Magazine

10 tips en tricks voor Instagram Direct

Instagram Direct is nou niet bepaald het meest geavanceerde chatprogramma, maar als onderdeel van één van ’s werelds populairste apps, Instagram dus, wordt het toch veel gebruikt. En het bevat meer functionaliteiten dan je misschien zou denken, temeer doordat sommige (bewust?) een beetje verstopt zijn. In dit artikel tien tips en ’tricks’ om het chatten via Instagram Direct te veraangenamen.

  

1. Berichten liken

 

Een kleine en toch vernuftige functionaliteit die we bijvoorbeeld bij WhatsApp missen, is het kunnen vind-ik-leuken van chatberichten. In Instagram Direct doe je dat simpelweg door op een bericht te dubbeltikken.

 

Gebruik je Instagram Direct in een webbrowser, dan klik je op de drie puntjes naast het bericht en vervolgens op ‘vind ik leuk’.

 

Een bericht liken is een blijk van sympathie zonder dat je daar woorden aan vuil hoeft te maken. Al moet je het ook weer niet te pas en te onpas doen.

2. Verzenden ongedaan maken

 

Net als in WhatsApp kan je in Instagram Direct, verzonden berichten ‘terugroepen’, oftewel verwijderen voor alle leden van het gesprek. Dat doe je door lichtjes op het betreffende bericht te tikken en even vast te houden. Nu verschijnt de optie ‘Verzenden ongedaan maken’ (iOS) of ‘Chatbericht verzenden ongedaan maken’ (Android). Als je daarop tikt, wordt het bewuste bericht permanent verwijderd.

 

In een webbrowser klik je op de drie puntjes naast het bericht en dan op ‘Verzenden ongedaan maken’.

 

Let op: je krijgt geen waarschuwing, het bericht wordt direct verwijderd!

 

In tegenstelling tot bij WhatsApp geldt er voor de unsend-functionaliteit in Instagram Direct geen tijdsrestrictie. Je kan dus ook berichten van weken, maanden of zelfs jaren geleden verwijderen.

 

Let wel, de bestemmeling kan het bericht intussen natuurlijk allang gelezen hebben (ja, zelfs als het niet geopend is in Instagram Direct, namelijk via een pushnotificatie).

 

3. De tijd van verzending weergeven

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld WhatsApp is de verzendtijd van een bericht in Instagram Direct niet direct zichtbaar. Maar je kan die wel degelijk checken: kwestie van even naar links swipen, waarna aan de rechterkant de tijden verschijnen.

 

Gebruik je Instagram Direct in een webbrowser, dan verschijnen datum en tijd automatisch boven de conversaties, maar je kan ze niet voor elk bericht afzonderlijk tevoorschijn toveren.

 

4. ‘Laatst actief’ verbergen

 

Wil je niet dat andere mensen kunnen zien dat je actief bent op Instagram Direct of wanneer je voor het laatst online was, dan moet je actie ondernemen. Je activiteitsstatus wordt namelijk standaard weergegeven.

 

Om het weergeven uit te schakelen, ga je via je het hoofdmenu, te bereiken vanop je profielpagina, naar de instellingen. En dan vervolgens naar Privacy > Activiteitsstatus.

 

Als je je activiteitsstatus eenmaal hebt verborgen, kan je ook die van anderen niet meer zien. Wel zo eerlijk, toch?

 

 

5. Verdwijnende foto’s en video’s sturen

 

À la Snapchat kan je in Instagram Direct ook verdwijnende beelden versturen. Nadat de bestemmeling zo’n foto of video heeft geopend, is het chatbericht niet langer zichtbaar in het Postvak IN van deze persoon, tenzij je hebt toegestaan dat het bericht opnieuw kan worden afgespeeld of kan worden bewaard.

 

Verdwijnende foto’s en video’s maak je door middel van het icoontje links van het typvlak in Instagram Direct: .

 

De ontvangende partij kan het beeld niet opslaan, maar deze persoon kan er eventueel wel een schermafbeelding van maken. Als dat gebeurt, word jij daarvan verwittigd. En vergeet niet dat dat andersom ook zo is.

 

6. Foto’s en video’s opslaan

 

Instagram biedt geen mogelijkheid om foto’s en video’s in berichten en verhalen te downloaden, al zijn er mogelijkheden om dat, via een omweg, toch te doen (zie onze uitleg voor foto’s, video’s en verhalen).

 

Beeldmateriaal dat in Instagram Direct wordt verstuurd, kan je echter wél rechtstreeks downloaden naar je mobiele apparaat of je computer. Dat doe je door lichtjes op de betreffende foto of video te tikken en vervolgens op ‘Opslaan’. Gebruik je Instagram Direct in een webbrowser, dan is het downloaden van foto’s en video’s niet mogelijk.

 

Let wel, we hebben het hier over foto’s en video’s die als gewoon chatbericht worden verstuurd. Verdwijnende foto’s en video’s kan je niet opslaan, zagen we al bij punt 5.

 

7. Een profiel delen

 

Heb je een cool Instagram-profiel ontdekt en wil je dat met iemand delen? Dan stuit je wellicht op een probleem. Instagram biedt immers geen fatsoenlijke ondersteuning voor het gebruik van hyperlinks, ook niet in gesprekken. Zelfs een linkje sturen naar een ander Instagram-profiel gaat niet zomaar.

 

Hoe je toch makkelijk een Instagram-pagina met iemand kan delen? Ga in de Instagram-app naar de betreffende profielpagina, tik op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens op ‘Dit profiel delen’. Daarna selecteer je één of meerdere contactpersonen en tik je op ‘Verzenden’.

 

Deze functie werkt niet in de webbrowserversie van Instagram Direct.

 

8. Een bericht of verhaal delen

 

Wat wél in zowel de app- als webbrowserversie van Instagram werkt, is het delen van een individueel bericht of verhaal. Daartoe tik of klik je op het pijltjesicoontje dat je steeds onder een bericht (rechts van het commentaar-icoontje) en verhaal (rechtsonder) vindt: .

 

9. Een groepsgesprek maken

 

Wil je met meerdere personen tegelijk babbelen? Je kan een nieuw groepsgesprek maken in Instagram Direct door een chatbericht naar twee of meer mensen te sturen. Daartoe tik je rechtsboven op en vervolgens selecteer je de personen die je aan het gesprek toe wilt voegen.

 

Nadat je een groepsgesprek hebt gemaakt, kan je een naam voor het gesprek toevoegen. Tik daartoe op het groepsgesprek en tik vervolgens bovenaan op ‘Geef deze groep een naam…’.

 

10. Chatberichten dempen

 

Als je van bepaalde chat of groepsschat (tijdelijk) geen notificaties (pushberichten) wilt ontvangen, dan kan je die uitschakelen door in de betreffende chat rechtsboven op het informatieicoontje te tikken (de ‘i’). De gesprekspartner(s) wordt of worden daarvan niet op de hoogte gebracht.

 

 

Valt iemand je ronduit lastig, dan kan je die persoon natuurlijk ook blokkeren.

 

Wil je alle pushmeldingen van Instagram Direct en eventueel ook andere activiteit (zoals vind-ik-leuks) uitschakelen, ga dan naar Instellingen > Meldingen.

Laatste reacties