info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > 6 leefregels voor een langer leven
6 leefregels voor een langer leven
donderdag 19 dec 2013, 14:39 uur
levensvreugde
We wisten het al, maar je kunt je leven 'simpelweg' verlengen door niet te roken, gezond te eten en voldoende te bewegen. De helft van het aantal sterfgevallen komt namelijk op het conto van één of meerdere van deze drie factoren.

Onder 'gezond eten' wordt verstaan een gevarieerd voedingspatroon dat bestaat uit volkorenproducten, dat rijk is aan groenten en fruit, rijk aan gezonde plantaardige vetten en gezonde vetzuren uit bijvoorbeeld vette vis, en dat tot slot arm is aan verzadigde, dierlijke vetten. Voor wat betreft 'voldoende bewegen' wordt in Vlaanderen de 30-minutenregel gehanteerd. Al mag je daar je vraagtekens bijzetten.

Goed, als eerdergenoemde drie factoren verantwoordelijk zijn voor de helft van alle sterfgevallen, welke factoren zijn dan verantwoordelijk voor de andere helft?

Voldoende slaap, een niet-zittend bestaan en voldoende sociale contacten, volgens onderzoekers van de Universiteit van Madrid.

Als je alle zes deze leefstijladviezen in acht neemt, verdrievoudigt op je 60ste je kans om de 71 te halen, eenvoudig gezegd. Dus, zestigers (maar ook jongeren): druk uit die peuk, ga gezond eten, meer bewegen, slaap voldoende en houd je vrienden in ere!

De rol van slaap in ouderdom is groter dan voorheen werd gedacht. Wie 7 tot 8 uur per dag slaapt, leeft langer dan mensen die korter of langer(!) slapen. Dus niet alleen een slaaptekort is ongezond, maar ook te lang in je bed blijven liggen!

Los van voldoende bewegen, is het ook belangrijk dat je niet te veel tijd zittend doorbrengt. Als je langer dan acht uur per dag op je achterste zit, vermindert je levensverwachting. Dat heeft te maken met allerlei factoren, van je doorbloeding tot hormonale invloeden.

De drie 'traditionele' leefstijlfactoren – niet roken, gezond eten en voldoende bewegen – wegen nog altijd zwaarder dan de recentelijk ontdekte factoren. Neem je alle drie de traditionele leefstijlfactoren in acht? Dan halveert je sterftekans zowat. Neem je alleen de 'moderne' leefstijlfactoren in acht? Dan neemt die kans met een derde af.

Als je alle zes de factoren in acht neemt, dus zowel de traditionele als de nieuwe, dan loop je vijf keer minder kans op een vroegtijdige dood.

Goed, die getallen zeggen je misschien niet zoveel. Wat dat concreet betekent? Als je 60 jaar bent en je eerbiedigt alle zes de leefstijlfactoren, dan heb je 80% kans de 71 te halen versus 30% als je geen of met slechts één factor rekening houdt (bijv. niet rookt, maar ongezond eet, onvoldoende slaapt etc.).

Als je dan toch moet kiezen, kun je het best niet roken en voldoende bewegen. Die twee zaken afzonderlijk zijn (nog) belangrijker dan gezond eten, verbaast je misschien!