info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 10 voedingsmiddelen die slecht zijn voor je libido
10 voedingsmiddelen die slecht zijn voor je libido
dinsdag 24 sep 2013, 12:45 uur
Je houdt van eten. En je houdt van seks. Maar wat kun je beter niet eten voor een beter seksleven? Wij selecteerden 10 voedingsmiddelen die je liever uit je koelkast bant als je het heet wilt houden tussen de lakens.

Spijs en seks hebben een lange relatie met elkaar. Sommige voedingsmiddelen worden al eeuwenlang als erotisch en lustopwekkend ervaren. Meestal is daar een overwegend psychologische of psychosomatische verklaring voor. Zoniet in het geval van voedingsmiddelen die juist een negatief effect op het libido hebben. Daarvoor is een puur fysiologische verklaring te geven.

In de meeste gevallen is het een hormonale kwestie. Want onze geslachtshormonen – met name het ‘mannelijk’ geslachtshormoon testosteron, dat ook in mindere mate in vrouwen aanwezig is – zijn grotendeels verantwoordelijk zijn voor ons libido, oftewel onze seksuele driften.

Alcohol

Een biertje of glas wijn zorgt er wellicht voor dat je minder gespannen en spraakzamer bent, maar als je (te) veel drinkt, kan alcohol al snel een averechts effect hebben op je amoureuze bedoelingen. Het kan leiden tot zelfoverschatting en je zintuigen verdoven, inclusief je seksuele verlangens en gevoeligheid. En misschien maak je als je beneveld bent wel keuzes waar je achteraf spijt van krijgt.

Waar n glaasje per dag nog goed is voor je bloedsomloop, brengen twee of meer glazen per dag op langere termijn al serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo verlaagt langdurig alcoholgebruik het testosterongehalte, het mannelijk geslachtshormoon, aanzienlijk en daarmee nemen ook de seksuele driften af.

Kaas

Kaas, wie houdt er nu niet van? Als plakje op de boterham of blokje bij een gezellige borrel. Maar volvette kaas bevat relatief veel verzadigd vet, dat je slechte cholesterolgehalte (LDL-cholesterol) verhoogt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

Bovendien is kaas gemaakt van koemelk, die mogelijk volzit met (synthetische) hormonen die je eigen hormoonproductie ondermijnen, inclusief de aanmaak van het mannelijk respectievelijk vrouwelijk geslachtshormoon testosteron en oestrogeen.

Vlees

Vlees en de eiwitten die het bevat passen in een gezond dieet. Maar veel soorten vlees bevatten veel onverzadigd vet en cholesterol, wat het risico op type 2-diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten verhoogt. En dat is weer van invloed op je doorbloeding en het functioneren van onder andere je, uhm, vitale delen.

Wat voor melk geldt, geldt ook voor rundvlees wat betreft je libido; het kan synthetische hormonen bevatten die een rommeltje maken van je eigen hormoonhuishouding.

Ben jij een echte vleeseter? Vervang je stukje vlees dan twee keer per week door (vette) vis. Vis bevat veel gezonde vetten die juist goed zijn voor je hart en bloedvaten. Het zink in vlees dat zo belangrijk is voor je testosteronproductie en gezond sperma, zit ook in vis.

Soja

Geroemd om z’n gezondheidsvoordelen, kan te veel soja slecht voor je gezondheid en libido zijn. Sojaproducten als temp, tofoe, sojaburgers en sojamelk bevatten veel ongefermenteerde soja. Ongefermenteerde soja is rijk aan fyto-oestrogenen. plantaardige stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.

Fyto-oestrogenen worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam en verhogen de oestrogeenspiegel in zowel mannen als vrouwen. Daardoor raakt de hormoonspiegel uit balans en kan het oestrogeen dominant worden ten opzichte van het hormoon testosteron bij mannen en progesteron bij vrouwen.

Mannen en vrouwen kunnen daardoor te maken krijgen met symptomen als vermoeidheid, slapeloosheid en een verhoogde vetopslag. Bij mannen kan bovendien borstvorming optreden en bij vrouwen kunnen vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.

Diverse ontbijtgranen

Bewerkte ontbijtgranen zoals cornflakes en krokante muesli zijn een snel en gemakkelijk ontbijt. In een kommetje mikken, wat melk erbij en klaar! Het probleem is dat deze ontbijtgranen veel ‘snelle’ suikers en weinig voedingsstoffen bevatten, terwijl gezondere alternatieven als havermout en muesli naast energie tevens de nodige vitamines, mineralen en vezels leveren.

De meervoudige koolhydraten in de gezonde(re) alternatieven worden langzaam afgebroken en geven je langdurig energie, terwijl de suikers (enkelvoudige koolhydraten) in cornflakes en cruesli snel worden opgenomen en, mits niet gelijk verbrand door het lichaam, worden opgeslagen als vet.

Koffie

Koffie en in mindere mate thee bevatten van nature cafene. Dat stimulerende stofje verdrijft vermoeidheid en in beperkte hoeveelheden verbetert het de concentratie en prestaties. Ook in bed. Maar aan het gebruik van cafene zit net als alcohol een keerzijde. In grotere hoeveelheden kan het voor rusteloosheid, slapeloosheid en zelfs voor angstgevoelens zorgen. Dus neem gerust een kopje als je beter wilt presteren in bed, maar pas ermee op als je gevoelig bent voor cafene.

Lightfrisdrank

Lange tijd gepresenteerd als gezonder alternatief voor suikerhoudende frisdrank, (b)lijken lightfrisdranken toch niet zo gezond te zijn. De schuldige? Kunstmatige of synthetische zoetstoffen en dan met name aspartaam. Dit suikeralternatief is volgens sommigen nog veel gevaarlijker dan suiker zelf, terwijl het in praktisch elk lightproduct zit. Aspartaam zou de hormoonspiegels in het lichaam verstoren, inclusief de productie van serotonine, het hormoon dat van invloed is op onder andere je emotie, stemming en seksuele activiteit.

Drop

Drop bevat een natuurlijke zoetstof die vele malen zoeter is dan suiker: glycyrrizine, dat wordt gewonnen uit zoethout. Aan deze laagcalorische suikervervanger kleven enkele gezondheidsnadelen. Glycyrrizine is namelijk op verschillende manieren van invloed op de hormoonspiegel. Het zorgt ervoor dat de nieren meer zout vasthouden, wat weer tot een verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen kan leiden. En bij zowel mannen als vrouwen is het van negatieve invloed op de testosteronproductie, dat een rol speelt bij het libido.

Menthol

Kauw je elke dag muntkauwgom of drink je elke dag muntthee? De menthol die hierin voorkomt, maar ook bijvoorbeeld in pepermunt en diverse tandpasta’s zit, zou wel eens de reden van je lage seksdrive kunnen zijn. Van menthol wordt namelijk al lange tijd algemeen aangenomen dat het van negatieve invloed is op de kwaliteit van het sperma en de aanmaak van testosteron, met name de hoeveelheid vrij testosteron.

Munt heeft aan antiandrogeen effect en zorgt voor een afname van de mannelijke, of van hetzelfde laken een pak, toename van de vrouwelijke eigenschappen. Daarom wordt menthol ook wel toegepast als hormoontherapie voor vrouwen, als er sprake is van een hormonale onbalans.

Vet voedsel

Je had het misschien al door, maar in feite is elk voedsel dat rijk is aan ‘slechte’ vetten ook slecht voor je gezondheid en voor je libido. Slechte vetten zijn verzadigd vet en nog slechter: transvetzuren, kortweg transvet. Dat ontstaat wanneer onverzadigd vet in fabrieken wordt omgezet in verzadigd vet.

Slechte vetten zijn slecht voor je cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat zich plaque afzet tegen je aderwanden, waardoor je aderen vernauwen en je doorbloeding verslechtert. Dat kan zorgen voor erectieproblemen en op termijn voor ernstiger gezondheidsaandoeningen. Transvet komt met name voor in bepaalde frituurvetten en in koekjes en gebak. Frituur daarom liever in een plantaardige olie.

Nu weet je wat je niet moet eten voor een hoger libido. Wil je weten wat je juist wl moet eten? Lees dan dit artikel.