Magazine

De Facebook Ticker is niet meer

Zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, heeft Facebook de Ticker afgevoerd. De Ticker was de box die in de desktopversie van Facebook rechts naast je nieuwsoverzicht verscheen en je in real-time op de hoogte hield van wat je vrienden op het sociale netwerk uitspookten (vind-ik-leuks, reacties, check-ins, nieuwe vriendschappen enzovoort). Al weken geleden maakten Facebook-gebruikers melding van het verdwijnen van de Ticker. Inmiddels heeft een officiële medewerker van het Facebook-helpteam bevestigd dat de functionaliteit niet langer bestaat, ontdekte TechCrunch.

 

Aanvulling op het nieuwsoverzicht

 

De Ticker werd gelanceerd in 2011, samen met de introductie van het algoritmisch aangedreven nieuwsoverzicht (in plaats van het chronologische). Dankzij de Ticker kon je toch nog steeds een overzicht krijgen van alle (zichtbare) activiteiten van je vrienden, in chronologische volgorde, daar waar het nieuwsoverzicht voortaan een voor jou zo relevant mogelijke selectie toonde.

 

 

Creep feed

 

Waarom de Ticker nu het loodje heeft moeten leggen, is niet duidelijk. Facebook elemineert wel vaker functionaliteiten indien deze niet veel gebruikt worden. Dus wellicht is dat een reden. Een mogelijk andere reden is het voyeuristische karakter van de Ticker, die daarom ook wel ‘creep feed’ werd genoemd. Je kon immers nauwgezet de activiteiten van je vrienden volgen. Aangezien Facebook al regelmatig onder vuur ligt omwille van privacy, is het verwijderen van de Ticker wellicht een tegemoetkoming op dat punt.

 

Wat nu?

 

Hoe dan ook, de nieuwsticker is niet meer. Wil je toch nog alle zichtbare activiteiten van je vrienden of alleen van sommige vrienden kunnen zien, in chronologische volgorde? Dat kan, via zogenaamde vriendenlijsten. Die vind je onder ‘Verkennen’ in het hoofdmenu. In de mobiele app van Facebook staan deze onder ‘Overzichten’.

 

Laatste reacties