Magazine

Tip: download al je Instagram-foto’s en -video’s ineens

Net als bij Facebook kan je als Instagram-gebruiker in één keer je complete archief downloaden. Zo krijg je de beschikking over alle foto’s, video’s en verhalen die je ooit op het platform geplaatst, in hoge kwaliteit. Ook al je profielgegevens, reacties, vind-ik-leuks en persoonlijke berichten zitten in het archief. Tot voor kort kon dat alleen via de webpagina van Instagram, maar inmiddels is de functionaliteit ook beschikbaar in de mobiele apps. We leggen je graag even uit hoe die werkt.

  

De downloadlink aanvragen

 

Om de beschikking te krijgen over je archief moet je een downloadlink aanvragen. Dat doe je door naar de instellingen van je profiel te gaan. Daartoe tik je rechtsboven op je profielpagina het menu en vervolgens op het tandwielicoontje om naar de instellingen te gaan. Ga vervolgens naar Beveiliging > Gegevens downloaden. Voer nu het e-mailadres in waarop je de link wilt ontvangen en tik op Download aanvragen.

 

Omdat het waarschijnlijk een groot bestand betreft, kan het eventjes duren voordat je de e-mail ontvangt. Officieel tot wel 48 uur, maar in praktijk is het meestal binnen enkele uren geregeld.

 

De e-mail bevat een link die je weer terugbrengt bij Gegevens downloaden, maar nu met een downloadlink die vier dagen actief blijft.

 

Wat zit er in het bestand?

 

Na het download heb je een zip-bestand, dat vier mappen bevat: eentje met foto’s (in de bewerkte versies, dus met filters en dergelijke), eentje met video’s, eentje met al je verhalen vanaf december 2017 (pas vanaf toen werden de verhalen bewaard) en een map met foto’s en video’s die je rechtstreeks naar andere gebruikers hebt gestuurd.

 

Daarnaast zie je een aantal SJON-bestanden staan. Dat zijn tekstbestanden in een machinaal leesbare indeling, bedoeld om geïmporteerd te worden in andere programma’s. Ze bevatten informatie als je contacten, berichten, reacties die jij geplaatst hebt, vind-ik-leuks enzovoort. In Notepad of kladblok zijn deze bestanden helaas niet echt heel goed leesbaar, maar desgewenst kan je ze openen via een speciaal daartoe bestemd programma (Google even op ‘SJON viewer’).

 

 

Andere mogelijkheden om foto’s te downloaden

 

Om je Instagram-media te bewaren, hoef je natuurlijk niet steeds je hele archief te downloaden. Het is ook mogelijk om inhoud van je profiel te downloaden, zij het dat je daar een externe website voor nodig hebt (die geen onderdeel van Instagram is.

 

Kijk hoe dat werkt lees je in de volgende artikelen:

 

Verhalen

 

Wat verhalen betreft: je kan je eigen verhalen downloaden, mits je die in je archief hebt bewaard. Dat laatste kan je automatisch doen door naar de instellingen van je verhalen te gaan en vervolgens op Verhaal te tikken. Bij de sectie Opslaan kan je vervolgens bepalen of een verhaal automatisch wordt opgeslagen op je filmrol en/of je archief in Instagram.

 

Actieve verhalen van anderen kan je binnen Instagram niet downloaden, maar er zijn wel externe tools waarmee je dat kan, bijvoorbeeld de website StorySaver.net.

 

Tot slot

 

Er zijn dus toch wel wat mogelijkheden om je Instagram-media te bewaren. De archief-downloadfunctie lijkt ons dan ook vooral handig als backp-up, of voor als je je Instagram-account gaat deactiveren of verwijderen.

 

Laatst bijgewerkt op 2 mei 2022.

Laatste reacties