Magazine

Je eigen website maken in enkele minuten: 7 mogelijkheden

Dit artikel werd geactualiseerd op maandag 24 juli 2017.

 

In de oertijd van het internet was er niets ‘hotter’ dan je eigen homepage. Toen de weblogs, en later de Facebooks en Twitters aan hun opmars begonnen, raakte de persoonlijke website uit de gratie. Nu gebruikers met de versplintering van hun online aanwezigheid worden geconfronteerd, lijkt de ‘ouderwetse’ homepage echter weer terug aan populariteit te winnen. Zij het anders dan tien jaar geleden. De nieuwe personal homepage is in feite een verzamelplaats is van al je online activiteiten, inclusief die op social networks. Je kan haar ook zien als een soort online visitekaartje. Daarnaast heb je tegenwoordig amper of geheel geen technische kennis meer nodig om een fraaie webstek in elkaar te steken. En dankzij de hedendaagse webstandaarden kan het zelfs letterlijk in enkele minuten. Wij selecteerden de tien beste diensten waarmee je gratis, eenvoudig én snel je persoonlijke stukje cyberspace kan creëren.

 

Wix

 

Als je veel waarde hecht aan een origineel en mooi design (en wie wil dat eigenlijk niet?), dan is Wix wellicht jouw tool. Je kan kiezen uit enkele honderden professioneel ogende HTML5-templates die je vervolgens op allerlei manieren kan personaliseren. Heb je enige kennis van websites bouwen, dan kan je ook een blanco site kiezen. Via een gebruiksvriendelijke interface kan je eenvoudig achtergronden, knoppen, foto’s, video’s, tekst, fotogalerijen en widgets aan je site toevoegen. Voor een advertentievrije site is een upgrade naar Wix Premium nodig. Je beschikt dan ook over een eigen domeinnaam, ongelimiteerde bandbreedte, extra webruimte, professionele hosting en support.

 

 

Weebly.com

 

We trappen af met één van de betere, en met meer dan 8 miljoen particuliere én zakelijke gebruikers ook één van de populairste diensten: Weebly.com. De website opent met The easiest way to design a website. Is dat zo?

 

Nadat je de aanmeldprocedure hebt doorlopen kan je meteen beginnen met bouwen. Allereerst bepaal je het ontwerp van je homepage door te kiezen uit honderden beschikbare templates, veelal responsive, dus ook afgestemd op de beeldformaten van tablets en smartphones. Hierna kan je elementen aan je pagina toevoegen door ze van een balk boven aan het scherm naar de pagina te slepen. Makkelijker kan het niet. Denk aan tekstblokken en foto’s, maar ook aan diavoorstellingen, animaties en video’s. Je kan de indeling van de pagina later nog altijd wijzigen door de onderdelen te verslepen. Natuurlijk kan je ook extra pagina’s aan je website toevoegen.

 

weebly

 

Klaar met ontwerpen en klaar om te publiceren? Dat kan op een nieuwe of bestaande domeinnaam, of op een (gratis) subdomein van Weebly.com. Het resultaat oogt bijzonder professioneel, zeker als je beseft dat je een website gebouwd hebt in minder tijd dan je nodig hebt om naar je brievenbus (en terug) te lopen.

 

Als kers op de taart kan je bij de instellingen jouw website optimaliseren voor zoekmachines (SEO), door per pagina een beschrijving en labels toe te voegen. Als je daarbovenop gezorgd hebt voor zoekmachinevriendelijke titels, kopjes en tekst, rankt jouw gratis webpagina ook nog eens hoog in Google!

 

Website.com

 

Op een website met de naam Website.com kan het haast niet anders dan dat je er een website kan maken. Het is een dienst à la Wix en Weebly, met een keur aan nette templates en een gratis formule die maximaal tien pagina’s toestaat. Website.com biedt een vernuftige drag-and-drop-editor die ook op je mobiel te gebruiken is.

 

 

Squarespace

 

Squarespace is de enige dienst in deze lijst zonder gratis formule (wel met free trial), maar je kan er dan ook tegen relatief lage kosten een pracht van een website of webshop mee maken. Dankzij de kant-en-klare, mobielvriendelijke HTML5-templates, die er veelal bijzonder fraai uitzien, hoef je noch webdesigner noch programmeur te zijn. Squarespace biedt twee formules: een voor particulieren (11 euro per maand) en een voor bedrijven (17 euro per maand), beide inclusief cloud-webhosting.

 

squarespace

 

About.me

 

About.me is in feite een simpelere versie van Flavors.me en een prima alternatief voor wie genoegen neemt met minder opties. It’s all about you, belooft de minimalistische site. En dat klopt. Kijk maar eens naar de pagina van politiek analist Howard Fineman of die van grafisch designer Tessa Chung.

 

 

About.me is net als Flavors.me een verzamelplaats voor al je online activiteiten. Het is werkelijk doodsimpel een pagina te maken. Je hoeft alleen maar een foto van jezelf te uploaden, een bio te schrijven en je social media-accounts te koppelen. About.me verschaft je bovendien een pak analytische tools om uit te zoeken wat bezoekers op je website komen doen: lezen, klikken enzovoort. About.me is superhandig voor wie zichzelf online wilt promoten, persoonlijk of zakelijk.

 

Strikingly

 

Dankzij Strikingly kan je in no-time een eenvoudige, maar mooie website in elkaar steken die bovendien volledig geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. De dienst is ideaal voor het maken van simpele, statische websites zoals een persoonlijk profiel of een evenementenpagina. Maar bijvoorbeeld ook voor het online zetten van een portfolio. Foto’s en video’s kan je immers eenvoudig toevoegen. De fraaie templates zijn qua opmaak en zoekmachinevriendelijkheid helemaal van deze tijd. Strikingly is bovendien gratis, al kent dat zijn beperkingen: een eigen domeinnaam is niet mogelijk en er geldt een maandelijkse datalimiet van 500 MB. Wil je die restricties omzeilen, dan kan je voor 12 dollar per maand een pro-abonnement nemen. Voor 20 dollar per maand kan je vijf sites ineens laten draaien.

 

strikingly

 

Jimdo

 

Met Jimdo komen we weer uit bij de tools waarmee een complete webstek in elkaar kan klikken, net zoals met Weebly. En dus niet zozeer alleen een ‘personal homepage’, zoals bij de voorgaande twee. Ook Jimdo maakt het je gemakkelijk, want met behulp van een template heb je binnen no-time al de basisuitrusting van je site. Ben je thuis in HTML, dan kan je zo’n template ook zelf ontwerpen en coderen.

 

 

Upgrade naar Jimdo Pro kost 60 euro per jaar en daarvoor krijg je onder meer een reclamevrije site, een eigen domeinnaam, statistieken en meer geheugenruimte: 5 GB in plaats van de standaard 500 MB. Qua mogelijkheden en gebruiksgemak haalt Jimdo het wat ons betreft (nog) niet bij Weebly, maar wat let je om de dienst eens te proberen? De basisversie is uiteraard gratis en bovendien is Jimdo Nederlandstalig.

 

Tot besluit

 

Dankzij sociale media als Facebook en Twitter is tegenwoordig zowat iedereen ‘aanwezig’ op internet. Deze diensten ontberen echter de persoonlijke touch zoals de persoonlijke homepage in de oertijd van het internet die had. In een stukje internet dat je zelf hebt gecreëerd kan je veel meer je persoonlijkheid laten spreken. Daarnaast is het vandaag de dag een prima manier om al je online bezigheden en al die plekken waar je virtueel rondhangt op één pagina samen te brengen.

 

Resulteerde het bouwen van een eigen site vroeger nogal eens tot aartslelijke sites (op Geocities Reocties vind je er vast nog wel een paar), tegenwoordig zijn er uitstekende diensten die je in de juiste richting sturen, zonder je al te zeer te beperken. Welke dienst het meest geschikt is voor jou, hangt af van je doelstellingen – van een simpel online visitekaartje (Flavors.me) tot een uitgebreide site (Weebly.com). Maar wat let je om ze allemaal eens uit te proberen. Het is de moeite en veel van je tijd zal het écht niet vergen…Laatste reacties