijd tot 2,5 miljoen tweets leidde. Feit is dat met Houston een artiest van hoge pieken en diepe dalen is heengegaan. We vervatten haar turbulente leven in enkele video's, in deze tweede aflevering van Best of YouTube.

 

Het laatste optreden

 

De avond voor haar overlijden gaf Whitney Houston nog een optreden op een pre-party van de Grammy Awards. Samen met zangeres Kelly Price zong ze het nummer Yes, Jesus Loves Me. Iemand in de zaal filmde het optreden met zijn mobiele telefoon.

 

 

Het debuut

 

Houston zou er tijdens die laatste avond al slecht en hevig zwetend hebben uitgezien. Hoe snel we toch vergeten wat voor een fantastische zangeres ze ooit was, constateert ook Het Laatste Nieuws, dat een overzicht van haar carrière geeft. Whitney Houston werd algemeen beschouwd als één van de beste zangeressen ooit vanwege haar uiterst professionele zangtechniek, groot stembereik van 5 octaven en het feit dat ze vele muziekgenres beheerste en daar moeiteloos tussen kon switchen. Getalenteerd van top tot teen brak Houston in 1985 door met de sentimentele ballad All at Once. Hieronder één van haar eerste tv-optredens. Whitney was toen amper 22 jaar jong.

 

 

I Wanna Dance With Somebody

 

Whitney Houston is nog altijd de enige artieste die zeven opeenvolgende nummer 1-hits wist te scoren in de Amerikaanse Billboard Hot 100, een huzarenstukje dat zelfs Michael Jackson haar niet wist na te doen. Ook in België scoorde de zangeres in de jaren '80 de ene grote hit na de andere, al reikte er in die periode slechts één tot de nummer 1-positie van de toenmalige BRT Top 30: de klassieker I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me).

 

 

Star Spangled Banner

 

Tijdens de Super Bowl van 1991 wist Houston de harten van de Amerikanen andermaal te veroveren, met de op het Amerikaanse volkslied gebaseerde liefdadigheidssingle Star Spangled Banner. Eén van haar finest moments.

 

 

The Bodyguard

 

In 1992 maakt Houston haar debuut op het witte doek naast Kevin Costner in The Bodyguard. Ze zingt de sterren van de hemel op de gelijknamige soundtrack, die met 42 miljoen verkochte exemplaren nog altijd de bestverkochte soundtrack ooit is. Met I Will Always Love You zingt Houston zich naar het hoogtepunt van haar roem. De Dolly Parton-cover werd de bestverkochte single ooit van een vrouwelijke artiest. La Houston zoals we haar graag herinneren.

 

 

Boze fans

 

Intussen had Whitney zich in een turbulent huwelijk met R&B-zanger Bobby Brown gestort, dat op vele manier zijn tol zou eisen. Stress en drugsgebruik gingen de zangeres parten spelen, en na haar laatste grote hit Exhale uit 1995 doofde de kaars langzaam maar zeker. Na de veelbesproken echtscheiding in 2007 poogde Houston haar ooit zo glansrijke carrière weer op te pikken en wel met het album I Look To You. Hoewel dat niet onaardig verkocht, bleek er weinig meer over van Whitney's engelenstem. Die was schor geworden, waardoor ze amper nog de fameuze hoge noten wist te halen. Iets wat pijnlijk hoorbaar was tijdens een concert in 2010 in de Londense O2 Arena, waar honderden fans wegliepen en hun geld terugeisten. Het lukte Houston niet om I Will Always Love You ook maar enigszins tot een goed einde te brengen.

 

 

How Will I Know a capella

 

Hoe anders klonk haar stem eind 1984, toen ze de latere hitsingle How Will I Know inzong. Hieronder hoor je dat nummer zonder instrumenten, waardoor Whitney's unieke klankkleur nog eens extra goed hoorbaar is.

 

 

Een rasartieste is van ons heengegaan, zo blijkt ook wel uit de Twitter-reacties van collega-artiesten. Maar tevens een artieste die haar faam zó te grabbel gooide, dat ook dit soort pijnlijke reacties op Twitter verschijnen.

Laatste reacties