Magazine

Foto’s versturen in hoge resolutie: beter niet via WhatsApp, Facebook en Instagram

Handig, even een paar foto’s versturen via WhatsApp. Al helemaal als je die foto’s met meerdere personen in een groepschat wilt delen. Maar bedenk wel dat het verzenden ten koste gaat van de fotokwaliteit. Hetzelfde geldt voor foto’s verzenden via Instagram Direct en Facebook Messenger. Niet ideaal als de ontvanger de foto wil bewerken, op een groot scherm bekijken of laten afdrukken. Gelukkig zijn er alternatieve opties, waardoor je kiekjes vrijwel ongeschonden bij de ontvanger(s) aankomen.

 

Kwaliteitsverlies

 

Berichtendiensten zijn gebouwd voor de snelle communicatie. Niet onlogisch dus, dat ze op bytes beknibbelen. Als je een foto via WhatsApp verstuurt, wordt die verkleind (in resolutie dus) en gecomprimeerd, waardoor er nog maar 25 procent van het originele formaat en slechts 5 procent van de originele bestandsgrootte overblijft! Dat betekent een behoorlijke reductie in kwaliteit. Op een klein smartphonescherm valt het verschil meestal nog mee, maar op een groter scherm is er een duidelijk kwaliteitsverlies in kleur en detail waarneembaar.

 

Update 16-6-2023: bij WhatsApp kan je nu ook foto’s in hogere kwaliteit versturen, zelfs helemaal zonder compressie.

  

Instagram Direct gaat zelfs nog een stapje verder en vermorzelt je kiekje tot 15 procent van het originele formaat en 3 procent van de originele bestandsgrootte. Facebook Messenger behoudt het formaat van je afbeelding, maar gooit er wel een flinke dosis compressie tegenaan, waardoor er nog ongeveer een derde van de oorspronkelijke bestandsgrootte overblijft.

 

Wat nu als je de kwaliteit van je foto’s bij het versturen intact wil laten? Geen probleem, want er zijn diverse mogelijkheden.

 

1. WeTransfer (web)

 

WeTransfer is een handige webapplicatie waarmee je in een handomdraai fotobestanden tot in totaal 2GB kan delen via een link. Open daartoe WeTransfer in je webbrowser en upload de foto’s naar keuze. Daarna kan je de link via e-mail versturen of gewoon kopiëren en plakken in bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht. Heb je meer dan 2GB aan fotomateriaal? Geen probleem, je mag de dienst zo vaak gebruiken als je maar wilt, helemaal gratis.

 

2. iMessage (iOS)

 

Als jij en de ontvanger beiden over een iPhone beschikken, kan je je foto’s ook versturen via ‘Berichten’, de app waarmee je zowel berichten via internet (iMessage) als ouderwetse sms’jes kan verzenden. Foto’s die je via iMessage stuurt worden niet verkleind, noch gecomprimeerd. De ontvanger de foto krijgt dus in originele omvang en kwaliteit.

 

3. AirDrop (iOS)

 

Een andere optie, wederom alleen voor Apple-gebruikers, is AirDrop. Met AirDrop kan je allerlei bestanden, zoals foto’s, video’s en documenten, direct delen met andere Apple-apparaten in de buurt. Om dit te gebruiken moet Bluetooth ingeschakeld zijn en moeten de apparaten (bijvoorbeeld jouw iPhone en die van een vriend) hetzelfde Wi-Fi-netwerk hebben. Daarnaast moet op beide apparaten, bij Instellingen, de AirDrop-functie zijn ingeschakeld. Als dat zo is, open je een foto, druk je op het ‘deel’-icoontje linksonder, waarna je gelijk een andere AirDrop-gebruiker kan selecteren om de foto naartoe te sturen. Je kan ook ineens meerdere foto’s selecteren.

 

4. iCloud-link (iOS)

 

Als de beoogde ontvanger van jouw foto’s niet in de buurt is, maar wel over een Apple-apparaat beschikt, kan je die foto’s ook delen via een iCloud-link. In deze video leer je hoe dat in z’n werk gaat.

 

5. Externe clouddienst

 

Als je een account hebt bij een clouddienst als Dropbox of Google Drive kan je daar een gedeelde map aanmaken en deze via WhatsApp delen.

 

6. E-mail

 

Tot slot is die goeie ouwe, onverwoestbare e-mail ook nog altijd een optie. Op de iPhone is het het handigst om eerst in je fotorol de gewenste foto’s te selecteren en dan via het deelicoontje op e-mail te drukken. Zo worden alle afbeeldingen meteen als attachment ingevoegd. Let er bij het verzenden op dat je ‘ware grootte’ kiest, anders worden je foto’s alsnog gecomprimeerd.

Laatste reacties