Magazine

Het geheimzinnige algoritme van Tinder

Tinder toont profielen niet willekeurig aan je. Net zo min wordt jouw profiel willekeurig aan anderen getoond. Er schuilt een complex algoritme achter, waarbij elk profiel onder meer een aantrekkelijkheidsscore krijgt. Het algoritme is er, vanzelfsprekend, op gericht om zoveel mogelijk matches te bewerkstelligen. Maar hoe zit het precies in elkaar? En hoe vergroot je jouw aantrekkelijkheidsscore?

 



 

Giswerk

 

Vooropgesteld: Tinder laat zelf maar weinig los over hun algoritmes. Het blijft dus vooral gissen geblazen. Maar uit de schaarse informatie die ze vrijgeven, en vooral door de gebruikerservaringen van Tinderaars over de hele wereld, is er inmiddels toch wel wat over dat mysterieuze Tinder-algoritme bekend.

 

Populariteit

 

Populariteit, of aantrekkelijkheid, speelt een sleutelrol in dat algoritme. Tinder hanteert een ratingsysteem waarmee het gebruikers kan rangschikken op hoe begeerd ze zijn (iets wat overigens niet ongebruikelijk is bij datingapps en -sites). Het bedrijf doet dit op basis van een zogenaamde ELO-score.

 

De term ELO komt uit het schaken, waar ze wordt gebruikt om de vaardigheden van spelers bij te houden. Tinder gebruikt hetzelfde statistische model om de aantrekkelijkheid van profielen te bepalen. Het principe: als iemand met een hoge ELO-score naar rechts swipet bij iemand met een lage score, krijgt die laatste er een hoop punten bij. De reden: hij of zij wordt leuk gevonden door een populair iemand. En als aantrekkelijke mensen blijven liken, gaat die score alleen maar nog verder omhoog.

 

Tinder heeft het bestaan van de ELO-score voor Tinder-profielen bevestigd, maar uiteraard is het voor Tinder-gebruikers niet mogelijk om die score te achterhalen.

 

Kieskeurigheid

 

Niet door Tinder bevestigd, maar waarschijnlijk ook van invloed op je ELO-score is hoe kieskeurig je bent – of juist niet. Al te weinig of juist uitermate veel naar rechts swipen kan in je nadeel werken.

 

Daarnaast laat Tinder waarschijnlijk ook meewegen hoe actief je bent op het platform: enerzijds met het algemene gebruik ervan, anderzijds met het versturen en beantwoorden van berichten. Gebruikers die weinig online zijn of weinig berichten sturen, worden door Tinder lager ingeschaald.

 

Hoe dus te scoren op Tinder?

 

De populariteit van je profiel heeft natuurlijk eerst en vooral te maken met de aantrekkingskracht van je foto(‘s). Je hoeft jezelf natuurlijk niet mooier voor te doen dan je bent, maar je kan toch wat dingen doen en laten om de perfecte digitale eerste indruk te geven. In dit artikel geven we je vijf tips, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 

Daarnaast is het van belang dat Tinder kan ‘merken’ dat je serieus bent. Dus niet overdreven kieskeurig zijn, maar er ook geen bingospel van maken. En wees actief: gebruik de app regelmatig, stuur chatberichten en beantwoord reacties.

Laatste reacties