Magazine

De 10 beste stop-motion-video’s

Stop-motion is één van de oudste special effects in de filmindustrie. Het is de filmtechniek waarbij beelden frame voor frame worden opgenomen, waardoor je bijvoorbeeld statische voorwerpen kan laten ‘bewegen’. De techniek is eigenlijk al net zo oud als filmen zelf. Ouderwets kan je haar echter niet noemen. Dankzij digitale camera’s, internet, YouTube én heel wat creatieve en kunstzinnige breinen (met veel vrije tijd) leeft stop-motion meer dan ooit. Heel wat kunstwerkjes hebben we de voorbije jaren al voorbij zien komen. Wij deden de poging om daar de – naar onze smaak – tien beste uit te vissen.

  

10. Game Over (2008)

 

Kunstenaar en regisseur PES maakt prachtige stop-motionfilmpjes. Dikwijls een tikkeltje bizar en doorspekt met surrealistische humor. Maar bovenal heel knap gemaakt en vaak goed voor een miljoenen ‘hits’ op YouTube. Zo ook Game Over, waarin retro-games die we allemaal kennen tot leven komen via alledaagse objecten.

 

 

9. Chess Clay (2008)

 

De stop-motiontechniek werd in het verleden vaak toegepast in filmpjes met kleifiguurtjes. Een bijzondere variatie daarop zien we in Chess Clay, waarin schaakstukken van klei het tegen elkaar opnemen in een strijd op leven en dood.

 

 

8. Deadline (2009)

 

Post-Its stelen de show in Deadline, het afstudeerproject van de Taiwanese regisseur Bang-yao Liu voor zijn opleiding aan het Savannah College of Art and Design. In de kortfilm blijkt de worsteling met werk en deadline eerder een gevecht met tot leven gekomen plakpapiertjes. De videokunstenaar postte ook een making of.

 

 

7. Trim (2011)

 

Stop-motion wordt vaak gebruikt om leven te brengen in objecten. De techniek leent zich echter ook voor heel andere fratsen. Een omgekeerde knip- en scheerbeurt bijvoorbeeld.

 

 

6. Human Skateboard (2007)

 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de mens in een object te laten veranderen. In een skateboard bijvoorbeeld! Opnieuw een creatie van meneer PES, die we bij nummer 9 al tegenkwamen.

 

 

5. Her Morning Elegance (2009)

 

Oren Lavie is een Israëlische zanger en liedjesschrijver. De videoclip van zijn song Her Morning Elegance werd sinds de publicatie ervan, in januari 2009, meer dan 20 miljoen keer bekeken. Niets af willen doende aan Lavie’s muzikale kwaliteiten, had dat succes toch iets meer met de clip dan met het liedje te maken. Hieronder zie je waarom.

 

 

4. T-Shirt War (2010)

 

Met 222 t-shirts, een brandblusser en een beetje creatieve geest creëer je een ware kijkcijferhit op YouTube. Dat bewezen althans de ‘internetainers’ Rhett & Link met hun uiterst amusante T-Shirt War.

 

 

3. Western Spaghetti (2008)

 

De nummer 3 is er wederom eentje van stop-motionkunstenaar PES, die ons in 2008 trakteerde op deze Western Spaghetti. De wel heel bijzondere culinaire uitspattingen bereikten via YouTube een miljoenenpubliek. Time Magazine rangschikte de prent als nummer 2 in hun lijst ‘Viral Video of the Year 2009’.

 

 

2. MUTO (2008)

 

Het is al een oudje, maar meer dan de moeite waard om nog eens te zien of om alsnog te ontdekken. In deze kortfilm fungeren de muren op straat als het canvas waarin zich allerlei vreemde en griezelige figuren voortbewegen. Stap in een andere werkelijkheid, die zich gedurende 6 minuten aan je ogen ontrolt en tegelijkertijd onvoorstelbaar veel uren werk moet hebben gekost.

 

 

1. Stop Motion with Wolf and Pig (2009)

 

Een varken van papier-mâché, achterna gezeten door een man verkleed als wolf. Het klinkt misschien niet zo opwindend, maar als het idee wordt gegoten in een wel heel ingenieus stop-motionfilmpje, dan kijk je je ogen uit. Schepper van dit kunstwerk is de Japanse animator Takeuchi Taijan. Eerst maakte hij een stop-motion op straat, daarna in zijn kamer. Het verbluffende resultaat, een dubbele stop-motion dus, zette hij in april 2009 op YouTube en inmiddels is het al meer dan 3 miljoen keer bekeken.

 

Laatste reacties