Magazine

8 manieren om een foto te verkleinen

Voordat je een foto publiceert op een website of via sociale media, of doorstuurt via e-mail is het soms nodig om deze te verkleinen. Zo ook als je niet al te veel ruimte op je harde schijf hebt. Er bestaan daarvoor diverse methoden: door de afmeting te wijzigen, door de foto bij te snijden en/of door middel van compressie. En dat laatste hoeft niet te betekenen dat de foto aan kwaliteit inboet. Voor dit alles heb je bovendien geen geavanceerd en duur fotobewerkingsprogramma nodig. Sterker nog, we vonden acht gratis tools (waarvan één softwareprogramma) waarmee je je foto’s eenvoudig een kopje kleiner maakt.

  

1. Compressor.io

 

Compressor.io is een handige webapplicatie om de bestandsgrootte van foto’s te reduceren. Naast JPEG accepteert deze ook de bestandsformaten PNG, GIF en SVG. Upload een of meerdere foto’s – tot maximaal 10 MB per stuk – en Compressor.io reduceert de bestandsgrootte binnen enkele seconden aanzienlijk (naar eigen zeggen tot wel 90 % van de originele grootte!). Ondanks de flinke compressie is er met het blote oog geen kwaliteitsverschil te zien.

 

 

2. iLoveIMG

 

iLoveIMG biedt meerdere tools onder één dak: compress, resize, crop image, convert to JPG en een eenvoudige foto-editor. In de gratis versie kan je tot 30 afbeeldingen bewerken, met een limiet van maar liefst 200 MB per bestand.

 

 

3. TinyJPG

 

Deze compressiesite, waar je verwelkomd wordt door een vrolijke panda, is in het gat gesprongen dat JPEGmini achterliet. Dat was jarenlang de populairste compressiesite, totdat zij besloten enkel nog betaaldiensten aan te bieden. TinyJPG doet echter niet onder aan die site. Je kan er je JPG- en PNG-bestanden ‘slim’ comprimeren, zodat ze qua bestandsgrootte een pak kleiner zijn, zonder dat je kwaliteitsverschil ziet. Bovendien kan je dat tot 20 fotobestanden ineens doen, met een limiet van 5 MB per bestand.

 

 

4. CompressJPG/PNG/GIF/PDF

 

De meeste smartphonecamera’s voeren beelden uit in JPG/JPEG-formaat. Als je veel foto’s van hoge kwaliteit op de interne opslag van je telefoon hebt, kunnen ze veel ruimte in beslag nemen. Met een tool als CompressJPG kan je de bestandsgrootte van JPEG-bestanden aanzienlijk verminderen. Upload tegelijk tot 20 JPG- of JPEG-afbeeldingen van je apparaat en wacht tot de compressie is voltooid. Daarna kan je deze nog veranderen in de gewenste kwaliteit. Je kan hetzelfde doen met PNG-, GIF- en PDF-bestanden.

 


 

5. Compress2Go

 

Compress2Go is een eenvoudige image processor voor het verkleinen van JPG- en PNG-bestanden: maximaal 100 MB per bestand en maximaal 10 bestanden tegelijk. Je kan zelf de gewenste kwaliteit instellen.

 

 

6. Picresize.com

 

Wil je alleen de afmeting van een afbeelding aanpassen, dan volstaat Picresize.com. Groot voordeel van deze webtool is, dat je tot 100 foto’s tegelijk kan laten resizen (Multi Picture-modus). Houd wel rekening met een oplaadtijd voor elke foto. In de Single Picture-modus kan je ook eenvoudige bewerkingen effecten aan de afbeelding toevoegen.

 

 

7. Website Planet

 

Comprimeer op Website Planet je JPG- en PNG-bestanden met maximaal 80% en behoud van de kwaliteit. Je kan meerdere bestanden tegelijk uploaden en kiezen uit drie compressiemodi.

 

 

8.  RIOT (freeware)

 

RIOT staat voor Radical Image Optimization Tool en doet ongeveer hetzelfde als Compressor.io en consorten. Het is echter geen webapplicatie (die je in je browser kan gebruiken), maar een stukje freeware dat je moet downloaden en installeren op je pc. Het programmaatje werkt uitermate simpel. Upload een foto, kies een kwaliteitspercentage (standaard 75 % van het origineel) en RIOT doet de rest, namelijk het optimaliseren van de afbeelding, waarbij de bestandsgrootte aanzienlijk wordt verkleind, terwijl we in beeldkwaliteit geen verschil kunnen ontdekken. Niet met het blote oog toch. Het programma werkt ook met GIF- en PNG-bestanden.

 

We testen de tool met een hoge-resolutiefoto van 6704 KB (type: JPEG, formaat: 3465 x 5184, resolutie: 72 dpi) en een kwaliteitspercentage van 75 %. RIOT maakt er 1696 KB van, reduceert de bestandsgrootte dus bijna 4 x, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Desgewenst kan je met deze tool ook nog het formaat van de foto aanpassen en de file op die manier nóg compacter maken. Via de tab Image adjustments, onderaan, kan je naar believen helderheid, contrast en kleuren aanpassen.

 

Laatste reacties