Magazine

Wat is de grappigste YouTube-video?

Dat Google bij een zoekopdracht de meest relevante websites kan opsnorren, wisten we al. Maar dat ze bij datzelfde Google nu ook kunnen berekenen hoe grappig of iets is, is nieuw. Naar blijkt uit een blogpost van een Google-techneut heeft de de zoekmachinereus en YouTube-eigenaar een formule bedacht om video's te kunnen rangschikken op humorgehalte. Daarbij wordt zowel de video zelf, als de bijgaande informatie (zoals titel en comments) geanalyseerd. Voor de finale rangschikking van de grappigste YouTube-video's wordt echter toch weer een beroep gedaan op de mens. De filmpjes met de hoogste scores komen immers terecht op het nieuwe site-onderdeel YouTube Comedy Slam. Het Slam-principe betekent dat gebruikers op filmpjes kunnen stemmen, waardoor uiteindelijk de allergrappigste video komt bovendrijven. Komt jouw humorsmaak een beetje overeen met die van de gemiddelde YouTube-gebruiker?

 

Algoritme

 

Humor is subjectief, erkent ook Google-engineer Sanketh Shetty op het Google Research Blog. In zijn schrijfsel doet de softwareontwikkelaar uit de doeken hoe Google desondanks een manier heeft gevonden om het humorgehalte van een filmpje te 'berekenen'. Iets soortgelijks gebeurde eerder al bij het opsporen van muzikaal talent. Google maakt daarbij handig gebruik van de grote hoeveelheden informatie en indicators die YouTube-video's herbergen. In het geval van grappige video's analayseert Google de filmpjes in de categorie Comedy op titel, omschrijving en tags. Die geven meestal al een indicatie van hoe grappig de gebruiker de video zelf vindt. Daarnaast screent Google de filmpjes op hoorbaar gelach en schokkerige camerabeelden. Ten slotte worden de reacties van kijkers bestudeerd. Een filmpje is ongetwijfeld grappig als er in de comments vaak lol, lmao of hahaha voorkomt. Nóg grappiger, aannemelijkerwijs, zijn filmpjes waarbij de spelling van dat soort kreten uitbundiger is, zoals looool, LOL en lol!!! (met uitroeptekens). Het aantal o's in lol bepaalt dus mede in welke mate een video als grappig geclassificeerd wordt. Het aantal views en likes van een video wordt buiten beschouwing gelaten, zodat ook recentere video's een eerlijke kans krijgen.

 

Videoduels

 

Velen zullen YouTubes humor-algoritme met een korreltje zout nemen, en wellicht manieren vinden om het beïnvloeden. De ontwikkeling ervan geeft niettemin aan hoe Google manieren zoekt om het beste uit die miljarden minuten videomateriaal op YouTube naar boven te halen (zoals wij sinds kort proberen in de rubriek Best of YouTube). Naast algoritmes en de gebruikelijke video ratings, zoekt Google het ook in videoduels, waarbij gebruikers steeds uit twee video's hun favoriet kunnen kiezen. Eind vorig jaar werd daartoe YouTube Slam gelanceerd, naar eigen zeggen "a place for discovering talented amateur singers, the most adorable clips and the craziest videos on YouTube". Behalve op grappige filmpjes kan je via YouTube Slam ook stemmen op bizarre en schattige uploads, alsmde je voorkeur uitspreken voor muzikaal talent.

 

Het grappigste filmpje?

 

Op YouTube Comedy Slam vind je een wekelijkse top-10 van grappigste filmpjes, die dus machinaal (algoritmisch) respectievelijk menselijk (via stemming) tot stand is gekomen. De nummer 1 van dit moment is een video die we enkele weken geleden al op Net Ontdekt plaatsen. Een man, een ventilator, een tomaat… Én een waarschuwing: don't try this at home.

 

 

Scary pranks blijken het ook goed te doen, getuige de nummer 2 van de lijst.

 

 

Via het uitklapdinges kan je ook een top-10 aller tijden bekijken. Die blijkt voortdurend te veranderen, blijkbaar door de continue stroom aan stemmen. Op het moment van schrijven prijkt deze video van een moeder-en-zoon-tafereel bovenaan. Hoe sneu ook voor dat manneke…

 

 

Konden deze video's niet eens een glimlach op je snoet toveren? Dan ben je wellicht een uitzonderlijk geval. Of dat Google-algoritme klopt gewoon voor geen meter.

Laatste reacties