info[]surfplaza.be
Foto's bewerken
van fotosoep naar fotosnoep
BeFunky   (web, iOS en Android)
Onze favoriet. Gratis, gebruiksvriendelijk en met lekker veel effecten en extra's, zoals een Facebook-cover-maker en een collagemaker.
https://www.befunky.com
   
Fotor   (web, iOS en Android)
Basic editor met een prettige, intuïtieve interface. Alle nodige gereedschappen en effecten voorzien, inclusief een handige tool voor het maken van collages. meer info
http://www.fotor.com/app.html#!module/basic/tool/BasicEdits
   
Pixlr   (web, desktop)
Van simpelweg formaat aanpassen tot geavanceerde filters en effecten: met Pixlr kan het allemaal en gewoon in je browser, al lijkt het alsof je met software aan het werken bent. Voor snelle, eenvoudige bewerkingen gebruik je Pixlr X, voor het meer geavanceerde werk Pixlr E.
http://pixlr.com/editor/
   
Polarr   (web, iOS, Android en Windows)
Veel geavanceerde opties voor (semi-)profs én veel gratis filters. Ook beschikbaar als freeware voor Windows of Mac, en als browser-plugin voor Chrome. meer info
https://photoeditor.polarr.co
   
Sumopaint   (web only)
Online fotobewerkings- en tekenprogramma waarmee je fraaie kunstwerkjes kan creëren. Je kan o.a. werken met Tools, Gradients, Layers en enkele Filters. Of klieder er gewoon lekker op los. Werkt op basis van Flash.
https://sumo.app/sumopaint
   
Mobile-only apps [meer]
Photoshop Express
Een gratis mobiele afgeleide van het beroemde programma Photoshop. Met vele geavanceerde functies om te bewerken en te retoucheren.
https://apps.apple.com/nl/app/photoshop-express-photo-editor/id331975235
   
Afterlight
Een uiterst gebruiksvriendelijke editor-app, met een enorm pak fraaie filters, texturen en frames. Alleen voor iOS.
https://afterlight.co
   
Snapseed
Gratis foto-editor voor iOS en Android, die opvalt door de geavanceerde functionaliteiten in combinatie met vingervlug gebruiksgemak. Tegenwoordig eigendom van Google. meer info
https://apps.apple.com/nl/app/snapseed/id439438619
   
Photoleap
"Misschien wel de beste fotobewerkingsapp", schrijven we in ons artikel over Photoleap (iOS). Dat komt vooral door een aantal geavanceerde editingtools, die niet onderdoen voor die in een professioneel programma. meer info
https://www.photoleapapp.com
   
YouCam Perfect
Met de app YouCam Perfect van Cyberlink kan je je selfies bijwerken tot in de perfectie. Voor je het weet heb je jezelf tot supermodel omgetoverd! meer info.
https://www.perfectcorp.com/consumer/apps/ycp
   
Litely
Populaire iOS-app die uitblinkt door de fraaie fotofilters ontwikkeld door Cole Rise, die ook verantwoordelijk is voor enkele Instagram-filters. meer info
http://lite.ly/#app
   
Gratis apps voor pc
Paint.NET
Handig en gebruiksvriendelijk programma om afbeeldingen te bewerken. Het heeft een oneindige herstelfunctie, werkt met layers en kent veel effecten. Project is gelieerd aan Microsoft, uitgever van het aloude Paint.
https://www.getpaint.net
   
PhotoScape X
Een gratis geavanceerd fotobewerkingsprogramma voor Windows en Mac. Wat minder gecompliceerd dan GIMP (zie volgende) en daardoor meer geschikt voor beginners.
http://x.photoscape.org
   
GIMP
GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een grafisch programma voor digitale beeldbewerking op je computer. Door de uitgebreide functionaliteit, de uitbreidbaarheid en de vrije licentie kan GIMP zich meten met commerciële programma's als Photoshop.
https://www.gimp.org
   
Foto verkleinen [meer]
Compressor.io
Relatief nieuwe tool om de bestandsgrootte van foto's te reduceren. Voordeel ten opzichte van de gevestigde naam JPEGmini, is dat deze naast JPEG ook de bestandsformaten PNG, GIF en SVG accepteert.
https://compressor.io
   
Grappige foto-effecten [meer]
Photofunia
Op Photofunia.com kan je kiezen uit meer dan 250 grappige fotomontages. Selecteer een geschikte van jezelf of een vriend en genereer een hilarische insert die je kan delen via sociale media of verzenden als e-card.
https://www.photofunia.com
   
Photo Lab
Je hoeft geen Photoshop-expert meer te zijn om knappe effecten aan je foto's toe te voegen. Dankzij Photo Lab volstaat één klik met je muis of tik op je smartphone! meer info
https://photolab.me
   
Online kleurentools
Kleurenpalet afleiden uit foto
Tooltje voor de ontwerpers onder ons. Typ of plak de weblocatie (URL) van een foto in het vlak en de tool genereert een tiendelig kleurenpalet afgeleid van die foto, inclusief kleurcodes.
https://www.degraeve.com/color-palette/