Magazine

Best of YouTube: slow motion

Het aantal beelden dat camera's per seconde kunnen vastleggen is enorm toegenomen. Terwijl de gemiddelde speelfilm 24 beelden per seconde bevat, kan de modernste high-speedcamera er één miljoen per seconde registreren, en daardoor zaken die zich in een fractie van een seconde afspelen haarscherp vastleggen. Slow motion spreekt tot de verbeelding. De constante 'tijd' wordt vervormd; in één reële seconde sla je een tafereel gade dat zich in werkelijkheid vele malen vlugger voltrekt. Dat maakt dat zowat alles wat je in slow motion opneemt interessant is. Of het nu kaatsende biljartballen zijn, iemand die niest of een touwtje-springende dame in een minuscule gele bikini… In de reeks Best of YouTube deze keer de beste slowmotionfilmpjes.

 

Luchtduik

 

Skydiving, 'parachutespringen' in goed Nederlands, is de snelste manier waarop een mens zich zonder hulpmiddelen kan voortbewegen. Van bewegen lijkt in dit slow-motionfilmpje weinig sprake, want de springers lijken wel gevangen in een drilpudding. Hoe langzaam deze video zich ook voltrekt, je kan er gerust op zijn dat de 'divers' de grond inmiddels hebben bereikt. Veilig en wel.

 

 

Biljartballen

 

Biljart is eigenlijk een fraai staaltje toegepaste geometrie en natuurkunde. Dit filmpje maakt inzichtelijk wat er nu eigenlijk precies gebeurt bij het stoten, en heeft zowaar enig praktisch nut. Als je een biljartspeler bent althans. Wij zijn dat niet en zijn vooral gefascineerd door de manier waarop het krijt van de pomerans afspat bij de impact van de keu met de bal.

 

 

Met scherp schieten

 

Omdat een kogel zich sneller voortbeweegt dan het geluid, zegt men dat je bij een welgeplaatst schot al ribbedebie bent voordat je de knal van het pistool überhaupt hebt gehoord. Laat staan dat je de kogel hebt kunnen zien aankomen. In deze tien minuten durende clip zien we kogels voorwerpen penetreren, maar ook wat er gebeurt als een kogel z'n gelijke tegenkomt en niet verwoest, maar verwoest wordt. Ook enkele wonderschone beelden van de interactie tussen een kogel en (bevroren) water.

 

 

Staaltje cameratechniek

 

Voor een paar duizend euro kan je zelf high-speedopnamen maken met de ultrasnelle Phantom Flex Camera. Let wel, dit betreft de huurprijs per dag, want de aanschafprijs bedraagt een veelvoud van dit bedrag. Wij nemen genoegen met dit filmpje en besluiten de camera te laten voor wat hij is.

 

 

Ballon tarten

 

Ballonnen en water: alles wat je nodig hebt voor een geslaagd slow-motionfilmpje. Het leven kan zo simpel zijn. In deze video besluiten twee figuren die zich de 'Slow Mo Guys' een enorme ballon met water te vullen en te laten barsten. De ballon blijkt niet voor één gat te vangen en biedt de nodige weerstand. Zelfs een frontflip kan de luchtbol niet deren. Er is uiteindelijk een bepaald niet synchroon uitgevoerde duo-sprong voor nodig om het gevaarte te laten knappen. Een 4,5 voor de uitvoering, jongens. En nu snel aan het huiswerk.

 

 

Hatsjoe!

 

Er zijn weinig dingen zo bevredigend als niezen. Echter, in slow motion zijn er ook niet heel veel dingen die onsmakelijker ogen. Wij hadden geen idee van het bereik van een niesbui, en zullen in het vervolg passende afstand bewaren tot proestende lieden. De moraal van dit filmpje? Houd een hand voor je neus als je moet niezen.

 

 

Brown Eyed Girl

 

Wat is leuker dat een filmpje van een rondborstige dame in bikini die aan het touwtjespringen is? Juist: een slow-motionfilmpje van een rondborstige dame in bikini die aan het touwtjespringen is. Seksistisch? Nee hoor. De dame in het filmpje heeft er ogenschijnlijk plezier in, en wie zijn wij dan om te klagen?

 

 

Pets!

 

Ooit iemand een mep in het gezicht zien krijgen in slow motion? Wij ook niet, totdat we dit filmpje bekeken. 't Is een beste bitch slap die de ontvanger moet ondergaan.

 

 

Compilatie

 

Godzijdank zijn er mensen die zich hebben afgevraagd wat er gebeurt wanneer je een aansteker ontsteekt of een plasticfles doorhouwt met een samoeraizwaard, en dit op film hebben vastgelegd. Onze favoriet uit dit compilatiefilmpje? De lekgeprikte waterballon. Maar kies je gerust je eigen lievelingsfilmpje. En 'ja', ook wij hadden gehoopt op een face plant van die parkourbeoefenaar.

 

Laatste reacties