Foto's bewerken
van fotosoep naar fotosnoep
BeFunky   (web, iOS en Android)
Onze favoriet. Gratis, gebruiksvriendelijk en met lekker veel effecten en extra's, zoals een Facebook-cover-maker en een collagemaker.
https://www.befunky.com
   
PicMonkey   (web, iOS en Android)
Veel mogelijkheden: effecten, filters, structuren, kaders, tekstbewerking en mooimaak-dingen (waaronder een rimpelverwijderaar). Helaas zijn die lang niet allemaal gratis beschikbaar en dien je dus te upgraden voor de volledige versie.
https://www.picmonkey.com
   
Fotor   (web, iOS en Android)
Basic editor met een prettige, intuïtieve interface. Alle nodige gereedschappen en effecten voorzien, inclusief een handige tool voor het maken van collages. meer info
http://www.fotor.com/app.html#!module/basic/tool/BasicEdits
   
Pixlr   (web, iOS en Android)
Van simpelweg formaat aanpassen tot geavanceerde filters en effecten: met Pixlr kan het allemaal en gewoon in je browser, al lijkt het alsof je met software aan het werken bent. Voor snelle, eenvoudige bewerkingen gebruik je Pixlr X, voor het meer geavanceerde werk Pixlr E.
http://pixlr.com/editor/
   
Polarr   (web, iOS, Android en Windows)
Veel geavanceerde opties voor (semi-)profs én veel gratis filters. Ook beschikbaar als freeware voor Windows of Mac, en als browser-plugin voor Chrome. meer info
https://photoeditor.polarr.co
   
Fotoflexer   (web only)
Degelijke webgebaseerde foto-editor. Met fonts, retoucheereffecten, import van foto's van Facebook en Flickr, en het gebruik van lagen.
https://fotoflexer.com
   
Adobe Photoshop Express   (web only)
Een gratis te gebruiken webversie van Photoshop met alle basic editfuncties plus wat funtools zoals het toevoegen van plaatjes en tekstballonnen. Ondersteunt enkel JPEG-files. Gebruikt nog het 'ouderwetse' Adobe Flash.
https://photoshop.adobe.com
   
Sumopaint   (web only)
Online fotobewerkings- en tekenprogramma waarmee je fraaie kunstwerkjes kan creëren. Je kan o.a. werken met Tools, Gradients, Layers en enkele Filters. Of klieder er gewoon lekker op los. Werkt op basis van Flash.
https://sumo.app
   
Mobile-only apps [meer]
Adobe Photoshop Express
Mobiele spin-off van Photoshop, waarin vele handige functies uit de originele software. Naast iOS en Android ook beschikbaar voor Windows Phone.
https://www.adobe.com/nl/products/photoshop-express.html
   
Adobe Photoshop Mix
Nóg een gratis editing app van Adobe Photoshop. Deze heeft algeheel minder functies dan Photoshop Express, maar kent wel één specialiteit: het combineren van afbeeldingen. Beschikbaar voor iOS (iPhone, iPad en iPad Pro) en Android. meer info
https://www.adobe.com/nl/products/mix.html
   
Afterlight
Het kost een dollar, maar dan heb je ook wat. Namelijk een uiterst gebruiksvriendelijke en vriendelijke editor-app, met een enorm pak fraaie filters, texturen en frames. Voor iOS, Android en Windows.
https://afterlight.co
   
Snapseed
Gratis foto-editor voor iOS en Android, die opvalt door de geavanceerde functionaliteiten in combinatie met vingervlug gebruiksgemak. Tegenwoordig eigendom van Google. meer info
https://support.google.com/snapseed/
   
Enlight Photofox
"Misschien wel de beste fotobewerkingsapp", schrijven we in ons artikel over Enlight (iOS). Dat komt vooral door een aantal geavanceerde editingtools, die niet onderdoen voor die in een professioneel programma. De app kost wel 4 euro. meer info
http://www.photofoxapp.com
   
Repix.it
Gratis foto-editor voor iOS en Android, die opvalt door de geavanceerde functionaliteiten in combinatie met vingervlug gebruiksgemak.
http://sumoing.com/apps/repix
   
YouCam Perfect
Met de app YouCam Perfect van Cyberlink kan je je selfies bijwerken tot in de perfectie. Voor je het weet heb je jezelf tot supermodel omgetoverd! meer info.
http://www.perfectcorp.com/#ycp
   
Litely
Populaire iOS-app die uitblinkt door de fraaie fotofilters ontwikkeld door Cole Rise, die ook verantwoordelijk is voor enkele Instagram-filters. meer info
http://lite.ly
   
Gratis software voor pc
Paint.NET
Handig en gebruiksvriendelijk programma om afbeeldingen te bewerken. Het heeft een oneindige herstelfunctie, werkt met layers en kent veel effecten. Project is gelieerd aan Microsoft, uitgever van het aloude Paint.
https://www.getpaint.net
   
GIMP
GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een grafisch programma voor digitale beeldbewerking op je computer. Door de uitgebreide functionaliteit, de uitbreidbaarheid en de vrije licentie kan GIMP zich meten met commerciële programma's als Photoshop.
https://www.gimp.org
   
Foto verkleinen [meer]
Compressor.io
Relatief nieuwe tool om de bestandsgrootte van foto's te reduceren. Voordeel ten opzichte van de gevestigde naam JPEGmini, is dat deze naast JPEG ook de bestandsformaten PNG, GIF en SVG accepteert.
https://compressor.io
   
Grappige foto-effecten [meer]
Photofunia
Op Photofunia.com kan je kiezen uit meer dan 250 grappige fotomontages. Selecteer een geschikte van jezelf of een vriend en genereer een hilarische insert die je kan delen via sociale media of verzenden als e-card.
https://www.photofunia.com
   
Photo Lab
Je hoeft geen Photoshop-expert meer te zijn om knappe effecten aan je foto's toe te voegen. Dankzij Photo Lab volstaat één klik met je muis of tik op je smartphone! meer info
https://photolab.me
   
Imagechef: tekst in foto's bewerken
Plaats je eigen tekst - nonsens, wijsheden, verwensingen - in een afbeelding, bijvoorbeeld in de krant, in de soep, op een vlag, als tattoo op iemands rug, als toast of op een onderbroek.
http://www.imagechef.com
   
Gickr GIF Animations Creator
Het maken van bewegende plaatjes - animated gifs - is kinderspel dankzij deze online tool. Upload een aantal foto's (maximaal tien) in de juiste volgorde, bepaal de overgangssnelheid et voilà, 't beweegt!
http://gickr.com
   
Online kleurentools
Kleurenpalet afleiden uit foto
Tooltje voor de ontwerpers onder ons. Typ of plak de weblocatie (URL) van een foto in het vlak en de tool genereert een tiendelig kleurenpalet afgeleid van die foto, inclusief kleurcodes.
https://www.degraeve.com/color-palette/