Magazine

8 manieren om een foto te verkleinen

Voordat je een foto deelt via sociale media of doorstuurt via e-mail is het soms nodig om hem een maatje kleiner te maken. Veel websites kennen immers een limiet in het aantal MB’s dat je mag uploaden. En iemands mailbox laten verstoppen met digitale posters is natuurlijk not done. Er zijn verschillende manieren om de grootte van een fotobestand te verkleinen: door het formaat te wijzigen, door de foto bij te snijden en/of door middel van compressie. En dat laatste hoeft niet te betekenen dat de foto aan kwaliteit inboet. Voor dit alles heb je bovendien geen geavanceerd en duur fotobewerkingsprogramma nodig. Sterker nog, we vonden 8 tooltjes (waarvan één softwareprogramma) waarmee je de grootte van je fotobestanden gratis en eenvoudig kan reduceren.

  

1. Compressor.io

 

Compressor.io is een efficiënte webapplicatie om de bestandsgrootte van foto’s te reduceren. Naast JPEG accepteert deze ook de bestandsformaten PNG, GIF en SVG. Upload een foto – tot maximaal 10 MB – en Compressor.io reduceert de bestandsgrootte binnen enkele seconden aanzienlijk (naar eigen zeggen tot wel 90 % van de originele grootte, al blijkt dat in praktijk wat aan de royale kant). Ondanks de flinke compressie is er met het blote oog geen kwaliteitsverschil te zien. Nadeel van de dienst is dat je meerdere foto’s tegelijk uploaden niet mogelijk is.

 

 

2. TinyJPG

 

Deze compressiesite, waar je verwelkomd wordt door een vrolijke panda, is in het gat gesprongen dat JPEGmini achterliet. Dat was jarenlang de populairste compressiesite, totdat zij besloten enkel nog betaaldiensten aan te bieden. TinyJPG doet echter niet onder aan die site. Je kan er je .jpg- en .png-bestanden ‘slim’ comprimeren, zodat ze qua bestandsgrootte een pak kleiner zijn, zonder dat je kwaliteitsverschil ziet. Bovendien kan je dat tot 20 fotobestanden ineens doen, met een acceptabele limiet van 5 MB per bestand.

 

 

3. CompressJPG

 

CompressJPG is vergelijkbaar met TinyJPG, maar met het verschil dat je er ook BMP-files mee kan comprimeren.

 


 

4. Cropp.me

 

Cropp.me is een handig webtooltje waarmee je meerdere foto’s in één keer kan verkleinen naar een gewenst formaat. Het slimme van Cropp.me is dat het de belangrijkste elementen van een foto weet te ‘herkennen’ en van de foto ‘wegsnijdt’ (vandaar ‘cropp’). Mocht de ‘cropp’ toch niet helemaal naar je wens zijn, dan kan je die na afloop altijd nog handmatig bijwerken. Eenmaal gereed, kan je alle foto’s in één keer .zip-gewijs downloaden. Wil je dus een hele reeks foto’s efficiënt verkleinen – met bijsnijden -, desgewenst naar meerdere verschillende formaten, dan is Cropp.me de aangewezen tool.

 


 

5. Web Resizer

 

Web Resizer is een handige webapplicatie waarmee je de grootte van een fotobestand op drie manieren (al dan niet tegelijk) kan reduceren: door het formaat te verkleinen, de kwaliteit te verminderen en/of de afbeelding bij te snijden. ‘Kwaliteit verminderen’ (standaard op 80%) wil overigens niet zeggen dat er zichtbaar aan de beeldkwaliteit wordt getornd: er is geen of nauwelijks waarneembaar verschil. Verder kan je met Web Resizer kleine bewerkingen uitvoeren, zoals het aanpassen van scherpte, contrast en kleur, het afronden van de hoeken en het aanbrengen van een randje om de foto. Nadelen van de dienst: maximale bestandsgrootte van het origineel is 5 MB en je kan maar één foto tegelijk bewerken.

 

 

6. Picresize.com

 

Wil je alleen het formaat van een afbeelding aanpassen, dan volstaat Picresize.com. Groot voordeel van deze webtool is, dat je meerdere foto’s tegelijk kan laten resizen (Multi Picture-modus). Houd wel rekening met een oplaadtijd voor elke foto. In de Single Picture-modus kan je ook eenvoudige bewerkingen effecten aan de afbeelding toevoegen.

 

 

7. RIOT (freeware)

 

RIOT staat voor Radical Image Optimization Tool en doet ongeveer hetzelfde als JPEGmini. Het is echter geen webapplicatie (die je in je browser kan gebruiken), maar een stukje freeware dat je moet downloaden en installeren op je pc. Het programmaatje werkt uitermate simpel. Upload een foto, kies een kwaliteitspercentage (standaard 75 % van het origineel) en RIOT doet de rest. Met ‘rest’ bedoelen we het optimaliseren van de prent, waarbij de bestandsgrootte aanmerkelijk wordt verkleind, terwijl we in beeldkwaliteit geen verschil kunnen ontdekken. Niet met het blote oog toch. Het programma werkt ook met GIF- en PNG-bestanden.

 

We testen de tool met een hoge-resolutiefoto van 6704 KB (type: JPEG, formaat: 3465 x 5184, resolutie: 72 dpi) en een kwaliteitspercentage van 75 %. RIOT maakt er 1696 KB van, reduceert de bestandsgrootte dus bijna 4 x, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Desgewenst kan je met deze tool ook nog het formaat van de foto aanpassen en de file op die manier nóg compacter maken. Via de tab Image adjustments, onderaan, kan je naar believen helderheid, contrast en kleuren aanpassen.

 

 

Wil je een hoop foto’s ineens via RIOT optimaliseren, open dan de betreffende map in je verkenner en sleep ze naar het programma. Groot voordeel in vergelijk met een webtool is, dat je de files niet hoeft te uploaden. Voor wie vaak en veel foto’s deelt, is RIOT, ondanks onze voorliefde voor webtools, een echte aanrader!

 

8. Shrink Pictures

 

Om snel het formaat van één enkele afbeelding aan te passen, kan je ook terecht op deze no nonsense-site. Shrink Pictures doet precies wat het zegt; niet meer en niet minder. Altijd handig om in je bookmarks te hebben staan.

 

Laatste reacties