Magazine

Wat is ChatGPT?

Je hebt vast al eens gehoord van ChatGPT. Dat is een chatbot, ontwikkeld door het bedrijf OpenAI, die van kunstmatige intelligentie gebruikmaakt om complexe antwoorden te geven op elke open vraag. Een van de grootste sterke punten van ChatGPT is het vermogen om natuurlijke gesprekken te voeren. Bij het gebruik van ChatGPT is het dan ook bijna alsof je met een echt mens aan het communiceren bent. ChatGPT is sinds enkele maanden ook in België beschikbaar.

 

Wat je met ChatGPT kan

 

ChatGPT werkt als iedere andere chatrobot: gebruikers typen teksten in de vorm van prompts en de robot antwoordt met een eigen tekst. Het gaat om alledaagse dingen, van  een restaurant vinden tot filosofische levensvragen en van een natuurverschijnsel verklaren tot het bedenken van een huwelijkscadeau. De applicatie gebruikt uiteenlopende bronnen, zoals boeken en internetpagina’s.

 

Wat ChatGPT zo opvallend en uniek maakt is hoe vloeiend, uitgebreid en menselijk die antwoorden zijn. Het toont aan hoever kunstmatige intelligentie inmiddels gevorderd is. Je kan ChatGPT bijvoorbeeld ook vragen om een gedicht te verzinnen op basis van een aantal richtlijnen die je meegeeft. Of om een samenvatting van een lange tekst te maken of een tekst te herschrijven. En zelfs om een advertentietekst te verzinnen, stap-voor-stap-instructies te schrijven of de opzet te maken voor een opinieartikel of essay.

 

ChatGPT is al met al een soort Google, maar dan met de mogelijkheid in gewone mensentaal antwoord te geven op je vraag én de mogelijkheid om in een handomdraai volledig nieuwe teksten te genereren.

 

Uiteraard zijn de resultaten van ChatGPT nog lang niet altijd volmaakt. Dat ligt enerzijds aan de kunstmatige intelligentie die nu eenmaal nog steeds niet de mens kan vervangen, anderzijds aan het feit dat in de enorme hoeveelheid data die ChatGPT gebruikt ook onwaarheden zitten.

 

Je kan ChatGPT zelf proberen door deze link te volgen of door de app te gebruiken: iOS  en Android.

 

Concurrentie

 

Uiteraard kan Google niet achterblijven in al het chatbotgeweld. De zoekmachinereus heeft een eigen chatbot gelanceerd genaamd Bard, welke ook in het Nederlands beschikbaar is. Probeer deze uit op bard.google.com.

 

Google zegt wel nadrukkelijk dat Bard vooralsnog een experiment is. Toen we Bard vroegen wat Bard is kregen we onder meer te lezen dat “Bard nog volop in ontwikkeling is, maar het potentieel heeft om een krachtige tool te worden voor een breed scala aan doeleinden”. Saillant detail is dat het bedrijf achter ChatGPT, OpenAI, mede wordt gefinancierd door Google-concurrent Microsoft.

 

Er bestaan nog meer chatbots die met ChatGPT de concurrentie willen aangaan: Bing van Microsoft (iOS, Android), Nova (iOS en Android), ChatSonic (momenteel alleen voor Android) en Alissu (eveneens alleen voor Android).
 

Laatste reacties