Magazine

De beste fails van 2011

Lachen om andermans falen – oftewel: leedvermaak – blijft een ongekend populair onderwerp op het internet. Ook in 2011 vonden de zogeheten failcompilaties weer gretig aftrek. Dat zijn video's die de beste failfilmpjes van één maand of omtrent één onderwerp achter elkaar plakken. Mede-aanstichter van al die blooperconsumptie is een Nederlandse YouTube-gebruiker die zich TwisterNederland (TNL) noemt. Hij bereikt intussen een miljoenenpubliek met zijn failcompilaties. Het is nog even wachten op de beste failmomenten van december, maar het jaaroverzicht van 2011 is al klaar.

 

Succes en tegenslag

 

Filmpjes van menselijk falen verzamelen en achter elkaar zetten blijkt voor TwisterNederland hét recept voor hoge kijkcijfers op YouTube. Temeer omdat grote sites, zoals Dumpert.nl, maar ook internationale kleppers als Huffington Post, zijn video's doorplaatsen. Al sinds 2009 levert de anonieme videoplakker steevast een maandelijkse failcompilatie af. Voor je dagelijkse faceplant-behoefte is er dan weer TNLFails. Om ook de zonnige kant van het leven te belichten, volgt er om de zoveel tijd eveneens een wincompilatie. Behalve miljoenen videoviews leverde dit alles intussen ook al 12.000 Facebook-fans op. Toch gaat ook het leven van een failcompilateur niet over rozen. Er ligt concurrentie op de loer van sites die zijn idee kopiëren en YouTube doet nogal eens moeilijk over auteursrechten en de geschiktheid van de beelden voor tere kinderzieltjes. Door "problemen" moest TNL onlangs een nieuw YouTube-account aanmaken – nummer 8 alweer, blijkbaar. (Update 08-01-2012: ook dit account is intussen door YouTube verwijderd. Er zou sprake zijn van herhaaldelijke schendingen).

 

2011, een mooi failjaar

 

Ondanks de misère die een druk bezocht YouTube-kanaal kennelijk met zich mee kan brengen, trakteert TNL ons zo vlak voor Kerstmis op de hoogtepunten van 2011. Qua fails uiteraard. Pak een kop koffie met een kerstkoekje, leun achterover en geniet twaalf minuten lang van al dat moois dat 2011 aan faalmomenten heeft voortgebracht. Om het met Ol' Blue Eyes te zeggen: It was a very good year.

 

 

Mogelijk niet geschikt voor gevoelige kijkers. 

Laatste reacties