Magazine

YouTube lanceert Spotify-alternatief Music Key

YouTube is niet alleen 's werelds grootste videosite, voor velen is ze ook dé bron van muziek. Efkes een videoclip bekijken, gloedjenieuw of een gouwe ouwe, of gewoon een liedje luisteren, misschien wel dat bijna onvindbare: dagelijkse kost voor velen. Om haar muzikale reputatie hoog te houden heeft YouTube een aantal nieuwe diensten aangekondigd, met als belangrijkste Music Key, een nieuwe maandelijkse muziekabonnementsdienst zonder reclame voor 9,99 dollar per maand. Een nieuwe concurrent dus voor Spotify en co, maar dan eentje met beeld erbij.

 

Via Music Key kan je onbeperkt muziekvideo's kijken zonder last te hebben van advertenties. De dienst zal bovendien gehele albums in de catalogus opnemen. Daarnaast is het mogelijk om de video's offline te bekijken en om de muziek ook op de achtergrond te laten draaien. Naast YouTube-muziekvideo's biedt Music Key een abonnement op Google Play Music, waarop meer dan 30 miljoen nummers en afspeellijsten staan. Met Music Key wil Google c.q. YouTube de concurrentie aangaan met onder meer Deezer en Spotify, dat gisteren overigens 12,5 miljoen gebruikers meldde. Music Key biedt echter dus ook video in plaats van enkel geluid. De dienst gaat 9,99 dollar per maand kosten, bij ons waarschijnlijk 9,99 euro. Momenteel is Music Key enkel nog beschikbaar voor genodigden. Zij hoeven per maand slechts 7,99 dollar te betalen.

 

Het nieuwe betaalkanaal zat er al een tijdje aan te komen. In de voorbije maanden sloot de YouTube licentieovereenkomsten met diverse grote platenlabels. Eergisteren bereikte YouTube ook een overeenkomst met het Merlin Network, dat duizenden onafhankelijke platenlabels vertegenwoordigt. Daarmee was eindelijk de baan vrij voor Music Key. De deal betekent onder meer dat artiesten als de Arctic Monkeys en Adele op het betaalkanaal komen.

 

Terwijl je met Music Key reclamevrij naar muziekvideo's zal kunnen kijken, blijft de gratis YouTube-variant, mét reclame, gehandhaafd. De website krijgt bovendien een nieuwe sectie voor muziek. Deze zal je favoriete muziekvideo's en aanbevolen afspeellijsten bieden op basis van je interesses en wat er populair is op YouTube. Ook is het voortaan mogelijk om complete albums via de videosite te beluisteren. Wanneer je de naam van een artiest intikt krijg je aan de rechterzijde een discografie te zien en de beschikbare albums met bijbehorende video's.

Laatste reacties