info[]surfplaza.be
Dating Magazine
de lusten en lasten der liefde
Je bevindt je hier: startpagina > webgids > dating > magazine > 6 geheimen voor een gelukkig huwelijk
6 geheimen voor een gelukkig huwelijk
dinsdag 11 juli 2017, 11:31 uur
bruidspaar
Er bestaat geen kant-en-klaar recept voor een lang en gelukkig huwelijk. Toch zijn er wat 'geheime' ingrediënten die in het huwelijksrecept zeker niet mogen ontbreken. 'Zeker', omdat ze gestaafd worden door wetenschappelijk onderzoek. We doorlopen er zes, afkomstig uit "For Better – The Science of a Good Marriage" van New York Times-journaliste Tara Parker-Pope, het ultieme receptenboek voor een goed huwelijk.

1. Vier de goede dingen

Echtscheidingen zijn dikwijls niet het gevolg van steeds meer negatieve dingen, maar van steeds minder positieve dingen. Blijf daarom vaak genoeg stilstaan bij de goede momenten en dingen des levens, klein of groot. Vier goed nieuws, samen. Het versterkt de onderlinge intimiteit, tevredenheid en het vertrouwen. Volgens de wetenschap moet er sprake zijn van een 5:1-ratio: zolang je vijf positieve ervaringen tegenover één negatieve hebt staan, is je recept voor een goed huwelijk veilig.

2. Blijf hoge verwachtingen koesteren

Mensen denken vaak dat hooggespannen verwachtingen alleen maar tot teleurstellingen kunnen leiden. Volgens onderzoek is echter het tegendeel waar: méér verwachten is méér krijgen. Er is dus niks mis met het koesteren van klassieke huwelijksidealen als romantiek, passie, goede communicatie en elkaar goed behandelen. Blijf die idealen nastreven en je zal zien dat ze gewaarborgd zijn.

3. Behoud vriendschappen en familierelaties

Je partner is je belangrijkste relatie, maar niet de enige. Laat het té romantische idee los van de heilige twee-eenheid, van twee mensen die alleen elkáár nodig hebben om gelukkig te zijn. Dat is niet realistisch, én niet gezond. Goede vriendschappen en sterke familiebanden scheppen de basis voor een langdurig en happy huwelijk. Volgens Parker-Pope komt dat doordat je dan minder emotionele eisen aan je partner hoeft te stellen. Wat overigens niet hoeft te betekenen dat er minder onderlinge emotionele intimiteit is.

4. Verwacht niet dat je partner je gelukkig maakt

Dit klinkt wat gek, maar we bedoelen dat geluk op de eerste plaats in het individu ligt, in jou. Als je niet gelukkig bent, om eender welke reden, verwacht dan niet dat je partner daar voor altijd verandering in zal brengen. Uit onderzoek blijkt dat het geluksgevoel in een mensenleven relatief stabiel is. Een huwelijk brengt dat gevoel ongetwijfeld een enorme boost, maar na de trouwerij keer je weer langzaam terug naar je 'normale' niveau van geluk. Zorg dus eerst en vooral dat je lekker in je vel zit. Ben gelukkig met jezelf vooraleer je iemand in je leven toelaat. Of zorg dat je het wordt, als er al een persoon in je leven is, maar je je geluk te zeer van die persoon laat afhangen.

5. Heb vaak seks

Een gezond seksleven is van groot belang voor een gezond huwelijk. Ja, de passie - om een echt Clouseau-woord te gebruiken - kan minder worden, maar daar kan je ook samen aan 'werken'. Er zijn tal van manieren om de seks (terug) spannend te maken. Los daarvan heeft seks allerlei biologische en emotionele voordelen waardoor je in een relatie in lichamelijke en geestelijke balans blijft. Lees hier hoeveel seks je, volgens de wetenschap, nodig hebt om gelukkig te zijn.

6. Hou het spannend

Onderzoek toont aan dat almaar 'leuke' dingen doen op den duur niet voldoende is. Het moet ook (of vooral) spannend blijven. Niet alleen spannend in bed, maar ook in de activiteiten die je samen ontplooit. Of het nou parachutespringen is of geheel onverwacht een weekendje weg, "vermijd oude gewoontes en rituelen en plan regelmatig tijd in om iets heel anders en verfrissends te gaan doen," aldus Parker-Pope. Kortom, vermijd die voortdurende monotone sfeer en wees onbevangen initiatiefrijk als in de tijd dat jullie verliefd werden.

Bron: Bakadesuyo.com