info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > striae
Alles wat je moet weten over striae: oorzaken, voorkomen en behandelen
vrijdag 2 januari 2015, 16:45 uur
striae, fotolia
Striae (of: striemen, groeistrepen, stretch marks) zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan wanneer de huid een snelle groei kent. Ze komen voor bij zowel mannen als vrouwen en kunnen op zich geen kwaad. Toch zijn ze, vanuit cosmetisch oogpunt, meestal ongewenst. We leggen je daarom uit hoe je striae kan voorkomen of toch in elk geval beperken.

Wat zijn striae?

Striae zijn te herkennen als rode, soms paarsachtige strepen op de huid, meestal van enkele centimeters lang en enkele millimeters breed. Ze ontstaan wanneer een bepaald deel van het lichaam sneller groeit dan de huid kan bijhouden. Daardoor scheurt het bindweefsel onderhuids. Deze fijne scheurtjes zijn ook aan het huidoppervlak zichtbaar en kunnen aanvankelijk ook pijnlijk zijn. Striae zijn in feite onderhuidse littekentjes. Na verloop van tijd wordt de roodheid minder en kleuren de strepen veeleer wit.
Waar komen ze voor en hoe zien ze eruit?

Striae kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar manifesteren zich vooral op de
 • bovenbenen
  meestal wat kleinere striemen die als een soort lichte bliksemschichten van de binnenkant van de bovenbenen naar de buitenkant van de bovenbenen gaan;
   
 • zijkant van de buik
  meestal lange striemen die toch wel een aantal centimeters breed zijn; ze doen zelfs wat denken aan brandwonden;
   
 • de zwangerschapsbuik
  meestal striemen met een iets lichtere, roze kleur. De striemen die bij de navel zichtbaar zijn, zijn vaak wat donkerder en roder van kleur.

Andere typische striae-plekken zijn de bovenarmen, billen en borst.

Wat zijn de oorzaken?

We zagen al dat striae ontstaan door een snelle groei van de huid. Toch heeft de een meer last van striae dan de ander. Erfelijkheid bepaalt mede de mate waarin groeistrepen bij iemand kunnen optreden. Hebben of hadden je ouders er veel last van (bijvoorbeeld je moeder tijdens de zwangerschap) dan is de kans reëel dat jij ook vatbaar bent voor striae. In het Journal of Investigative Dermatology staan vier genen vermeld die verklaren waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor striae dan andere, waarvan elastine de belangrijkste is.

Naast de erfelijke factor moet er sprake zijn van snelle groei van de huid, met als gevolg scheurend bindweefsel. Dit kan optreden bij:

 • overgewicht: op buik, dijen, binnenzijde bovenbenen en bovenarmen;
 • groei in de puberteit: op dijen, billen en borsten;
 • krachtsport (vooral bodybuilding): op armen, bovenbenen en borst;
 • zwangerschap: op buik en borsten (vanaf de vijfde maand van de zwangerschap).

Minder evidente oorzaken van striae zijn het gebruik van geneesmiddelen als prednison en cortison (corticosteroïden) of het hebben van bepaalde ziekten, zoals het syndroom van Cushing.

Hoe kan je striae voorkomen?

Snelle groei van de huid is, zeker als je in de puberteit zit of zwanger bent, meestal niet te voorkomen (uiteraard wél in het geval van overgewicht!). Om desondanks het ontstaan van striae tegen te gaan (lees: te beperken), dien je je huid zo soepel mogelijk te houden. Daardoor scheurt het bindweefsel minder snel in wanneer de huid oprekt.

Er bestaan talloze preventieve middeltjes die je op je huid kan aanbrengen: amandelolie, uierzalf, spenenzalf, maar ook smeersels voor algemener gebruik zoals bodylotion, vaseline en de zogenaamde vochtinbrengende crèmes. Intensief smeren met dit soort producten zou afdoende moeten zijn om de huid soepel te houden. Vitamine E-supplementen willen ook nog wel eens helpen. En verder voldoende water drinken en gezond eten, kortom, zaken die je sowieso al zou moeten doen om je huid gezond en fris te houden.

Zeker als je er erfelijke aanleg voor hebt, zijn stiae moeilijk te voorkomen. Wél kan je ze proberen te beperken door je huid goed te verzorgen en soepel te houden.

Hoe kan je striae behandelen?

Striae zijn onschuldig maar worden door de meeste mensen als ontsierend ervaren. Gelukkig vervagen de strepen na enkele maanden. Maar helemaal verdwijnen zullen ze niet. Of...?

We zeiden het al, groeistrepen zijn littekens. In theorie zou je die chirurgisch kunnen laten verwijderen, maar daar krijg je weer andere littekens voor terug.

In schoonheidsklinieken worden steeds vaker niet-chirurgische behandelingen tegen striae aangeboden. Zo zou men baat hebben bij een speciale lasertechniek. Ook een reeks behandelingen met carboxytherapie (koolstofdioxidetherapie) zou helpen groeistrepen minder zichtbaar te maken. Geheel verdwijnen zullen ze echter niet.

Je kan de striae eventueel wat camfouleren door je huid te laten bruinen. Ten overvloede dan het advies om je huid slechts met mate aan zon en zonnebank bloot te stellen.

Slotsom

Striae zijn onschuldige huidaandoeningen die je haast niet kan voorkomen als je er erfelijke aanleg voor hebt en bijvoorbeeld in de groei of zwanger bent. Je kan striae beperken door te smeren met speciale oliën of crèmes. Er bestaan vooralsnog geen middelen of behandelingen om striae te verwijderen. Doorgaans vervagen de strepen na verloop van tijd en zullen ze je wellicht niet meer storen. Blijven ze je een doorn in het oog, dan kan je een niet-chirurgische cosmetische behandeling als carboxytherapie overwegen.