Magazine

Wat is Tumblr en is het wat voor jou?

In het geweld van sociale netwerken als Instagram, TikTok en Twitter, leek Tumblr een beetje ondergesneeuwd. Deze dienst is echter nog springlevend en misschien wel bezig aan een comeback. Laten we bekijken wat Tumblr precies is en hoe het een toegevoegde waarde kan zijn op jouw ‘socials’. “Je zal je nooit meer vervelen”, klinkt het.

  

Microblogging

 

Tumblr is eerst en vooral een vorm van microblogging, bloggen met korte berichten dus, maar meestal wel wat langer dan bij Twitter het geval is. Daardoor heeft Tumblr ook wat weg van blogdiensten als Blogspot en Medium. Verder kunnen volgers reageren en content delen, wat Tumblr ook een sociaal netwerk maakt.

 

Tumblr richt zich vooral op het delen van kunst, foto’s, audio, video’s en andere media. Vanwege de focus op multimedia wordt Tumblr vaak gebruikt door schrijvers, artiesten, muzikanten en andere creatievelingen om hun werk te delen.

 

Gebruikers kunnen elkaars blogs volgen en vervolgens verschijnen de laatste updates van de gevolgde blogs in een dashboardinterface die lijkt op een tijdlijn als op Twitter of Facebook.

 

Verleden en heden

 

Het bedrijf Tumblr Inc. werd begin 2007 opgericht en in mei 2013 werd de site overgenomen door Yahoo! Toen Yahoo! werd overgenomen door Verizon in 2017 kwam het platform ook in hun handen. In augustus 2019 kwam het platform in handen van Automattic, het moederbedrijf van onder andere het blogplatform WordPress.

 

Tumblr beweert dat er anno vandaag meer dan 570 miljoen blogs op het platform zijn (hoewel één gebruiker meer dan één blog kan hebben).

 

Creativiteit

 

Tumblr zet hoog in op creativiteit. Het is vooral een platform om insipratie op te doen en te delen. Bovendien heb je de mogelijkheid om de lay-out van je blog helemaal naar eigen smaak om te zetten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter, waar alles in dezelfde interface is gegoten.

 

Dat creatieve en kunstzinnige maakt dat Tumblr zich voldoende onderscheidt van de grote sociale netwerken en daardoor een omvangrijke community kent.

 

Inhoud voor volwassenen

 

Jarenlang was Tumblr een platform waarop bijna elke vorm van legale inhoud was toegestaan, inclusief expliciete seksuele inhoud. In 2018 verbood de nieuwe eigenaar Verizon de inhoud voor volwassenen. Die beslissing veroorzaakte een aanzienlijke terugslag onder gebruikers en leidde tot een afname van het aantal gebruikers.

 

In 2022 keerde de nieuwe eigenaar van Tumblr, Automatic, die beslissing deels terug en stond naaktheid en andere inhoud voor volwassenen toe, maar handhaafde een verbod op expliciete inhoud.

 

Conclusie

 

Vind je het leuk om korte berichten te delen in een creatieve community en om je kunstzinnige horizon te verbreden, dan is Tublr wellicht jouw ding. Het is gratis, gebruiksvriendelijk en net even anders dan die andere sociale platformen.

Laatste reacties