Magazine

Bye Hotmail, welkom Outlook.com

Na zestien jaar trouwe dienst valt volgend jaar het doek voor Hotmail. De gratis e-maildienst van Microsoft krijgt een opvolger onder de naam Outlook.com. Volgens de softwaregigant is het tijd voor "een nieuwe kijk op e-mail". Wat die "nieuwe kijk" inhoudt, kan je nu alvast voorproeven op de previewversie van Outlook.com. Vooral de integratie met sociale media, in het bijzonder Facebook, gaat daarin een belangrijke rol spelen. Alles leuk en aardig, maar wat nu met je aloude @hotmail.com- of @live.com-adres? Enkele prangende vragen en antwoorden op een rij.

 

Afscheid van Hotmail. Waarom?

 

Hotmail is met 324 miljoen gebruikers nog steeds 's wereld grootste gratis e-maildienst. De internetklassieker verliest echter steeds meer marktaandeel aan Gmail van Google, dat thans ongeveer 31 procent van de markt bezit, een procentje minder dan de e-mailservice van weer een andere concurrent: Yahoo!. In de Verenigde Staten is Gmail inmiddels zelfs groter dan Hotmail. Daarnaast is het fenomeen e-mail an sich nogal veranderd de laatste jaren. We zijn steeds meer gaan communiceren via Facebook en consorten. Reden genoeg, dunkt Microsoft, om het roer om te gooien.

 

Wat verandert er precies?

 

In 2013 – de precieze datum is nog niet geweten – verdwijnen de traditionele login-pagina's en interfaces van Hotmail.com (.be) en Live.com (.be). Je geraakt dan automatisch op Outlook.com, waarvan de naam logischerwijs aan Microsofts vertrouwde e-mailprogramma refereert. Outlook.com biedt een heldere, eigentijdse interface – in lijn met die van Windows 8 – met nieuwe functies, vooral op het gebied van sociale media. Bij het selecteren van een e-mailadres krijg je links naar het Facebook- en Twitterprofiel van die persoon, inclusief de laatste updates. Je kan ook chatten met vrienden op Facebook en het is mogelijk om te Skypen vanuit Outlook.com. Verder wil Microsoft het eindeloos heen en weer mailen van documenten beperken door de functie Skydrive te integreren. Daar kan je Word- en Excel-documenten naar opladen en die in je browser bewerken. Er zal 7GB aan gratis space tot je beschikking staan. Ten slotte krijgt Outlook.com betere toepassingen om junkmail tegen te gaan, al is Hotmail daar al behoorlijk sterk in. Microsoft belooft weinig advertenties en al helemaal geen text ads met gepersonaliseerde booschappen op basis van je e-mails, zoals Gmail doet. Kortom, Outlook.com lijkt alom geëquipeerd voor de strijd met aartsrivaal Google.

 

De nieuwe (Out-)look.

 

En wat nou met mijn Hotmail-adres?

 

Geen zorgen, je huidige adres(sen) met Hotmail, Live of MSN erin, blijven gewoon bestaan. Je kan op Outlook.com inloggen met die bestaande adressen. Sterker nog, dat kan nu al. Op Outlook.com kan je de nieuwe interface alvast uitproberen. Heb je, eenmaal ingelogd, toch liever de vertrouwde interface? Klik dan op het tandwielknopje rechtsboven en selecteer Terug naar Hotmail. Ben je juist wél gecharmeerd van die nieuwe look, dan kan je ook op Hotmail aanloggen en bij Opties, bovenin, Upgrade naar Outlook uitvoeren kiezen. Hotmail verdwijnt dus zeker niet helemáál, maar een nieuw Hotmail-adres aanmaken zal straks niet meer mogelijk zijn.

 

Kan ik ook een Outlook.com-adres bekomen?

 

Yep. Dat kan nu al. En misschien geen slecht idee om er alvast eentje te claimen. Het is immers niet zo, dat je huidge Hotmail-alias automatisch wordt overgezet naar een Outlook.com-adres. Wie het eerst komt, het eerst maalt, geldt hier.

 

Kortom?

 

Outlook.com ziet er veelbelovend uit, vinden wij, en daarin staan we zeker niet alleen. En aangezien je je huidge adres(sen) gewoon kan blijven gebruiken, kan je je slapeloze nachten besparen. Of al die nieuwe dinges genoeg is om Googles hete adem te bedwingen, is afwachten, maar ook daar zal je als gebruiker niet om malen. De transformatie van Hotmail naar Outlook.com is natuurlijk wél jammer vanuit nostalgische motieven. Al is het zeker geen écht afscheid.

Laatste reacties