info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > nachtelijke erecties en waarom ze belangrijk zijn
Nachtelijke erecties en waarom ze belangrijk zijn
13 februari 2016, 16:07 uur
morning-wood
's Ochtends wakker worden met een erectie is voor de meeste mannen de gewoonste zaak van de wereld. Het is zeker niet iets om je voor de schamen of om je ongerust over te maken. Seksuologen en artsen hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar dit verschijnsel en er zijn talloze theorieŽn over verschenen. Zo hebben de geleerden ontdekt dat nachtelijke reflex-erecties worden gereguleerd door het onwillekeurige zenuwstelsel. Op deze manier zorgt de natuur ervoor dat er in dit niet onbelangrijke orgaan ook tijdens een periode van slaap een regelmatige doorbloeding plaatsvindt. Met andere woorden: nachtelijke erecties helpen de penis om goed gezond en 'in shape' te blijven.

Waarom tijdens de slaap?

Uit onderzoek is gebleken dat het mannelijk geslachtsdeel in wakkere toestand, dus ook zonder dat er seksuele prikkels aanwezig zijn, automatisch functioneert. Zenuwbanen in het ruggenmerg en een stofje in de hersenen dat erecties belemmert, zorgen er echter voor dat de penis doorgaans gewoon in slappe staat verkeert. Overdag is het dus allemaal prima geregeld, maar wanneer je in dromenland bent, komt er nagenoeg niets van het hormoon meer vrij en kunnen de reflex-erecties gemakkelijk ontstaan. Met name tijdens de REM-fasen van de slaap zijn bovengenoemde gebieden geblokkeerd en kan het geslachtsdeel plotseling doen wat het wil. Tijdens de nachtrust heeft ieder mens gemiddeld vijf ŗ zes van die REM-stadia, die ongeveer 20 minuten duren. Al die tijd kan een nachtelijke erectie aanhouden. Doorgaans merkt een man daar helemaal niets van. Vroeg in de ochtend, tijdens de laatste REM-slaap, word je echter sneller wakker door geluiden van buitenaf of gewoon door de wekker.

Belang voor de seksuele gezondheid

Het consequent hebben erecties tijdens de slaap zorgt niet alleen voor een gezonde doorbloeding, maar het zorgt er tevens voor dat het spierweefsel van het geslachtsdeel voldoende elastisch blijft. Allemaal voordelen die natuurlijk heel goed van pas komen op de momenten dat een man seksueel actief is het mannelijk lid een prestatie moet leveren. Er zijn artsen die beweren dat de conditie van de penis afneemt zonder de regelmatige 'onbewuste workouts' die de nachtelijke erecties dus eigenlijk gewoon zijn. Helemaal niks mis mee toch, zo'n uitgekiend systeem dat helemaal vanzelf door je lichaam geregeld wordt.

Wat te doen als je geen nachtelijke erecties meer hebt

Je hoeft je echt geen grote zorgen te maken als er een lichte daling optreedt in het aantal dagen dat je ontwaakt met een erectie. Vanaf het 55ste levensjaar zal dat zeker het geval zijn. Natuurlijk weet je nooit precies wat er allemaal gebeurt als je ligt te slapen, maar als je echt maandenlang niet meer wakker wordt met een erectie, dan zou je dat toch eens met de huisarts moeten bespreken. De aanwezigheid van nachtelijk erecties is namelijk wel een belangrijke graadmeter voor het functioneren van het gehele lichaam. Een volledig uitblijven ervan kan mogelijk wijzen op psychische klachten als een depressie of chronische stress. Een verminderde bloedtoevoer naar de penis kan ook veroorzaakt worden door een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of andere hart-en vaatziekten.

Het uitblijven van nachtelijke erecties kan ook een van de eerste signalen van een laag testosterongehalte zijn. Bij mannen die te kampen hebben met erectieproblemen kunnen de reflex-erecties de benodigde informatie verschaffen over de aard van de problematiek. Want wanneer de penis het tijdens de seks laat afweten, maar tijdens de slaap wel tot leven komt, dan kan een biologische oorzaak in ieder geval worden uitgesloten. Met behulp van een vilten bandje met een elektrode, de zogenaamde rigi-scan, kan gecontroleerd worden of er zich tijdens de slaap een erectie heeft voorgedaan.