Magazine

Gratis grote bestanden versturen: zo doe je dat

Wil je een groot bestand versturen via e-mail, bijvoorbeeld een lange video? Dan is dat niet altijd mogelijk, omdat je maar een beperkt aantal MB’s mag verzenden. En via de chatdiensten WhatsApp, WhatsApp, Facebook en Instagram worden je afbeeldingen verkleind. Toch bestaan er heel wat mogelijkheden om lijvige bestanden van A naar B te transfereren. Dit betreft zowel webapps als mobiele apps. We maken een overzicht van de beste.

 

1. TransferNow (webapp)

 

Grote bestanden uploaden en versturen doe je snel en simpel op de website van TransferNow. De gratis variant laat bestanden toe maar liefst 5 GB. Deze bestanden blijven zeven dagen beschikbaar.

 

2. WeTransfer (webapp)

 

WeTransfer is toch wel de bekendste website waarop je gratis grote bestanden kan verzenden, tot maximaal 2 GB per bestand (dat is wat minder dan de concurrerende sites). Je hoeft er geen app voor te downloaden: je uploadt het bestand direct naar de website, vult het e-mailadres van de bestemmeling en van jezelf in, drukt op Versturen klaar ben je. Transfers verlopen na zeven dagen.

 

3. Transfer XL (webapp)

 

Transfer XL lijkt erg op WeTransfer, alleen de maximale grootte per bestand is (nog) hoger: 5 GB, met een maximum van 10 GB per dag. De bestanden worden één week bewaard.

 

4. Filemail (webapp, iOS, Android, Windows, Mac)

 

Verstuur gratis grote bestanden tot 5 GB via e-mail of een beveiligde link op Filemail.com. Ontvangers hebben de app zelf niet nodig en kunnen de bestanden tot zeven dagen later downloaden.

De dienst is ook beschikbaar als mobiele app, voor iOS  en Android , en als app voor je Windows-pc  of Mac.

 

5. Dropbox (webapp, iOS, Android, Windows, Mac)

 

Dropbox is een gratis online opslagdienst. Als gebruiker kan je er bestanden mee synchroniseren met verschillende computers en mobiele apparaten en ze tegelijkertijd delen met derden. Samen met iemand anders aan een document werken, kan ook. Bovendien wordt Dropbox vaak gebruikt als back-upmiddel. Dropbox-gebruikers krijgen standaard 2 GB gratis opslagruimte.

 

Dropbox werkt op alle apparaten met een internetverbinding en internetbrowser, maar er zijn ook apps voor Windows, Mac, iOS en Android.

 

6. Google Drive (webapp, iOS, Android, Windows, Mac)

 

Drive is de opslag- en synchronisatiedienst van Google. Deze biedt standaard 15 GB gratis opslagruimte. Door bestanden te uploaden in de cloud kan je er altijd en overal bij. Je kan ook eenvoudig bestanden delen door de link van het bestand te kopiëren en te verzenden naar de ontvanger.

 

Google Drive is beschikbaar als webapp, maar ook app voor Windows , Mac, iOS  en Android.

 

7. iCloud Drive (iOS)

 

iCloud Drive  is de gratis online opslag- en synchronisatiedienst van Apple. Ze biedt standaard 5 GB gratis opslagruimte. Je kan er foto’s en video’s mee bewaren in iCloud, en die eenvoudig delen met andere Apple-apparaten.

 

iCloud Drive staat standaard op de Mac, iPhone en/of iPad. Om de dienst te gebruiken heb je wel een gratis Apple ID nodig.

 

8. Airdrop (iOS, Mac)

 

Met AirDrop kan je foto’s, video’s en documenten uitwisselen met andere Apple-apparaten, zoals de Mac, de iPhone en de iPad. De gegevens die worden overgezet, worden ter beveiliging versleuteld. Mensen kunnen alleen bestanden via AirDrop met elkaar uitwisselen als ze bij elkaar in de buurt zijn. Daarnaast moeten ze beiden bluetooth en wifi hebben ingeschakeld. Je kan maar naar één persoon per keer iets sturen.

 

Om Airdrop te gebruiken op je iPhone of iPad ga je naar de instellingen van je toestel en dan naar Algemeen.

 

9. Quick Share (Android)

 

Quick Share is het gratis programma voor gegevensoverdracht op Android-toestellen (Android 11 of hoger), ontwikkeld door Samsung en Google. Het werkt op alle Samsung-apparaten onderling en je hebt er geen internetverbinding voor nodig. Wel moet er een bluetooth-verbinding zijn. De limiet is 1 GB per keer en 2 GB per dag. Je kan naar maximaal vijf personen tegelijk iets sturen.

 

Om Quick Share te gebruiken open je op beide telefoons het meldingenpaneel. Veeg omlaag en tik op Quick Share om de functie te activeren.

 

10. Microsoft OneDrive (webapp, iOS, Android, Windows, Mac)

 

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft, te gebruiken in de internetbrowser, maar ook als app voor Windows, Mac, iOS en Android. Je kan er bestanden mee opslaan en delen, en met iemand anders aan een document werken. Als gebruiker heb je wel een Microsoft-account en internetverbinding nodig. OneDrive-gebruikers krijgen standaard 5 GB gratis opslagruimte.

 

11. Smash (webapp)

 

Smash is vergelijkbaar met TransferNow den WeTransfer omdat de dienst zich richt op het snel delen van grote bestanden via de internetbrowser en zonder dat er andere cloudopslagfuncties bij betrokken zijn. Je kan uploaden tot 2 GB per bestand. De deellink blijft 14 dagen actief.

 

12. New Space (webapp)

 

New Space is een alternatief voor WeTransfer en co, waarmee je snel, advertentievrij en zonder registratie bestanden kan delen. Als je een bestand hebt geüpload creëer je automatisch een ‘new space’, met een door jou gekozen uniek internetadres. In in jouw stukje webruimte kan je meerdere bestanden uploaden die vervolgens getoond worden een Pinterest-achtige lay-out.
 

Laatste reacties