Magazine

Memorabele video’s van de tsunami in Japan

Japan was dit jaar middelpunt van het wereldnieuws door een zware aardbeving, een alles verwoestende tsunami en een daarop dreigende kernramp. Satellietbeelden van voor en na de ramp toonden eens te meer de vernietigende kracht van de natuur. Net zoals vele nieuwsfoto's en – intussen een bekend fenomeen bij rampen – de talloze amateurvideo's die zich weldra over het internet verspreidden. Veelal onthutsende beelden van een niet te winnen strijd tegen de natuur. We memoreren de ramp aan de hand van de twee video's die ons het meeste bijbleven.

 

Vanuit een auto

 

De Japanse chauffeur Yu Muroga was op de beruchte dag, 11 maart 2011, pakketjes aan het bezorgen. Op zijn dashboard zat een HD-camera, die was bedoeld om eventuele dieven te filmen. Maar in dit geval legde die camera feilloos de schuddende aarde vast. Gevaar voor water zag Muroga na de aardbeving nog niet. Hij reed immers ver van de kust af, zo meende hij, en vervolgde zijn bestelronde. Maar in de video zien we hoe even later het bruine water komt toestromen en alles in no time blank zet. Muroga slaagde erin zijn wagen te verlaten kort voor die door de watermassa werd meegesleurd. De auto werd vernietigd, maar tussen de wrakstukken vond de politie enkele maanden later wél de camera terug. Een video-expert wist de beelden te recupereren en dat leverde een van de meest indrukwekkende video's van de ramp op.

 

 

Land wordt zee, in vijf minuten

 

Een van de meest schokkende videoverslagen van de tsunami is deze. Je ziet de overstroming van een parking en hoe auto's worden meegesleurd. Luttele minuten later is het zelfs het naast gelegen flatgebouw niet meer veilig voor het woeste water.

 

 

De tsunami op Street View

 

De schade van de tsunami was onmetelijk groot. Waarschijnlijk kwam dit doordat er sprake was van een zogenaamde merging tsunami, een dubbele vloedgolf zogezegd. De wederopbouw van het ondanks alles veerkrachtige Japan loopt in de tientallen miljarden euro's. De herinnering aan de tragedie, maar ook de moed en strijdlust zal blijven. Dankzij de foto's, video's én dankzij Google Street View. Een Street View-wagen reed namelijk door het getroffen gebied een afstand van meer dan 44.000 kilometer om onderzoekers van fotomateriaal te voorzien, maar ook om deze virtuele tour door verwoest Japan mogelijk te maken.

 


View Larger Map

Laatste reacties