Magazine

Google Music nu ook beschikbaar in België

Google heeft zijn muziekwinkel annex opslagdienst Google Music nu ook in België gelanceerd. De muzikale tak van appwinkel Google Play was al sinds november beschikbaar in vijf Europese landen en daar zijn er vandaag nog eens vijf aan toegevoegd, waaronder naast België ook Luxemburg. Nederland blijft vooralsnog verstoken van de dienst. Met Google Music kan je liedjes kopen en deze – samen met eerder aangekochte nummers – opslaan via Google Play om ze vervolgens te streamen via een Android-toestel of via de webbrowser. Zodoende heb je altijd en overal je muziekcollectie bij de hand, namelijk op elke computer, Android-telefoon of -tablet. Je mag maximaal 20.000 tracks opslaan in de cloud. De muziek die je aanschaft via Google Play wordt in die limiet echter niet meegerekend. Hoe dan ook, we verwelkomen alweer een speler op de Belgische markt van streaming music, en niet de minste. Is Google Music iets voor jou? We hopen je wat wijzer te maken op basis van vijf vragen en antwoorden.'

 

1. Is Google Music zoiets als Spotify?

 

Nee. Beide diensten zijn weliswaar gebaseerd op het inmiddels alom bekende fenomeen streaming music, maar ze werken verschillend. Waar je bij Spotify, Deezer enzovoort direct muziek kan streamen vanuit hun muziekdatabases, draait het bij Google Music om de muziekdatabank die je zélf hebt aangelegd en uitbreidt. Dit op basis van liedjes die je al eens via andere diensten hebt gedownload en tracks die je aanschaft via Google Play. De muziekbibliotheek van Google Play omvat meer dan 15 miljoen nummers. Al die muziek kan je vervolgens opladen naar de servers van Google. Daarna kunnen de liedjes eenvoudig gestreamd worden naar pc, telefoon of tablet. Google staat mp3-, aac-, wma-, flac- en ogg-bestanden toe. In totaal mag je 20.000 deuntjes op de Google-servers stallen, exclusief de nummers die je via Google Play koopt. Alle muziekbestanden kan je ook offline beluisteren. Ze worden gedownload als een mp3-bestand in een geluidskwaliteit van 320 kbps.

 

Overigens zou Google volgens de Wall Street Journal ook werken aan een betalend streamingmodel zoals dat van Spotify, naast de download- en opslagdienst die Google Music nu dus is.

 

Update 08-08-2013: die Spotify-tegenhanger is er gekomen en luistert naar de naam Play Music All Access – intussen ook beschikbaar in België. De eerste maand is gratis (trial), daarna betaal je 9,99 euro per maand.

 

2. Is Google Music dan eerder te vergelijken met iTunes?

 

Ja. Google Music is meer een concurrent van Apple iTunes dan van Spotify en co. De prijzen van liedjes in de Google Play-winkel zijn dan ook vergelijkbaar met die van iTunes: 0,99 of 1,29 euro voor een nummer, en zo'n 9,99 euro voor een volledig album. iTunes heeft wel duidelijk een streepje voor waar het gaat om aanbod. De Apple-muziekbibliotheek omvat meer dan 28 miljoen tracks, versus de 15 miljoen van Google. Net als bij Google Music kan je bij iTunes muziek in de cloud opslaan, namelijk via Apple iCloud.

 

3. Moet je alle liedjes zelf uploaden naar de Google-servers?

 

Nee. Hier zien we nóg een overeenkomst met Apple iTunes, namelijk de zogeheten 'scan & match'-techniek. Die behelst dat Google Music jouw lokaal opgeslagen muziekbestanden scant en deze synchroniseert met de muziek in hun eigen bibliotheek. Concreet betekent dit dat je alleen maar muziek hoeft te uploaden waarvoor geen 'match' kan worden gevonden. Apple biedt een soortgelijk systeem met iTunes Match, dat reeds sinds eind 2011 beschikbaar is in België en 25 euro per jaar kost. Voor dat bedrag kan je je muziekbestanden bovendien automatisch upgraden naar een hogere geluidskwaliteit. Google Music biedt die mogelijkheid níet, maar rekent dan ook géén kosten voor 'scan & match'.   

 

4. Wat kost Google Music?

 

Google Music is gratis. Je hoeft niks te betalen voor het opladen, 'scannen en matchen' en streamen van je muziek. Muziek downloaden in de Google Play-winkel kost natuurlijk wél geld: 0,99 of 1,29 euro voor een nummer, en zo'n 9,99 euro voor een volledig album. Let op: ongeacht of je wel of geen muziek in de Play Store koopt, vereist Google Music dat je een (Belgische) creditcard aan je Google-account toevoegt. Google vraagt dit enkel om te verifiëren dat je effectief in België woont. Spijtig voor jongeren/studenten, die vaak nog niet over een creditcard beschikken.

 

5. Kan je Google Music ook op iPhone en iPad gebruiken?

 

Ja. Google Music is onderdeel van Google Play, dat enkel apps voor Android-toestellen herbergt. En zo is er dus ook een app voor Google Music, waarmee je op je Android-toestel en -tablets overal en altijd toegang hebt tot de muziek die je in Google Music bewaart. Google Music biedt, welhaast vanzelfsprekend, géén apps voor iPhone en iPad, of andere niet-Android-devices. Er bestaan echter niet-officiële apps, zoals Melodies en gMusic (gratis) en GoMusic (€ 0,89), waarmee je Google Music toch op iPad en iPhone kan gebruiken. Hier lees je daar meer over. Bedenk overigens dat Google-muziekdienst ook te gebruiken is op een desktop-pc.

Laatste reacties