Magazine

Verslaafd aan Instagram? Zó stel je een tijdlimiet in!

Kan jij het ook niet laten om Instagram te openen en doelloos door de foto’s en video’s van vrienden te scrollen? Dan biedt de app sinds kort een functie waarmee je jezelf een tijdslimiet kan opleggen. Ook (iets) grotere broer Facebook komt met zo’n functie. Communiceren met vrienden is natuurlijk prima, zegt Facebook, maar langdurig nodeloos ronddolen op sociale apps is niet goed voor de geestelijke gezondheid. Begaan als Facebook met ons is, maken ze het ons nu iets makkelijker om van onze verslaving af te komen. Al is het slechts een klein hulpje en draait het uiteindelijk om zelfdiscipline.

 



 

Je dagelijkse activiteit

 

In Facebook is de functie nog niet beschikbaar, maar in de nieuwste versie van Instagram vind je de afkicktool onder Instellingen > Je activiteit. De pagina biedt een overzicht van je dagelijkse activiteit gedurende de afgelopen zeven dagen. Misschien schrik je als je je dagelijkse gemiddelde ziet! Hoog tijd om paal en perk te stellen aan dat nutteloze ge-Insta.

 

Onder het kopje ‘Je tijd beheren’ vind je twee hulpmiddelen om je activiteit op Instagram in te perken. Allereerst kan je een daglimiet instellen. Als de limiet is bereikt krijg je een melding, al gaat Instagram daarna niet op slot. Het is dus aan jou om de app af te sluiten voor die dag.

 

Daarnaast kan je een periode instellen waarin je geen notificaties van de apps ontvangt. Maximaal acht uur lang krijg je dan geen pushberichten, zodat je je even kan richten op bijvoorbeeld werk of studie. Wanneer je Instagram opent, krijg je uiteraard alsnog de nieuwe meldingen te zien.

 

Eenzelfde functie zou binnenkort ook in de Facebook-app beschikbaar zijn, al is nog niet geweten wanneer.

 

Andere afkickmogelijkheden

 

Is dit alles niet rigoureus genoeg? Dan zijn er nog andere apps die je kunnen helpen om af te kicken. Feedless, bijvoorbeeld, dat de newsfeeds verwijdert uit Instagram, Facebook en Twitter. Daarnaast bestaan er speciale apps die je smartphonegebruik in kaart brengen en je proberen te bewegen er spaarzamer mee om te gaan. Forest is zo’n app. Het is eigenlijk een soort spel, waarbij je een virtueel boompje plant dat blijft groeien zolang jij van je telefoon afblijft. Uiterst effectief!

Laatste reacties