Magazine

15 alternatieven voor Google Street View

Street View, de Google-dienst waarmee je locaties virtueel kan verkennen op straatniveau, is anno 2020 beschikbaar voor een groot deel van West-Europa, de VS, Mexico, Rusland, Japan, Zuid-Afrika en Oceanië. Maar er zijn dus ook nog heel wat plekken in de wereld waar je het befaamde gele mannetje níet naar toe kan slepen. Met een beetje geluk echter is er een lokale kaartendienst beschikbaar waarmee je alsnog straatzichtbeelden van die plaats op je scherm kan toveren. Wij hebben toch wel een aardig aantal van dit soort Street View-alternatieven kunnen vinden en zetten die hieronder voor je op een rijtje.

 

De huidige beschikbaarheid van Google Street View.

 

Europa

 

Bosnië en Herzegovina, via Rutmap
Google Street View is voor Bosnië en Herzegovina slechts héél beperkt beschikbaar. Via de lokale dienst Rutmap kan je echter virtueel ronddolen in een vrij groot deel van het centrum van hoofdstad Sarajevo. Klik daartoe op het poppetje aan de rechterkant van de zoekbox, waarna de beschikbare straten groen zullen kleuren. De site navigeert niet heel vlot en de beelden zijn niet zo scherp als we van Google gewoon zijn, maar het is alleszins beter dan niks.

 


Welkom in zomers Sarajevo!

 

Denemarken, via Krak.dk
Lego, eilandjes en smörrebröd. Jawel, we zijn in Denemarken. En via de zoekdienst Krak.dk staan we midden in Kopenhagen, Aarhus of Odense. Van deze drie steden biedt de site immers een straatzichtfunctie. Wijs bovenaan in het menu op Gade Foto en dan op de naam van de gewenste stad. Je kan ook eerst een locatie op de luchtfoto of kaart zoeken, dan bij Gade Foto de optie Kort position aanwijzen (er verschijnt een groen mannetje op de luchtfoto of kaart) en dan klikken.

 

Frankrijk, via Mappy
Routeplanner en kaartendienst Mappy biedt straatbeelden van zo’n vijftig Franse steden. Zoom in een op een grote stad, zoals Parijs, en sleep het groene poppetje in de kaart.

 

IJsland, via Ja.is
Dit bijzondere stukje Europa is weliswaar ook via Google in straatzicht te bekijken (althans, op de plekken waar er überhaupt straten zijn), maar de lokale zoekmachine Ja.is biedt een alternatief.

  

Kosovo, via Gjirafa.biz
Kosovo is zo’n land dat (nog) niet via Google Street View te bekijken is, maar wél via een lokale kaartendienst. Deze werkt net even anders dan Google: door de 360°-functie te selecteren en in te zoomen op de kaart, verschijnen er aan de rechterzijde automatisch straatbeeld-opties voor het gedeelte van de kaart dat je hebt uitgelicht. Nog een verschil: géén geblurde gezichten en nummerplaten. De dienst biedt trouwens ook beelden van Albanië, maar dat ooit zo ontoegankelijke land is ook al door Google Street View gecoverd.

 

Hoofdstad Pristina, nabij het standbeeld van Bill Clinton.

 

Oekraïne, via Yandex
Yandex is de grootste zoekmachine van Rusland en omstreken. Haar kaartendienst biedt behalve streetviewbeelden van Russische steden, ook beelden van een aantal steden in Oekraïne aan, waaronder hoofdstad Kiev, en Pripyat, de spookstad nabij de kerncentrale van Tsjernobyl.

 

Rusland, via Yandex
Via zoeksite Yandex kan je grote Russische steden in ballonview bekijken, zoals Sint-Petersburg. Zoom in op een stad, klik rechtsboven op het icoontje met het poppetje en vervolgens op een ballonicoontje op de kaart.

 

 


Sint-Petersburg vanuit een luchtballon!

 

Tsjechië, via Mapy.cz
Deze dienst biedt straatbeelden van heel Tsjechië, zelfs van plaatsen waar Google Street View wellicht niet is geweest, zoals onverharde wegen. Verschuif de kaart naar Tsjechië, selecteer de optie Panorama en klik op een punt in het rood.

 

 

Turkije, via Yandex.com
Istanboel en Ankara zijn sinds enige tijd in straatzicht te bekijken via het zonet genoemde Yandex. Klik rechtsboven op het poppetje om deze functie te activeren.

 


Istanboel is een veel gemaakte citytrip. Op Yandex.com zie je wellicht waarom.

 

Zweden, via Hitta.se
Deze dienst brengt 29 Zweedse steden in streetview. Klik daartoe op Gatvideo.

 

Stockholm staat er goed op!

 

Afrika

 

Marokko, via Carte.ma
Als je via Google vergeefs naar straatbeelden van bijvoorbeeld Marrakesh of Casablanca hebt gezocht, vind je die op Carte.ma wellicht alsnog. Maar het echte oude Marrakesh ontbreekt helaas – voor die beelden zal je de stad toch echt lijfelijk moeten bezoeken.

 


In enkele muisklikken beland je in een andere wereld.

 

Nigeria, via MoRiWo
Het Nigeriaanse Lagos is met 21 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika. Het kan fascinerend zijn om zo’n plaats virtueel te ontdekken, wat – na gratis registratie – mogelijk is op de website MoRiWo.

 

Zuid-Amerika

 

Chili, via Xygo.com
Ook enkele steden van Chili, waaronder Santiago, laten zich streetviewen. Het gele mannetje van Xygo loopt echter wat minder snel dan dat van Google.

 


Zomaar een beeld uit Santiago.

 

Azië

 

China, via City8 of Baidu Maps
China is nog niet via Google te zien, maar al sinds 2006 covert de dienst City8 alle grote steden van deze economische grootmacht. Ook Baidu Maps heeft de belangrijkste steden van het land tot op straatbeeldniveau in kaart gebracht.

 

Thailand, via Mapjack

De inmiddels gedateerde dienst Mapjack, die nog gebruikmaakt van de Flash-technologie, was enige tijd de enige waarop je Thailand in straatbeeld kon bekijken. In maart 2012 werd dit stuk Azië echter ook door Google ingelijfd, qua Street View toch. 

 


Wat jammer dat je er nu niet écht bent…

 

Zuid-Korea, via Daum.net
Deze dienst covert een groot deel van Zuid-Korea. Straatzicht bekom je door rechtsboven op het webcam-achtige icoontje te klikken.

Laatste reacties