Magazine

Facebook na je dood

Een wat macabere vraag misschien, maar toch: wat gebeurt er na je dood met je accounts op sociale media? Die zullen immers niet, zoals jij, het loodje leggen. In beginsel blijven ze springlevend… Er komen echter steeds meer mogelijkheden om ook ten aanzien van Facebook & co iets te regelen voor als je er héél straks niet meer bent. Zo is er sinds kort een Facebook-app die ervoor zorgt dat na je dood een afscheidsboodschap van jou op je prikbord wordt geplaatst. Een videoboodschap kan desgewenst ook. Zeker en vast zal het voor je nabestaanden een indringende, maar hopelijk ook troostende Facebook-'update' zijn…

 

De app heet, heel toepasselijk, If I Die. Na installatie ervan wordt je gevraagd om uit je Facebook-contacten drie vertrouwelingen te kiezen die jouw overlijden zullen kunnen bevestigen. Vervolgens kan je een onbeperkt aantal postuum te plaatsen berichten opstellen. Of, als je het nog een stuk persoonlijker wilt maken, één of meerdere video's. Nadat de drie uitverkoren nabestaanden je heengaan hebben bevestigd, worden de berichten automatisch via Facebook gepubliceerd. Dit gebeurt in één keer, of volgens een door jou bepaald schema. Je kan het natuurlijk ook bij één berichtje of video houden. Momenteel laat de app alleen toe om je laatste woorden voor al je Facebook-contacten zichtbaar te maken. Volgens het bedrijf achter If I Die moet het straks echter ook mogelijk zijn 'privé'-berichten naar bepaalde personen te laten sturen.

 

 

Voor velen zal het op z'n minst vreemd aandoen om (nu al) zo'n afscheidsboodschap te maken. Maar goed, niemand weet precies wanneer zijn of haar laatste uur geslagen heeft en volgens de bedenkers van de app heeft iedereen de behoefte om "iets na te laten". Ze hopen dan ook binnen enkele maanden al 100.000 gebruikers te hebben.

 

If I Die is niet de enige webdienst die inspeelt op de dood. Op My Life Scoop vind je nog zeven van zulke diensten, zoals een e-mail vanuit je graf en een online kluis waarin je je wachtwoorden en dergelijke bewaart voor vertrouwelingen. Hoe jong en kwiek je ook mag zijn, misschien toch de moeite om eens te bekijken. Want één ding is zeker: er is digitaal leven na de dood.

Laatste reacties