Magazine

Voortaan ook hashtags volgen op Instagram

Instagram trakteert ons dezer dagen op heel wat nieuwigheden. Zo werd onlangs Instagram Stories uitgebreid: je kan de verhalen voortaan ook bewaren en opnieuw delen. Maar ook het ‘gewone’ Instagram heeft er een nieuwe functionaliteit bij: voortaan kan je niet alleen accounts volgen (personen en bedrijven) maar ook hashtags. Op die manier hoef je nooit meer wat te missen over je favoriete onderwerpen.

 

Het was natuurlijk al mogelijk om de berichten achter hashtags te ontdekken, maar daartoe moest je op een hashtag klikken onder een bericht, of de hashtag opsnorren via de zoekfunctie. Maar vanaf nu kan je ook een hashtag volgen, zoals je ook account kan volgen. Om te voorkomen dat je berichtenfeed overladen wordt, zal Instagram dan in alle mogelijke berichten met deze hashtag de beste vinden en die in jouw feed vertonen.

 

Algoritmes

 

Voor het selecteren van berichten maakt Instagram gebruik van algoritmes, waarin ook jouw persoonlijke voorkeuren worden meegenomen. Die zijn gebaseerd op jouw activeit binnen de app (vind-ik-leuks, accounts die je volgt, hashtags die je zoekt enzovoort). Daarnaast zullen die algoritmes volgens Instagram misbruik voorkomen, zodat je bijvoorbeeld geen spam van bedrijven in je feed krijgt.

 

Hoe werkt het?

 

De nieuwe optie werkt heel simpel: tik onderaan op het vergrootglas om naar de zoekfunctie te gaan, vul de hashtag in die je wil volgen en kies het juiste zoekresultaat, bijvoorbeeld #christmas. Druk op de volgknop om de hashtag te gaan volgen.

 

 

 

De lijst ‘Volgend’/’Following’ kent nu voortaan twee tabbladen: ‘Mensen’ en ‘Hashtags’. In de laatstgenoemde staan alle hashtags die jij volgt. Die kan je met een simpele tik op het scherm dus ook weer ontvolgen. Let wel: deze lijst is openbaar. Iedereen kan zien welke hashtags je volgt. Als je een privé-account hebt, kunnen alleen jouw volgers dat zien.

 

 

Bedenker

 

De bedenker van de nieuwe functie is Matthew Ogle. Hij werkte eerder bij Last.fm en Spotify en is onder meer verantwoordelijk voor Spotify’s Discover Weekly, de persoonlijke playlist die elke week nieuwe nummers aanbiedt aan iedere Spotify-gebruiker.

 

De nieuwe functie wordt momenteel wereldwijd uitgerold. Je hoeft je Instagram-app er niet voor te updaten.

Laatste reacties