Magazine

Coole retro-look voor je foto (zonder Instagram)

Dankzij Instagram is de retro-look voor foto’s weer helemaal van deze tijd. Via de razend populaire iPhone-app kan je immers niet alleen foto’s delen, maar die ook van speciale, vintage-achtige effecten voorzien. Niet iedereen beschikt echter over een iPhone, en een Android-versie van Instagram laat nog even op zich wachten. Geen nood, want er bestaan diverse tools waarmee je je kiekjes met enkele muisklikken een retro-look kan geven. Daarmee doelen we niet op de aloude polaroidcamera (wat natuurlijk ook kan), maar op onderstaande webapplicaties.

 

1. Pixlr-o-Matic

 

Pixlr-o-Matic gaat uit van een aantal standaardfilters en biedt de mogelijkheid hier handmatig wijzigingen in aan te brengen. We wanen ons in een ouderwetse doka, compleet met gevuld fotobad. Na een filter te hebben gekozen (Sara) kunnen we nog kiezen uit een reeks additionele effecten. We slaan deze stap over en voorzien onze foto van een polaroidrandje. Tot slot slaan we onze foto op onze computer op (had trouwens ook online gekund) en we zijn weer een leuke ervaring rijker! Met voorsprong de nummer één site wat betreft user interface.

 

 

 

2. VintageJS

 

Een retro-look op maat? Probeer VintageJS eens. Na het opladen van je foto kan je via allerlei schuifjes (randen donkerder maken, centrum uitlichten, belichting aanpassen enzovoort) de perfecte vintage-look creëren. Het schuifje blur (randen vervagen) lijkt overigens niet goed te werken in Internet Explorer. Let ook op, dat je de schuif public image op ‘rood ‘ zet, tenzij je het ok vindt dat je foto publiekelijk op de site getoond wordt.

 

 

3. Rollip

 

Rollip pakt uit met liefst 40 filters, ondergebracht in niet minder dan 10 categorieën. De effecten zijn echter niet allemaal even geweldig en de site werkt bovendien nogal onhandig. Je moet eerst een effect kiezen en dan pas je foto uploaden, om vervolgens het resultaat te zien. Wil je een ander effect kiezen, dan moet je je foto opnieuw uploaden. Met haar diversiteit aan filters beschouwen we Rollip niettemin als een aardige aanvulling op voorgaande sites.

 

 

Bonus: Tiltshift Maker

 

Naast retro-effecten biedt Instagram ook enkele andere filters aan, zoals het tiltshift-effect. Tiltshift is een techniek die meestal wordt gebruikt om een foto van een levensgroot tafereel op een miniatuur te doen lijken. Dit door de randen van de foto te laten vervagen en zo het focusprobleem na te bootsen dat de meeste camera’s ondervinden bij het fotograferen van echte schaalmodellen. We moeten zeggen dat Tiltshift Maker daar bijzonder goed in slaagt. Je moet natuurlijk geen macro’s of close-ups gebruiken. Na het uploaden kan je de instellingen nog handmatig wijzigen. Je kan het resultaat opslaan op je computer en delen met je vrienden.

 

 

Bonus 2: Photoshop

 

Inderdaad, Photoshop is geen webapplicatie (hoewel?). Toch wilden we niet voorbijgaan aan het populairste aller fotobewerkingsprogramma’s. Er bestaat namelijk een ZIP-file met Instagram-acties voor Photoshop. Downloaden, inladen en spelen maar! Wel even zelf uploaden naar je Facebook. Of (laten) afdrukken en inplakken natuurlijk, want dat deden ze vroeger met foto’s.

Laatste reacties