info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > de voordelen en nadelen van epileren
De voordelen en nadelen van epileren
vrijdag 28 november 2014, 11:45 uur
benen
Epileren is een techniek waarmee ongewenste lichaamsharen kunnen worden verwijderd. Vooral meisjes en vrouwen doen het, bijvoorbeeld om wenkbrauwen, benen of bikinilijn bij te werken. Mits goed toegepast is het een efficiënte techniek, al kleven er ook nadelen aan.

Wat is epileren precies?

Zoals gezegd verwijder je met epileren ongewenste lichaamsharen. Hierbij wordt het haar met haarwortel en al verwijderd. Het is dus iets heel anders dan ontharingsmethoden als knippen, scheren, ontharingscrèmes en dergelijke, waarbij je alleen het bovenhuidse, dus het zichtbare, gedeelte van de haren verwijdert. Epileren is dus alleszins de meest grondige methode voor lichaamsontharing.

De voordelen

Epileren heeft twee grote voordelen ten opzichte van andere ontharingsmethoden:
 • De haren blijven langer weg
  Doordat bij epileren de haartjes met haarwortel en al worden verwijderd, blijven de haartjes ook veel langer weg dan bij scheren, waarbij alleen het zichtbare gedeelte van de haartjes wordt verwijderd. Na het epileren blijven de haartjes gemiddeld zo’n drie weken weg. Bij scheren heb je na een dag alweer kleine stoppeltjes. Epileren hoef je dus veel minder vaak te doen dan andere ontharingstechnieken.
   
 • Geen stoppels
  Bij ontharingsmethoden als scheren komen de haartjes weer terug als stoppels, vaak zelfs al na een dag. Bij epileren krijg je deze harde stoppels niet. Dan komen alleen zachtere haartjes terug. Met epileren heb je dus langer een glad resultaat.

De nadelen

Zoals alle andere vormen van lichaamsontharing heeft ook epileren enkele nadelen. Eerlijk is eerlijk.

 • Pijnlijk
  Epileren kan behoorlijk pijnlijk zijn, zeker op bepaalde plaatsen. De haartjes worden namelijk letterlijk uit hun haarzakjes getrokken en dat kan je best goed voelen.
   
 • Kans op ingegroeide haartjes
  Door te epileren is de kans op ingegroeide haartjes een stuk groter dan bij andere manieren van ontharing. Dat wordt veroorzaakt doordat de haartjes in hun geheel worden verwijderd, waardoor ze weer helemaal vanonder je huid moeten beginnen te groeien. Hierdoor bestaat de kans dat haartjes niet naar boven komen, maar in je huid gaan groeien. Hierdoor kan de omliggende huid gaan ontsteken.
   
 • Huidirritatie
  Omdat epileren een nogal drastische manier van ontharing is, bestaat de kans dat de huid gaat irriteren. De mate van huidirritatie verschilt in de meeste gevallen ook vaak van de plek waar geëpileerd is. Overigens kunnen alle vormen van ontharing huidirritatie veroorzaken.

Verschillende manieren van epileren

Tot slot nog een streepje uitleg over de verschillende manieren waarop je kan epileren. Doorgaans komt het op persoonlijke voorkeur aan.

 1. Met een pincet
  Met een pincet kan je de fijne haartjes gemakkelijk vastpakken en vervolgens met een snelle ruk eruit trekken. Epileren met een pincet wordt meestal gedaan op plekken waar maar een klein beetje haar verwijderd hoeft te worden. Ideaal voor de wenkbrauwen bijvoorbeeld. Epileren met een pincet is niet geschikt om grote gebieden, zoals je benen, te ontharen. Of je moest zeeën van tijd hebben.
   
 2. Met een epilator
  Een elektrisch epileerapparaat, ofwel epilator, wordt over het algemeen gebruikt bij het epileren van grotere oppervlakten, zoals de benen. Je beweegt de epilator over de ontharen delen. In de kop zit een soort springveer die ronddraait of trilt, waartussen de haartjes klem komen te zitten en er daardoor worden uitgetrokken.
   
 3. Met draad of touw
  Vooral de laatste jaren is epileren met draad of touw steeds populairder geworden, omdat het in verhouding minder pijnlijk zou zijn dan bovengenoemde methoden. Bovendien gaat het sneller. Deze relatief nieuwe techniek is over komen waaien uit landen als Egypte en Turkije. Je neemt twee touwtjes die je in elkaar draait. Hiermee beweeg je vervolgens over je huid. De haartjes komen klem te zitten tussen die touwtjes en worden daardoor geëpileerd.


   
 4. Harsen
  Dit is een vrij bekende epileermethode die je heel gemakkelijk zelf thuis kunt toepassen. Daarvoor zijn diverse doe-het-zelf-setjes te verkrijgen. Eventueel kaun je het ook door de schoonheidsspecialist laten doen. Harsen houdt in dat je huid met hars wordt ingestreken. Na een klein poosje wordt dan de hars met een papier of velletje met één snelle ruk weer van de huid afgetrokken. Hiermee worden alle haartjes in één keer meegenomen.