Magazine

Tip: aantal vind-ik-leuks uitschakelen op Instagram

Vind jij ook dat het op Instagram te veel draait om de ‘kijkcijfers’: het aantal vind-ik-leuks en aantal weergaven? Word je er misschien onzeker door? Gaat het bij jou om de kwaliteit, niet om de kwantiteit? Dan kan je die cijfertjes met één schuifje uitschakelen. Ook kan je de likes bij je berichten onzichtbaar maken voor anderen, zodat je niet langer het gevoel hebt dat je aan een wedstrijd meedoet om de meeste likes.

  

Test

 

In 2019 begon Instagram aan een test in verschillende landen om het aantal likes te verbergen. Dit onder het mom dat dat beter is voor het welzijn van de gebruikers. Zo denkt het bedrijf dat gebruikers berichten niet meer liken om de populariteit. In plaats daarvan hoopt men bij Instagram dat gebruikers berichten gaan liken om hun inhoud. Ook zou het gebruikers minder onzeker maken over de keuze om een foto of video wel of niet te delen.

 

De test leidde er uiteindelijk (nog) niet toe dat de verandering werd doorgezet. Wel kan je handmatig het aantal likes verbergen, zowel die bij anderen als bij je eigen inhoud. In het laatste geval blijf je natuurlijk wel zelf het aantal likes zien.

 

Likes en views van anderen verbergen

 

Om de ‘kijkcijfers’ op Instagram uit te schakelen ga je via je profielpagina naar het hoofdmenu en dan Instellingen > Privacy > Tags. Nu zie je bovenaan de schakelaar Aantal vind-ik-leuks en weergaven verbergen.

 

 

Nu zul je niet langer het totale aantal vind-ik-leuks en weergaven van berichten van andere accounts te zien krijgen. Zijn die likes dan helemaal voor jou verdwenen? Nee, dat ook weer niet. Als je onder een bericht op ‘anderen’ tikt, krijg je nog steeds de lijst van vind-ik-leuks of weergaven te zien. Maar er staat dus geen getal meer bij.

 

Likes en views bij jezelf verbergen

 

Wil jij andere niet opschepen met jouw kijkcijfers en al helemaal niet opscheppen? Dan kan je de vind-ik-leuks en weergaven ook bij je eigen berichten uitschakelen.

 

Dit gaat alleen per bericht. Klik op de drie puntjes rechtsboven en kies voor Aantal vind-ik-leuks verbergen. Je kan hier eventueel ook de mogelijkheid tot opmerkingen plaatsen uitschakelen.

 

 

Voorlopig blijft het weergeven van vind-ik-leuks dus een persoonlijke keuze. Er zijn dan ook voors en tegens. ‘Likes’ scoren heeft stiekem ook wel zijn charme…Laatste reacties