Magazine

Litely: subtiele fotofilter-app voor iOS

In de App Store dook begin mei Litely op. Een zoveelste app voor het bewerken van foto’s, maar met de bijzonderheid dat deze werd ontwikkeld door Cole Rise, professioneel fotograaf, bekend van werk voor National Geographic en grote bedrijven als Apple en Google. Bij velen is Rise echter vooral bekend van zijn werk aan filters voor Instagram. Mede door de media-aandacht steeg het gratis Litely razendsnel naar grote hoogten in de App Store. Al zal de promotie van de app door Apple zelf er ook aan hebben bijgedragen. Ervaringen uit het verleden leren ons dat de door Apple gedane aanbevelingen vaak pareltjes blijken te zijn. Daarom hoog tijd om Litely eens uit te proberen.

 

Filters, filters, filters

 

Litely is eerst en vooral een fotofilter-app. Niet verwonderlijk, wetende dat de ontwikkelaar ervan de geestelijk vader is van onder meer Hudson, Mayfair en Rise. Jawel, enkele van de filters van Instagram, die miljoenen gebruikers dagelijks op hun foto’s ‘plakken’.

 

Als we Litely openen valt als eerste op dat de app er uitstekend uitziet. Niet verwonderlijk voor wie het werk van Rise bekijkt, maar wel verdraaid knap, gezien de grote hoeveelheid prachtige apps voor iOS.

 

Binnen de app vinden we de diverse filtersets gegroepeerd binnen thema’s. De naamgeving hiervoor is niet altijd even duidelijk. Zo dient Cinder te wijzen op oude zwart-witfilms en bevat de set Venice filters die geïnspireerd zijn op Venice Beach in Californië. Dat is slechts een kleine drempel, want een kwartiertje spelen met de aanwezige filters verraadt al snel wat ze doen. De filters blinken uit door schoonheid en subtiliteit. Geestelijk vader Rise is dan ook van mening dat de beste fotobewerking die is, welke niet opvalt.

 

 

Ook qua gebruiksgemak is Litely een hoogvlieger. Het is voldoende te weten dat tikken op de foto leidt tot het toepassen van de diverse filters en effecten. Door met twee vingers te tikken op de foto is het mogelijk een ‘voor en na’-beeld op te roepen waarbij je dus precies kan zien welk effect het gekozen filter heeft.

 

Maar niet alléén filters

 

Behalve filters is het in Litely ook mogelijk om bewerkingen op een foto toe te passen zoals bijsnijden, aanpassing van scherptediepte en aanpassing van de belichtingstijd. Op zich geen wereldschokkende veranderingen, maar ook hier is het gebruiksgemak een pluspunt. Geen gepriegel met kleine schuifbalkjes, maar gewoon je vinger over de foto slepen tot de gewenste instelling bereikt is.

 

Prettig voor veel iPhone-fotografen is ook dat Litely panoramafoto’s ondersteunt. Door eenvoudigweg de telefoon te kantelen kan je de hele foto voorbij laten scrollen en waar nodig aanpassingen doen.

 

Kortom

 

Litely is een gebruiksvriendelijke app voor wie op zoek is naar fraaie, subtiele filters voor zijn foto’s. De aangepaste foto’s zijn eenvoudig te delen naar allerlei gangbare media, waardoor je de creaties meteen aan de wereld kan laten zien.

 

Als je de app downloadt ontvang je een startset met 9 filters. Voor € 1,79 per set zijn de diverse sets via in-app-aankopen te verkrijgen.

Laatste reacties