Magazine

Best of YouTube: de wereld rond in 10 filmpjes

Een wereldreis duur? Niet met YouTube. Met YouTube kan je zo goed als voor nop virtueel heel de wereld rondreizen in enkele minuten, zoals deze editie van Best of YouTube aantoont. We nemen je mee op een virtuele reis rond de wereld in 80 seconden, laten je ’s werelds 100 mooiste plekken zien, tonen je hoeveel schoonheid kan schuilgaan in één seconde en nemen je zelfs mee de ruimte in. “Schat, wat heb jij vandaag gedaan?” O, niet zoveel. Een beetje de wereld rondgereisd. En jij?

 

Around The World

 

Around The World 2010-2011 is een project van de Amerikaanse kunstenaar en fotograaf Kien Lam. In 343 dagen deed hij in totaal 17 landen aan en maakte in totaal 6.237 foto’s, resulterend in dit wonderschone time-lapse-filmpje van bijna 5 minuten, dat al zo’n 2,5 miljoen keer werd bekeken. Voor een compleet verslag van Lams reis kan je zijn website bezoeken.

 

 

Le Tour du Monde en quatre-vingts secondes

 

Le Tour du Monde en quatre-vingts secondes is een hommage aan Jules Vernes wereldberoemde boek De reis om de wereld in tachtig dagen. De video mag dan wel 80 seconden duren, het maken van de video kostte iets langer: 3 weken. Nog altijd slechts een kwart van het avontuur van Phileas Fogg, de hoofdfiguur uit het boek. En net als het boek leidt het filmpje ons langs plaatsen als Londen, Mumbai, San Francisco en New York, om de cirkel in Londen rond te maken.

 

 

Move, Learn, Eat

 

De vliegtuigmaatschappij STA Travel Australië gaf de drie jonge Australiërs Rick, Andrew en Tim de kans in zes weken de wereld rond te vliegen. Het resultaat? Drie pakkende filmpjes van elk één minuut, genaamd: Move, Learn en Eat, steeds naar het thema van het betreffende filmpje. Het werden instant kijkcijferhits.

 

 

Where the Hell is Matt?

 

Matt uit Where the Hell is Matt? (2008) hield de gemoederen nogal bezig. Het filmpje zou een hoax zijn, aldus Matt Harding zelf, wat op zichzelf weer een hoax was. Enfin, Where the Hell is Matt? is dus géén hoax. Matt reisde in 14 maanden wel degelijk 42 landen af, en maakte in elk land een vrolijk dansje. Trad hij in de eerste filmpjes nog solo op, later kreeg zijn dansje massaal navolging. Overal waar Matt kwam, danste men uitbundig met hem mee.

 

 

The Beauty of a Second

 

Een seconde: de kleinste tijdseenheid waarmee wij rekenen in het dagelijks leven. Als eerbetoon aan de chronograaf, de eerste stopwatch die een seconde opdeelde in vijf fracties, werd de wedstrijd The Beauty of a Second uitgeschreven. Deelnemers werd gevraagd een filmpje van één seconde in te sturen; dit filmpje is een compilatie van de inzendingen uit de eerste ronde. Vergeet niet de compilaties van de inzendronden 2-4 te bekijken. Geen geduld? Bekijk dan direct het filmpje van de winnende seconde.

 

 

Planet Earth’s Northern Hemisphere

 

Dit filmpje toont een time-lapse van kleurrijke beelden gemaakt door de satelliet Electro-L, die op zowat 40 duizend kilometer boven de aarde cirkelt. De satelliet maakt elk halfuur een beeld van maar liefst 121 megapixel. Deze indrukwekkende time-lapse bevat alle circa 18 duizend opnames gemaakt over een periode van zes dagen (14 tot en met 20 mei 2011 om precies te zijn).

 

 

What does it feel like to fly over planet Earth?

 

Hoe het voelt om over de aarde te vliegen? Met dank aan deze time-lapse, genomen vanuit het International Space Station (ISS), kom je het te weten. Dit filmpje start boven de Stille Oceaan en leidt je via Noord- en Zuid-Amerika naar Antarctica. Een mooi eindpunt voor deze aflevering van Best of YouTube!

 

Laatste reacties