Magazine

De 10 beste gratis editors voor YouTube

Als je regelmatig video’s plaatst op YouTube heb je behoefte aan een goed bewerkingsprogramma. Hoewel YouTube zelf een editor aanbiedt voor de basics, ben je voor meer geavanceerde bewerkingen afhankelijk van een externe editor. Gelukkig bestaan er diverse editors die aansluiten op de wensen van YouTube-publicisten, en nog gratis te gebruiken ook. De beste bespreken we in dit artikel. Het gaat om editors voor Windows, Mac, Linux, iOS en Android. We hebben overwegend editors gekozen die géén watermerk plaatsen.

  

1. HitFilm

 

Hitfilm is een fraai stukje software ontworpen voor Windows 10 64-bit en macOS 11, 10.15 en 10.14. Het programma is vrij geavanceerd, maar het is de leercurve waard, want het is een van de beste alles-in-één gratis video-editors beschikbaar. Bovendien hoef je geen watermerk te plaatsen; HitFilm vraagt ​​je alleen om een ​​statusupdate op sociale media te delen wanneer je de software downloadt.

 

HitFilm zit boordevol functies zoals professionele bewerking, video-effecten, bewegingsregistratie, animatietools en meer. Het is een uitstekende video-editor voor YouTube: met de bewerkingsservice kan je tekst aan de clips toevoegen met de teksteditor op het tabblad ‘Tekst’. Met effecten kan je visuele en audio-effecten van een grote lijst naar de tijdlijn slepen en neerzetten.

 

HitFilm Free is een populair programma dat regelmatig wordt bijgewerkt voor een optimale gebruikerservaring. HitFilm Creator is de meer geavanceerde versie van HitFilm waarvoor abonnementskosten gelden.

 

 

2. PowerDirector 365

 

PowerDirector is is geliefd bij YouTubers, van beginners tot gevorderden. Het stroomlijnt het proces van het bewerken van video’s voor YouTube en laat zelfs de meest gecompliceerde bewerking moeiteloos lijken. Met vooraf gemaakte sjablonen en AI-aangedreven tools om tijdrovende bewerkingen te automatiseren, kan je je video snel laten plaatsen. Er is zelfs een Magic Movie Wizard die intelligente herkenningstechnologie gebruikt om jouw foto’s en clips te combineren tot kant-en-klare sjablonen.

 

Registreer je om het watermerk te doen verdwijnen.

 

 

3. CapCut

 

CapCut is een gratis alles-in-één-video editor te gebruiken in je webbrowser of te downloaden als programma voor Windows. Het is een betrekkelijk nieuw programma met diverse handige opties: meer dan 30 tekst-naar-spraak-stemmen voor het lezen van ondertitels, vijf exportresoluties waaronder 4K, het extraheren van audio uit videobestanden, geavanceerde teksttools, plus stickers, effecten, overgangen en filters die je snel op je video kan toepassen.

 

CapCut blinkt uit in zijn gratis audiocollectie. Met de talloze muziek- en geluidseffecten maak je van je video een audiovisueel juweeltje.

 

Elke video die je in CapCut bewerkt, wordt automatisch geleverd met een watermerk, maar je kan dit eenvoudig verwijderen als je dat wilt.

 

 

4. Lightworks

 

Lightworks is misschien wel de meest professionele gratis videosoftware die je kunt krijgen. Alleen beperkt de gratis versie de kwaliteit van het eindresultaat tot 720 pixels.

 

Lightworks biedt professionele functionaliteiten, maar zoals wel vaker gaat dat ten koste van het gebruiksgemak, waarmee het zeker geen programma is voor beginners. Met behulp van video-tutorials en het forum  kan je je het programma eigen maken.

 

Lightworks is software die draait op Windows 10, Windows 8,en macOS 10.11 of hoger.

 

 

5. VideoPad

 

VideoPad is een prima optie voor beginners die in een handomdraai video’s willen editen en publiceren op YouTube. In de eenvoudige interface kan je video’s bewerken met speciale effecten, overlays, teksten en overgangen, evenals kleuraanpassing en geluidseffecten.

 

Het programma is geschikt voor Windows en Mac en er wordt geen watermerk geplaatst.

 

 

6. OpenShot

 

OpenShot is een gratis video-editor die compact is, maar waarin waarschijnlijk alles zit wat je nodig hebt: filmpjes bewerken, inkorten, snijden, effecten, overgangen en ondertitels toevoegen, en uploaden naar bijvoorbeeld YouTube.

 

OpenShot is verkrijgbaar als software voor Windows, Mac en Linux. Het programma is geheel gratis en er wordt geen watermerk geplaatst.

 

 

7. Clipchamp

 

Geen zin om software of een mobiele app te downloaden? Dan is Clipchamp voor jou de uitgelezen optie. Clipchamp is een online video-editor die in je webbrowser en met cloudopslag werkt. De webapp is ontworpen om het maken van video’s voor iedereen gemakkelijk te maken, zelfs voor mensen zonder enige ervaring met bewerken. Met de eenvoudige drag-and-drop editor is het mogelijk om allerlei effecten en inhoud toe te voegen, zoals stockfoto’s en -video’s, muziek en speciale effecten.

 

Je krijgt geen watermerk in geëxporteerde video’s als je je eigen mediamateriaal of gratis materiaal uit de stockbibliotheek van Clipchamp gebruikt.

 

 

8. FilmoraGo

 

Filmora is bekend om zijn krachtige videobewerkingssoftware voor professionals. Het bedrijf biedt echter ook een gratis app voor op de mobiele telefoon: FilmoraGo, zowel voor iOS als Android. Die is niet zo uitgebreid als de software, maar ze biedt toch heel wat mogelijkheden en vernuft. Video’s bijknippen, (onder)titels toevoegen, vertragen, filters, overlays, muziekje erbij, … Het kan allemaal.

 

FilmoraGo is één van de beste video-apps voor iOS en Android. De applicatie is gratis, maar dan komt wel het logo in beeld. Voor € 2,29 heb je een logovrije versie. Daarnaast kan je extra thema’s en overlays kopen.

 

 

9. DaVinci Resolve 18

 

DaVinci Resolve combineert professionele 8K-bewerking, kleurcorrectie, visuele effecten en audiopostproductie in één enkele productietool. De complexe functies van DaVinci Resolve zijn misschien te uitgebreid voor sommige gebruikers, maar de gratis versie is perfect voor meer geavanceerde projecten.

 

Onder de functies onder meer een speciale triminterface waarmee je tot in de kleinste details kan bewerken, en ingebouwde tools voor beeld-in-beeld-effecten, retiming, stabilisatie, dynamische zoom, tekst en audio.

 

De gratis versie is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux, en bevat geen watermerk.

 

 

10. Icecream Video Editor

 

Als je een gratis video-editor nodig hebt om video’s voor YouTube Shorts, TikTok of Instagram Reels te bewerken, probeer dan Icecream Video Editor. Dit programma is lichtgewicht, gebruiksvriendelijk en heeft een overzichtelijke gebruikersinterface.

 

Icecream Video Editor heeft alle tools die je nodig hebt om snel en met weinig moeite een video te maken. En zolang je video minder dan 5 minuten duurt, is dit een van de beste gratis videobewerkingssoftware zonder watermerk die je kan krijgen.

 


Laatste reacties