Magazine

10 handige tools en tips voor Twitter

Met 360 miljoen actieve gebruikers is het microblog Twitter één van de snelst groeiende internetdiensten en 's werelds op drie na grootste online community. Twitteraars sturen dagelijks circa 200 miljoen tweets de wereld in. Dat zijn ruim 2300 berichten per seconde. Al dat getweet heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels honderden (gratis) applicaties bestaan om dat twitteren te vergemakkelijken. De kwaliteit varieert van onmisbaar of handig tot volslagen overbodig. Wij scheidden het kaf van het koren en verzamelden tien hulpmiddelen waar je echt wat aan hebt – of je Twitter nu voor persoonlijke of zakelijke doeleinden gebruikt.

 

1. TweetEffect (site)

 

TweetEffect stelt je in staat erachter te komen wie jou niet meer volgt op Twitter en waarom. Je hoeft alleen maar naar de website te gaan, je gebruikersnaam (of die van iemand anders) in te geven en je ziet meteen hoeveel andere twitteraars jou de afgelopen 30 dagen hebben ontvolgd. Handig, toch? Het wordt pas echt interessant wanneer je naar beneden scrollt. Daar kan je namelijk zien wie je na welke tweet bent kwijtgeraakt.

 

2. Maak lijsten (tip)

 

Lijsten maken het je makkelijker je favoriete twitteraars te volgen. Veel gebruikers laten deze handige functionaliteit echter links liggen. Hoe je een lijst aanmaakt? Klik op je homepage op 'Lists' en maak een nieuwe lijst. Ga naar je overzicht van Followers. Via het dropdownmenu kun je iemand direct aan een lijst toevoegen. Als je hierna op een bestaand lijstje klikt, zie je een tijdlijn van de tweets van de personen in de betreffende lijst.

 

3. TweetDeck (app)

 

TweetDeck is een browser die je in staat stelt in één oogopslag al je socialmedia-updates te zien. Een handige, niet veel gebruikte functionaliteit van TweetDeck maakt het mogelijk je nieuwe volgers te schaduwen. Je kunt een aparte kolom aan je scherm toevoegen waarin enkel de tweets van je nieuwe volgers verschijnen. Bijzonder handig om nieuwe volgers te transformeren naar loyale volgers. TweetDeck is intussen eigendom van Twitter zelf.

 

4.  Screenr (app)

 

Screenr is een app voor het maken van zogenoemde screencasts. Met Screenr kun je al je activiteiten op je beeldscherm (of een deel daarvan) opnemen en integraal van commentaar voorzien. Handig voor bijvoorbeeld het maken van tutorials. De screenrecorder werkt zonder software. Je hoeft alleen maar naar de website te gaan, op de Record-button te klikken, het frame naar de gewenste plek op je beeldscherm te slepen en op de rode knop te klikken. Klik op ‘Done’ en je kunt je screencast direct publiceren op Twitter en andere social media!

 

 

5. Flick to twit (app)

 

Flickr is één van de meest gebruikte programma's om foto's en video's te beheren en online te delen. Flick to Twit koppelt je Twitter- aan je Flickr-account en stelt je in staat je Flickr-uploads met één klik aan een tweet toe te voegen. Een aparte account creëren is niet nodig; je hoeft alleen maar je respectieve logins in te voeren en je kunt direct aan de slag!

 

6. Tweetcaster (app)

 

Tweetcaster is een mobiele Twitter-applicatie waarmee je in één scherm verschillende Twitter-accounts kan beheren. Vooral handig wanneer je zowel een persoonlijke als een zakelijke Twitter-account hebt. Het gebruikersvriendelijke en intuïtieve Tweetcaster beschikt over alle standaard Twitter-functionaliteiten en stelt je in staat razendsnel tussen twee (of meer) accounts heen en weer te springen.

 

7. Tweriod (app)

 

Tweriod geeft je de tijden waarop je het beste kunt tweeten – namelijk wanneer je volgers het actiefst zijn. Tweriod analyseert zowel jouw tweets als die van jouw volgers en presenteert de bevindingen in een overzichtelijke grafiek. Zo kom je erachter op welke dagen en tijdstippen jouw tweets het grootste lezerspubliek bereiken.

 

8. Twopular (site)

 

Twopular verschaft je alle informatie over de huidige trending topics (populaire onderwerpen), maar ook over populaire onderwerpen van de afgelopen uren, week, maand en zelfs het voorbije jaar. Door op een trending topic te klikken krijg je meteen de laatste tweets over dit topic. Ook krijg je een handig diagram voorgeschoteld van bijvoorbeeld de relatie tussen verschillende topics of een sparkline met pieken in bepaalde trends.

 

 

9. What's Up (site)

 

What's Up is een fraaie visualisatie van de meest besproken onderwerpen, de trending topics, op Twitter. Via de horizontale balk kan je die zien evolueren in de tijd – tot 2008 aan toe! – desgewenst automatisch, via de 'play'-knop onderaan. Jammer genoeg kan je (vooralsnog) alleen Engelstalige onderwerpen zien. Zou mooi zijn als je met dit speeltje ook de Nederlandstalige en Belgische trending topics kan volgen.

 

 

10. Neuro Productions (site)

 

Op de site van Neuro Productions hoef je enkel jouw gebruikersnaam (of die van iemand anders) in te vullen en je krijgt een overzicht van je nieuwste volgers. Klik vervolgens op de profielen en je krijgt inzicht in hún nieuwste volgers. Vervolgens kun je de link tussen jezelf en jouw volgers’ volgers nagaan, en zo op zoek gaan naar nieuwe connecties. Een snelle en gemakkelijke manier om personen op het spoor te komen die het volgen waard zijn. Bovendien van Belgische makelij!

Laatste reacties