Magazine

Telenet haalt gratis webruimte offline; zó kan je ze blijven zien

Telenet stopt op 1 september met het aanbieden van gratis webruimte voor klanten met een internetabonnement. Zo’n 60.000 klanten van de telecomprovider zullen daardoor hun webruimte verliezen, te herkennen aan het webadres users.telenet.be. Daarmee verdwijnt een stukje Belgische internethistorie – of toch niet helemaal?

  

Voor particuliere klanten

 

De beslissing is gevallen omdat er volgens Telenet inmiddels betere alternatieven zijn voor het delen van informatie. Denk aan sociale media, geavanceerde gratis websitebouwers als Wix, en file sharing-diensten als OneDrive, Google Drive en WeTransfer.

 

In totaal zouden er 60.000 webruimtes zijn. Veel daarvan zijn volgens Telenet allang niet meer actief. Via Google krijg je een idee wat voor websites er zoal waren gehuisvest op users.telenet.be.

 

Gebruikte je die webruimte nog? Dan heb je nog tot 31 augustus 2024 de tijd om een back-up van je website-bestanden te maken. Op deze pagina lees je hoe dat moet.

 

Concurrent Proximus bouwde de webruimte voor particuliere klanten, herkenbaar aan users.skynet.be, vorig jaar al af.

 

Voor Telenet Business-klanten

 

Ook voor zakelijke klanten valt het doek. Die maakten volgens Telenet nog amper gebruik van het verouderde systeem. Diegenen die het wel deden, krijgen een betalend alternatief aangeboden met meer mogelijkheden.

 

Telenet wijst dus vooral naar hedendaagse alternatieven voor hun beëindigde service.

 

Archief

 

De Telenet-websites worden op 1 september uit de lucht gehaald, maar ze blijven zichtbaar op het web via de Waybackmachine van The Internet Archive. Toets simpelweg het adres in, bijvoorbeeld users.telenet.be/louis.jacobs/, en je krijgt kopieën te zien van de bewuste site door de jaren heen.

Laatste reacties