Magazine

WhatsApp ondersteunt deze telefoons vanaf januari 2021 niet meer

Is jouw mobiele telefoon niet de jongste meer? Dan heb je kans dat je daar binnenkort geen WhatsApp meer op kan gebruiken. Op 1 januari 2021 komt er namelijk een nieuwe versie van de chatapp uit. Zo’n update gebeurt regelmatig en is bedoeld om nieuwe functies te lanceren, maar ook om eventuele veiligheidslekken te dichten. Nadeel is dat de nieuwe versie van WhatsApp niet meer alle huidige toestellen zal ondersteunen. Lees dus even verder als je een oud toestel bezit of als je het besturingssysteem van je telefoon allang niet meer hebt geüpdatet.

  

iPhone

 

Om de nieuwe versie van WhatsApp te kunnen gebruiken, moet je over minimaal iOS9 beschikken, de versie het van het Apple-besturingssysteem uit 2015. Op iOS8 en ouder zal het babbelprogramma niet meer werken. Welk besturingssysteem je thans gebruikt, vind je door naar Instellingen > Algemeen > Software-update te gaan.

 

Tokkel jij nog op een heel oud beestje, dan kan je misschien niet meer updaten naar iOS9: dat geldt voor de iPhone4 en alle oudere modellen.

 

Wie over een iPhone 4S, 5, 5S, 5C, 6 en 6S beschikt, kan wel nog updaten naar IOS9. Vermoedelijk verliezen later volgend jaar de iPhone 4S en de 5 wel ondersteuning voor WhatsApp.

 

De meest recente versie van het Apple-besturingssysteem is trouwens iOS 14.2.

 

Android

 

Gebruikers van een Android-smartphone vallen buiten de boot als ze een besturingssysteem hebben dat ouder is dan Android 4.0.3. Om te controleren welke versie je hebt, kan kijken bij de softwaregegevens die bij Instellingen onder Info telefoon staan.

 

Android 4.1 kwam uit op 27 juni 2012, dus je moet wel een héél oude telefoon hebben wil je niet meer up-to-date zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een Samsung Galaxy S2 hebt, een toestel uit 2011.

 

Veiligheid

 

Dat oude toestellen straks niet meer ondersteund worden is voor sommigen misschien vervelend, maar het gaat ook om (je eigen) veiligheid. Als een besturingssysteem niet meer wordt geüpdatet, wordt het immers aantrekkelijker voor hackers.

 

WhatsApp, dat eigendom van Facebook is, was in coronajaar 2020 populairder dan ooit. Dagelijks wordt de app een miljard keer open geklikt en in die 24 uur tijd worden wereldwijd 7,65 miljard berichtjes uitgewisseld: van wissewasjes tot relatie-opzeggingen.

Laatste reacties