Magazine

20 Alternatieven voor Google Street View

Street View, de Google-dienst waarmee je locaties virtueel kan verkennen op straatniveau, is momenteel beschikbaar voor een groot deel van West-Europa, de VS, Mexico, Japan, Zuid-Afrika en Oceanië. Dat de kaartendienst vorig najaar ook in België werd gelanceerd, zal je niet ontgaan zijn. Maar er zijn dus ook nog heel wat plekken in de wereld waar je het gele mannetje níet naar toe kan slepen, inclusief bijna heel Azië, Rusland en Zuid-Amerika. Geduldig afwachten dus? Hoeft wellicht niet, want er bestaan nog meer van dit soort diensten. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje. Meestal gaat het om lokale diensten, met dekking van één land of stad. Daarnaast is er Microsoft's Bing, dat Google óók op het gebied van kaartdiensten enig tegenwicht probeert te bieden. Qua beeldkwaliteit en functionaliteit blijft Google niettemin enkele straatlengtes voorliggen.

 

De huidige beschikbaarheid van Google Street View.

 

Europa

 

Denemarken, via Krak.dk
Lego, eilandjes en smörrebröd. Jawel, we zijn in Denemarken. En via de zoekdienst Krak.dk staan we midden in Kopenhagen, Aarhus of Odense. Van deze drie steden biedt de site immers een straatzichtfunctie. Wijs bovenaan in het menu op Gade Foto en dan op de naam van de gewenste stad. Je kan ook eerst een locatie op de luchtfoto of kaart zoeken, dan bij Gade Foto de optie Kort position aanwijzen (er verschijnt een groen mannetje op de luchtfoto of kaart) en dan klikken.

 

Frankrijk, via Mappy
Routeplanner en kaartendienst Mappy biedt straatbeelden van zo'n 50 Franse steden.

 

Hongarije: Boedapest, via NORC.pl
Breng een virtueel bezoekje aan deze stad aan de Donau.

 

Ronddolen in hartje Boedapest.

 

Noorwegen, via Finn.no
Hoe ziet Oslo eruit? Of Bergen? De website Finn.no beschikt over straatbeelden van 12 grote Noorse steden. Klik rechtsboven op Gatebilder en er verschijnen paarse bolletjes op de kaart die je aanklikken om je Scandinavische city tour te starten. De beeldkwaliteit is behoorlijk, maar niet zo goed als Google Street View, dat zowat heel Noorwegen covert.

 

Oekraïene
Yandex is de grootste zoekmachine van Rusland en omstreken. Haar kaartendienst biedt behalve streetviewbeelden van Russische steden, ook beelden van een aantal steden in Oekraïne aan, waaronder hoofdstad Kiev, en Pripyat, de spookstad nabij de kerncentrale van Tsjernobyl.

 

Oostenrijk, via NORC.pl
Voor straatbeelden van Oostenrijk kan je vooralsnog niet bij Google terecht. Dan maar naar een wat meer obscure site: NORC.pl. Deze dienst biedt straatzichten van Wenen, van de Tirolse hoofdstad Innsbruck en van enkele bekende wintersportplaatsen, waaronder Ischgl en Seefeld.

 

Je online vergapen aan de pracht en praal van Wenen.

 

Polen, via Zumpi.pl
In Polen is Google Street View nog niet actief. Wil je tóch al Street View-gewijs door de straten van enkele bekende Poolse steden slenteren (Warschau, Krakau, enzovoort) dan kan je Zumi.pl eens proberen. Google komt hier toch weer van pas, maar ditmaal om het Pools te vertalen. Eens je de kaart van de gewenste stad voor je hebt, vink je rechtsboven de 360°-optie aan. Waar de paarse bolletjes verschijnen, is straatzicht beschikbaar. De beelden zijn niet van opperbeste kwaliteit, het inladen gaat vrij traag en het navigeren verloopt wat stroef. Niettemin volstaat de tool voor een boeiend, virtueel ontdekkingstochtje door een land dat veel westerser is dan je misschien denkt.

 

Roemenië, via NORC.pl
Biedt beelden van hoofdstad Boekarest en van de DN67C (Transalpina), een van de meest spectaculaire wegen in Roemenië.

 

Rusland, via Yandex
Yandex biedt straatbeelden van alle grote Russische steden. Om die op te vragen moet je zorgen dat je voldoende bent ingezoomd op de kaart. Klik dan rechtsboven op het ikoontje met de verrekijker en vervolgens op een locatie op de kaart, d.w.z. daar waar het gebied blauw is gekleurd. Leuke bonus: Sint Petersburg in ballonview.

 


Welkom in Moskou!

 

Slowakije: Bratislava, via NORC.pl
NORC.pl blijkt dé virtuele toegang tot Centraal- en Oost-Europa, want ook aan de Slowaakse hoofstad kan je via deze site een digitaal bezoekje brengen.

 

Tsjechië: Praag, via NORC.pl
Prachtig Praag is een bezoekje in real life meer dan waard. Maar via onze ontdekking Norc.pl krijg je alvast een goed voorsmaakje.

 

Turkije, via Yandex.com
Istanboel en Ankara zijn sinds enige tijd in straatzicht te bekijken via de van oorsprong Russische zoekdienst Yandex. Klik rechtsboven op Panorama om de functie te activeren.

 


Istanboel is een veel gemaakte citytrip. Op Yandex.com zie je wellicht waarom.

 

Verenigd Koninkrijk via Bing Streetside
Londen, Liverpool en Manchester zijn gecoverd door Bing Streetside.

 

Wit-Rusland, via Interfax.by
Wit-Rusland wordt ook wel de laatste dictatuur van Europa genoemd, al is het op papier een republiek. Ondanks de relatieve geslotenheid van het land kan je via internet 'gewoon' door de straten van hoofdstad Minsk wandelen. Laat de Russisch sprekende site even door Google Translate vertalen. Klik dan linksboven op Panorama Straat en voilà, je bent in Minsk. Hetzelfde trucje kan je met de stad Grodno uithalen. De dienst functioneert niet slecht, al moet je geen haarscherpe beelden en vloeiende navigatie verwachten.

 

Zweden, via Hitta.se
Brengt 29 Zweese steden in Gatubild.

 

Stockholm staat er goed op!

 

Noord-Amerika

 

Verenigde Staten, via Bing Streetside
De Bing Streetside-bolide reed al door diverse grote Amerikaanse steden, waaronder New York en San Fransisco.

 

New York, New York.

 

Zuid-Amerika

 

Argentinië: Buenos Aires, via Mapplo.com
Met uitzondering van een stuk Brazilië is het gele mannetje van Google nog nergens present in Latijns Amerika. Voor straatprenten van de Argentijnse hoofdstad kan je evenwel op Mapplo.com terecht.

 

Chili, via Xygo.com
Ook enkele steden van Chili, waaronder Santiago, laten zich streetviewen. Het gele mannetje van Xygo loopt echter wat minder snel dan dat van Google.

 

Zomaar een beeld uit Santiago.

 

Azië

 

China, via City8
China is nog niet via Google te zien, maar al sinds 2006 covert de dienst City8 alle grote steden van deze economische grootmacht.

 

Irak: Arbil, via Ierbil.com
Virtueel ronddolen in Irak? Het kan, via Ierbil.com. De dienst biedt een Street View-achtige dienst voor Arbil (of Erbil), de hoofdstad van de federale staat Iraaks-Koerdistan.

 

Shoppen in Arbil.

 

Thailand, via Mapjack

Mapjack gidst je virtueel door Thailand en dan vooral de toeristische plekjes. Prima beeldkwaliteit!

Update 25-03-2012: intussen is Thailand ook deels te bekijken in Google Street View

 

Wat jammer dat je er nu niet écht bent…

 

Zuid-Korea, via Daum.net
Deze dienst covert een groot deel van Zuid-Korea. Straatzicht bekom je door aan de rechterkant op het webcam-achtige icoontje te klikken.Laatste reacties