Magazine

Welke Facebook-vrienden stalk jij het meest?

Een 'geheime' lijst van Facebook-vrienden aan wie jij het meeste denkt… Scam? Toch niet. Er bestaat een tooltje waarmee je daadwerkelijk, op een veilige manier, zo’n lijst tevoorschijn kan toveren. Je hoeft hiervoor geen app te installeren, enkel een zogeheten bookmarklet, die in de meeste hedendaagse browsers probleemloos te gebruiken is. De lijst geeft een onthullend kijkje in de data die Facebook onder meer gebruikt om zoeksuggesties te tonen. Ze geeft wellicht óók een onthullend kijkje in je ziel…

 

Ultratop van je Facebook-vrienden

 

Hoe hij het voor elkaar kreeg, is niet helemaal duidelijk. Feit is dat programmeur Jeremy Keeshin erin slaagde een script te schrijven dat blootlegt wat Facebook weet over jouw interesse in je Facebook-vrienden. Oftewel: welke vrienden jij het meest stalkt. Virtueel gezien. En zonder dat zij dat weten. Helemaal nieuw is die informatie niet. De suggesties die Facebook doet wanneer je via de Facebook-zoekbox een persoon zoekt, geven immers al indicatie van welke vrienden volgens Facebook voor jou belangrijk zijn. De personen wier profiel je het vaakst bezoekt of met wie je het meeste contact hebt, worden bovenaan in de suggestielijst geplaatst. Maar dankzij de hack van Keeshin wordt die informatie nu in een totaaloverzicht geplaatst. Resultaat: een soort Ultratop van jouw belangrijkste Facebook-vrienden. Het script bestaat al een tijdje en werkt, na enige aanpassingen, nog steeds. Facebook is overigens al geruimte tijd op de hoogte van het bestaan ervan en heeft vooralsnog geen stappen ondernomen om de hack onklaar te maken.

 

De bookmarklet gebruiken

 

Nieuwsgierig geworden? Surf naar Thekeesh.com. Bovenaan, bij de update, zie je de link Facebook Friends Rankings. Klik erop, maar houd je muisknop ingedrukt, zodat je de link naar je favorieten c.q. bookmarks kan slepen. In Internet Explorer ziet dat er als volgt uit:

 

 

Stap 2 is: inloggen op Facebook en op de bookmarklet in je favorieten klikken. Als het goed is, verschijnt er, als hieronder, een lijst met de rangschikking van je meest geliefde Facebook-vrienden. Het zou in alle hedendaagse browsers moeten werken. Zorg er wel voor, dat je géén https hebt ingeschakeld. Je Facebook-URL moet dus beginnen met http://www.facebook.com.

 

 

Klopt het?

 

Uit vele (al dan niet geschrokken) reacties op de tool blijkt dat de lijst in elk geval geen complete onzin is. Eén onzer redacteuren nam de proef op de som: "Aangezien mijn vriendin op nummer één staat, moet er een kern van waarheid in de lijst zitten. Hoe het overzicht precies tot stand komt, weet ik niet. En 100% accuraat kan de opsomming ook niet zijn, aangezien iemand met wie ik veel contact heb in de onderste regionen van de lijst verkeert en iemand die ik amper ken nota bene in de top 10 staat. Of zou deze objectieve lijst het beter weten dan ikzelf? Bij dat idee bekruipt me toch iets van een akelig gevoel … Je kan de lijst echter niet zomaar naast je neerleggen, omdat er een kern van waarheid in moet zitten. Anders was mijn vriendin niet op nummer één, mijn beste vriend niet op twee en mijn schoonzusje niet op drie terechtgekomen. Ietwat gênant is de conclusie, die ik op basis van de lijst wel móét trekken, dat ik blijkbaar een klasgenoot van de middelbare school stalk, terwijl ik mij daar helemaal niet bewust van ben." Aldus de bevindingen van onze redacteur. Klopt jóuw stalklijst een beetje?

Laatste reacties