Magazine

Wat is Instagram Threads?

Je hebt er van de zomer vast al eens van gehoord of over gelezen: Threads. Dit is een nieuwe app van Meta, het moederbedrijf van Instagram en Meta, die de concurrentie moet aangaan met Twitter. Threads maakt gebruik van je Instagram-account en lijkt qua interface ook heel erg op Instagram. Het jammere is: Threads is vanwege privacymaatregelen nog niet beschikbaar in de EU en dus ook niet in België.

 

Wat is het en hoe werkt het?

 

Threads is een nieuw socialmediaplatform uit de koker van het team van Instagram. Net als met Twitter (thans X geheten)  kan je met het nieuwe Threads geschreven berichten, links, foto’s en video’s delen die op de tijdlijn van je volgers verschijnen. Erg vergelijkbaar met Twitter dus. De karakterlimiet voor een bericht op Threads is 500, twee keer zoveel tekens als op Twitter. Video’s van niet langer dan vijf minuten mogen ook worden gedeeld op Threads.

 

Wat bovenal opvalt is dat Threads is overgoten met een Instagram-sausje. De look en navigatie lijken erg op elkaar. Bovendien neem je met je Instagram-account automatisch gegevens mee naar Threads: je dient in te loggen met je Instagram-account en neemt desgewenst alle volgers mee, alsook alle geblokkeerde accounts en je eventuele verificatie (het blauwe vinkje). Je mag ook blanco beginnen qua volgers, maar dan nog steeds via je Instagram-account.

 

Zodra je bent ingelogd met je Instagram-account, kan je iets plaatsen: een stukje tekst of interessante link bijvoorbeeld. Mensen kunnen daarop reageren en zo ontstaat er een gesprek, ook wel ‘draadje’ genoemd, oftewel ’thread’.

 

Threads wil zich niet te zeer bezighouden met politiek en nieuws, en het bedrijf zal hier niet op aansturen. Threads moet meer een community-gevoel krijgen, zegt Meta-baas Mark Zuckerberg.

 

 

Hoezeer Threads ook mag lijken op Twitter, er zijn ook de nodige verschillen.

 

Privacy

 

Threads lijkt op het goede moment op de markt te komen: concurrent Twitter ligt al enige tijd flink onder vuur na de aanstelling van Elon Musk als eindbaas. Toch is Threads ook niet vrij van kritiek. Op TechCrunch wordt de app een ‘privacy-nachtmerrie’ genoemd. Threads verzamelt zeer gevoelige informatie van gebruikers, van financiële gegevens tot browsergeschiedenis. En de reputatie van Meta op privacygebied is al niet al te hoog. Het is daarom niet vreemd dat de nieuwe dienst nog niet beschikbaar is in de Europese Unie.

 

100 miljoen gebruikers

 

Hoewel Threads nog niet eens beschikbaar is in de EU, wist de Twitter-concurrent in slechts vijf dagen al de mijlpaal van 100 miljoen gebruikers te bereiken. Niet eerder wist een online dienst zo snel zoveel gebruikers aan zich te binden. Het oude record was in handen van ChatGPT, dat daar twee maanden voor nodig had.

 

Kan je Threads al gebruiken?

 

Zoals gezegd is Threads nog niet beschikbaar in de EU. Maar via een omweg zou je de app toch in België kunnen gebruiken. In dit artikel lees je hoe dat mogelijk is, zowel voor iOS- als Android-gebruiker. Dit is wel op eigen risico wat veiligheid betreft.

 

www.threads.net
 

Laatste reacties