Magazine

Wat is Instagram Threads?

Sinds deze week ook beschikbaar in België: Instagram Threads. Dit is een nieuwe app van Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, die de concurrentie moet aangaan met X (Twitter). Threads maakt desgewenst gebruik van je Instagram-account en lijkt qua interface ook heel erg op Instagram. Het is desondanks een aparte app, die we in dit artikel nader bespreken.

  

Wat is het en hoe werkt het?

 

Threads is een nieuw socialmediaplatform uit de koker van het team van Instagram. Net als met X van Elon Musk kan je met het nieuwe Threads geschreven berichten, links, foto’s en video’s delen die op de tijdlijn van je volgers verschijnen. De karakterlimiet voor een bericht op Threads is 500, twee keer zoveel tekens als op Twitter. Video’s van niet langer dan vijf minuten mogen ook worden gedeeld op Threads.

 

Wat bovenal opvalt is dat Threads is overgoten met een Instagram-sausje. De look en navigatie lijken erg op elkaar. Om het makkelijker te maken Threads te gaan gebruiken, heeft Meta het mogelijk gemaakt om in te loggen met een bestaand Instagram-account en het netwerk dat daar is opgebouwd ook op Threads te gebruiken. Dat is echter niet verplicht: je kan ook een los account aanmaken en blanco beginnen qua volgers.

 

Zodra je bent ingelogd met je Instagram-account, kan je iets plaatsen: een stukje tekst of interessante link bijvoorbeeld. Mensen kunnen daarop reageren en zo ontstaat er een gesprek, ook wel ‘draadje’ genoemd, oftewel ’thread’.

 

Threads wil zich niet te zeer bezighouden met politiek en nieuws, en het bedrijf zal hier niet op aansturen. Threads moet meer een community-gevoel krijgen, zegt Meta-baas Mark Zuckerberg.

 

 

Hoezeer Threads ook mag lijken op Twitter, er zijn ook de nodige verschillen.

 

Privacy

 

Threads lijkt op het goede moment op de markt te komen: concurrent X ligt al enige tijd flink onder vuur na de aanstelling van Elon Musk als eindbaas. Toch is Threads ook niet vrij van kritiek. Op TechCrunch wordt de app een ‘privacy-nachtmerrie’ genoemd. Threads verzamelt zeer gevoelige informatie van gebruikers, van financiële gegevens tot browsergeschiedenis. En de reputatie van Meta op privacygebied is al niet al te hoog. Het is daarom niet vreemd dat de nieuwe dienst aanvankelijk nog niet beschikbaar was in de Europese Unie.

 

Meta geeft gebruikers in de EU anders dan in de rest van de wereld de optie om Threads te gebruiken zonder profiel, al kan je dan geen berichten plaatsen of delen. Het bedrijf stelt dat het hiermee voldoet aan de wettelijke eisen van Brussel.

 

100 miljoen gebruikers

 

Hoewel Threads nog niet eens beschikbaar was in de EU, wist de Twitter-concurrent in slechts vijf dagen al de mijlpaal van 100 miljoen gebruikers te bereiken. Niet eerder wist een online dienst zo snel zoveel gebruikers aan zich te binden. Het oude record was in handen van ChatGPT, dat daar twee maanden voor nodig had.

 

Aan de slag

 

Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.threads.net om een account aan te maken, om in te loggen via je Instagram-account, of om inhoud te bekijken zonder account.
 

Laatste reacties