Magazine

Alles over Popcorn Time: hoe werkt het en is het legaal?

Update donderdag 19 maart 2020: na bijna vijf jaar afwezigheid is er een nieuwe versie Popcorn Time beschikbaar en wel op getpopcorntime.is. Het programma is illegaal en het gebruik is op eigen risico.

 

Update donderdag 25 februari 2016: enkele makers van het voormalige Popcorntime.io hebben het project voortgezet op popcorntime.sh. Hier kan je Popcorn Time dus weer downloaden, al zal het programma niet actief worden ontwikkeld. Er komen enkel updates voor bugs en fouten. Tegenhanger Popcorn-time.se biedt haar versie van Popcorn Time ook nog steeds aan, zij het op een nieuw webadres: popcorn-time.to.

 

Update maandag 26 oktober 2015: Popcorntime.io is definitief stopgezet. Popcorntime.io was de bekendste en populairste afsplitsing van het oorspronkelijke programma Popcorn Time. De beheerders van de site en het programma hebben inmiddels een alternatief aangekondigd, Butter, dat in tegenstelling tot Popcorn Time wél legaal zou zijn. Dit omdat er in Butter geen directe verwijzingen naar auteursrechtelijk materiaal meer zouden zijn. Die andere bekende Popcorn Time-afsplitsing, Popcorn-time.se, gaat vooralsnog gewoon door, al wordt de druk vanuit de filmindustrie steeds groter.

2014 was het jaar waarin Netflix eindelijk de deuren opende in België. Met Netflix kan je voor een vast bedrag per maand onbeperkt speelfilms en tv-series bekijken. Mooi, maar menig filmliefhebber had intussen al kennis gemaakt met een lucratief alternatief: Popcorn Time. Een stukje software waarmee je, in een Netflix-achtige interface, films en series kan laten streamen naar je computer. Belangrijkste verschil met Netflix: Popcorn Time is gratis. Bovendien biedt het, in tegenstelling tot Netflix, de allernieuwste titels. Geen wonder dat het programma razendsnel aan populariteit won. En dat het al even snel de hete adem van de entertainmentindustrie in de nek voelde, en op zwart ging. Maar niet voor lang. Popcorn Time kwam, ging, en kwam weer terug. Hoe zit het nou precies met dit speeltje, dat ook wel de ‘Netflix voor torrents’ wordt genoemd? En vooral: hoe (il)legaal is het? We zetten de belangrijkste vragen én antwoorden voor je op een rij.

  

1. Wat is Popcorn Time precies?

 

Popcorn Time is een mediaspeler waarmee je populaire films en series in hoge beeldkwaliteit naar je Windows- of Mac-computer kan streamen. Dit op basis van het BitTorrent-protocol. Het programma is een gratis alternatief voor streaming-mediadiensten als Netflix en Play & Play More van Telenet (voorheen Rex & Rio). Het oorspronkelijke Popcorn Time (getpopcornti.me) werd op 14 maart 2014 gesloten, na druk van de media-industrie.

 

De originele ontwikkelaars, Argentijnen, maakten wel nog even de broncode van de software bekend. Daaruit werden verschillende alternatieven ontwikkeld, ook wel ‘forks’ (‘vertakkingen’) genoemd. De bekendste en meest gedownloade forks zijn Popcorntime.io, opgericht door technici achter de torrentsite YTS.re, en Popcorn-time.se (voorheen Time4Popcorn geheten). Beide borduren voort op de broncode van de originele software en proberen die voortdurend te verbeteren. Je ziet aan de domeinnamen (die nogal eens veranderen) dat beide forks nu de naam Popcorn Time gebruiken. Nogal verwarrend, niet? We komen er zo, bij vraag 3, nog op terug.

2. Hoe werkt het?

 

Popcorn Time werkt op basis van streaming torrents. Daarbij worden torrentbestanden direct gestreamd en hoef je de film dus niet eerst te downloaden. Ook het configureren van allerlei instellingen is, in tegenstelling tot bij bittorrentclients, niet nodig. Zodra je de titel van jouw keuze gaat afspelen, maakt het programma verbinding met het bittorrentnetwerk. Afhankelijk van hoeveel gebruikers de film delen, kan het even duren voordat er beeld verschijnt. Zeker bij minder populaire titels zal je wat langer moeten wachten. Als er genoeg ‘peers’ (computers c.q. gebruikers) zijn gevonden en de snelheid hoog genoeg is (zo’n 1 MB per seconde), wordt de video afgespeeld.

 

Voordat het afspelen begint wordt er een klein stukje gedownload naar je harde schijf, dat vrijwel tegelijkertijd weer wordt geüpload. Zolang je de film of serie aan het bekijken bent, ben je ondertussen steeds kleine stukjes aan het down- en uploaden (ook wel ‘seeden’ genoemd), geheel volgens het peer-to-peer-principe. Want dat is en blijft, ook bij streaming torrents, de basis. De stukjes die je hebt gedownload worden opgeslagen in een tijdelijke folder. Na het opnieuw opstarten van je computer worden ze automatisch verwijderd, tenzij je in de instellingen anders hebt aangegeven.

3. Welke is nou de échte Popcorn Time?

 

Bij vraag 2 meldden we al dat de échte, originele Popcorn Time (www.getpopcornti.me) niet meer bestaat. Wanneer men tegenwoordig over Popcorn Time spreekt, gaat het in de regel over Popcorntime.io of Popcorn-time.se, de twee bekendste forks c.q. vervangers van het origineel. In essentie bieden die forks hetzelfde als dat origineel. Velen weten niet eens dat de originele versie niet meer bestaat en dat ze dus feitelijk een fork downloaden. Antwoord op de vraag luidt dus: een échte, c.q. ‘officiële’ Popcorn Time is er niet meer, wel zijn er diverse vervangers, waarvan er twee de naam Popcorn Time gebruiken.

 

Links de homepagina van popcorntime.io, rechts die van concurrent popcorn-time.se.

 

Voor het gemak blijven we in dit artikel steeds over ‘Popcorn Time’ spreken. Tenzij anders vermeld, gaat het dan over zowel over Popcorntime.io als Popcorn-time.se, aangezien de programma’s weinig van elkaar verschillen.

 

Update donderdag 25 februari 2016: bovenstaande webadressen zijn niet meer in gebruik. De Popcorn Time-versie aangeboden op Popcorntime.io is, na enkele maanden onderbreking, terug online, zij het voortaan op de domeinnaam popcorntime.sh . Tegenhanger Popcorn-time.se biedt haar versie van Popcorn Time ook nog steeds aan, maar eveneens op een nieuw webadres: popcorn-time.to.

4. Welke is beter: popcorntime.io of popcorn-time.se (voorheen Time4Popcorn)?

 

Die vraag is moeilijk of niet te beantwoorden. Beide versies van Popcorn Time bieden in beginsel hetzelfde en werken naar behoren, en er zijn vooralsnog geen overtuigende aanwijzingen dat één van de twee beter, slechter, veiliger of wat dan ook zou zijn. In discussies die we erover lezen op forumsites lijkt het een eindeloos debat dat geen echte winnaar oplevert. We zetten niettemin een aantal zaken voor je op een rij die je wellicht in overweging kunt nemen bij je keuze tussen de twee alternatieven:

  • Popcorn-time.se/Time4Popcorn heeft een tijdje niet meer gefunctioneerd nadat het oorspronkelijke domein, time4popcorn.eu, werd opgeschort. Dit euvel is echter opgelost. De huidige versie, op popcorn-time.se, functioneert onafhankelijk van de domeinnaam en blijft dus ook functioneren mocht die domeinnaam weer opnieuw wijzigen.
  • Popcorn-time.se/Time4Popcorn was de eerste Popcorn Time-fork die de software met een VPN-verbinding uitrustte. Via VPN lijkt het alsof een computer in een ander land staat, waardoor de gebruiker niet kan worden getraceerd en dus anoniem van Popcorn Time gebruik kan maken. De VPN-optie van Popcorn-time.se is gratis en te activeren met één druk op een knop. Concurrent Popcorntime.io biedt intussen ook een VPN-functie aan, maar daar moet je voor betalen: 1 dollar per maand.
  • Er heerst nogal wat strijd tussen ‘.io’ en ‘.se’. Met name vanuit ‘.io’ weerklinkt veel kritiek naar de opponent. Popcorntime.io claimt de ‘echte’ vervanger van de originele Popcorn Time te zijn. Popcorn-time.se/Time4Popcorn zou aanvankelijk code hebben gebruikt van Popcorntime.io zonder hen daarvoor te crediteren. Inmiddels zou Popcorn-time.se/Time4Popcorn zijn eigen koers varen en daarbij de originele broncode van Popcorn Time helemaal hebben losgelaten. Popcorntime.io baseert zich wél nog steeds op de originele code. Vanuit hun kamp klinkt het dat Popcorn-time.se/Time4Popcorn niet transparant is want closed source (in tegenstelling tot open source), dat hun software malware zou bevatten en dat het het gratis beschikbaar stellen van een kostelijke aangelegenheid als VPN ‘verdacht’ is (met andere woorden: je privacy zou er niet gewaarborgd zijn). Pittige kritiek, die echter niet objectief is en – voor zover wij konden nagaan – niet gestaafd door onafhankelijke bronnen. Voor de gebruiker is het bovendien niet zo relevant wie de ‘échte’ opvolger is van de originele Popcorn Time. De makers van het origineel hebben na het sluiten van hun programma de broncode vrijgegeven en daarmee is het zogezegd een publiek project geworden.
  • In augustus 2015 bleek Popcorntime.io vatbaar te zijn voor een aanval van hackers (waarna direct maatregelen werden getroffen). Het is echter niet uitgesloten dat andere forks dat ook zijn.

 

Welke afsplitsing van dat project de beste is? Dat zal misschien nog blijken. Vooralsnog lijkt het veeleer een kwestie van voorkeur. Op basis van het bovenstaande kunnen we in elk geval je geen aanbeveling doen. Beide versies lijken te voldoen als opvolger van de originele software. Enige noemenswaardige verschillen zijn momenteel de VPN-optie (die bij Popcorn-time.se/Time4Popcorn gratis is en bij Popcorntime.io betalend) en het feit dat Popcorn-time.se/Time4Popcorn als enige een iOS-versie biedt (zie vraag 6).

5. Hoe gebruik je Popcorn Time?

 

Bij de beantwoording van deze vraag baseren we ons op de versie van Popcorntime.io. Die van Popcorn-time.se komt daar grotendeels mee overeen.

 

Het succes van Popcorn Time is vooral te danken aan de eenvoud in gebruik. Schimmige torrentsites leken toch vooral het domein van nerds, whizzkids en cinefielen. Via Popcorn Time komen de bestanden tot de gebruiker met de eenvoud en intuïtiviteit van pakweg een Spotify of, inderdaad, Netflix. Je hebt het programma razendsnel gedownload en geïnstalleerd, en kunt meteen aan de slag.

 

De interface is duidelijk en overzichtelijk, ze lijkt sterk op die van Netflix. Op de openingspagina vind je het aanbod van beschikbare films, dat je kan filteren op genre en/of populariteit/datum/waardering. Het bestaat vooral uit recente Hollywood-blockbusters, aangevuld met klassiekers. Verder is er een luik met tv-series, waar je hitreeksen als Game of Thrones, The Big Bang Theory en Sherlock vindt. Tot slot is er nog een sectie voor liefhebbers van animatiefilms.

 

 

Klik op de titel van jouw keuze en bekijk eventueel de trailer. Afhankelijk van de populariteit van de titel en dus de beschikbaarheid in het peer-to-peer-netwerk moet je soms even wachten voordat die begint af te spelen. Doorgaans duurt het echter niet lang vooraleer de film of serie, in HD-kwaliteit, op je beeldscherm wordt getoverd. Klik rechtsonder op het tekstballonnetje om desgewenst ondertitels toe te voegen. Nederlandse zijn niet altijd beschikbaar.

6. Zijn er ook Popcorn Time-apps?

 

Jawel, het programma is inmiddels op verschillende platformen en apparaten te gebruiken.

 

Popcorntime.io biedt:

desktop Windows 7 en hoger;

desktop Mac OSX 10.7 en hoger;

desktop Linux (32- en 64-bit);

mobiel Android 4.0.3 en hoger.

 

Popcorn-time.se biedt:

desktop Windows XP en hoger;

desktop Mac OSX 10.7 en hoger;

desktop Linux (32- en 64-bit);

mobiel Android 4.0 en hoger;

mobiel iOS 7 en hoger.

7. Werkt Popcorn Time ook met Chromecast?

 

Ja, zowel Popcorntime.io als Popcorn-time.se bieden ondersteuning voor Chromecast, de hdmi-stick van Google die je in je tv kan pluggen om deze met wifi te laten verbinden.8. Is het gebruik ervan legaal?

 

Door de mooie verpakking en het gebruiksgemak van Popcorn Time zou je haast anders vermoeden, maar het antwoord op deze vraag is kort en krachtig: nee.

 

In België is het downloaden van films en muziek op zich niet verboden. Dit dankzij de uitzondering voor ’thuiskopie’ in de auteurswet. Deze staat toe dat je audiovisueel materiaal opneemt of downloadt indien bestemd voor gebruik ‘in familiale kring’. Voor thuis, met familie en vrienden dus. Maar van zodra je het auteursrechtelijk beschermd materiaal gaat verspreiden buiten de familiale kring, bega je een overtreding.

 

Precies om die reden zijn BitTorrents in ons land verboden (en is bijvoorbeeld de bekende torrentwebsite The Pirate Bay geblokkeerd). Bij BitTorrents download je stukjes van een bestand (wat an sich legaal is), maar je uploadt ze ook weer, waardoor je het materiaal buiten familiale kring verspreidt. En dat is illegaal. Dit zou je overigens wel weer kunnen omzeilen door je uploadsnelheid te reduceren tot 0 en daarmee uploaden c.q. ‘seeden’ onmogelijk te maken. Bij Popcorn Time is dat, voor zover wij konden achterhalen, niet mogelijk en dus is het gebruik ervan per definitie illegaal. Niet voor niets vraagt Popcorn Time jouw akkoord op de notificatie dat het gebruik in jouw land mogelijk illegaal en geheel op eigen risico is.

 

Praktisch gezien is het lastig om individuele gebruikers te vervolgen en zijn het eerder de aanbieders die moeten vrezen. Maar in het geval van Popcorn Time is ook geen sinecure, omdat er meerdere forks zijn, waaraan wereldwijd door anonieme programmeurs gewerkt wordt. In Duitsland is het wél al voorgekomen dat individuele gebruikers, op basis van hun IP-nummers, werden opgesnord. Zij kregen aanmaningen om 815 euro te betalen of zich voor de rechter te verantwoorden.

 

Popcorn-Time.se zegt te werken aan een techniek, I2P (Invisible Internet Project) om gebruikers anoniem te houden. Dat kan weliswaar ook met VPN (zie vraag 4), maar door de grote vraag werkt deze techniek vaak niet voldoende. Via I2P zouden de ip-adressen van Popcorn Time-gebruikers niet meer te achterhalen zijn.

 

De Morgen meldt op 20-02-2015 dat de Belgische federale regering strengere wetgeving ontwerpt op het gebied van downloaden via internet. In het nieuwe wetsontwerp zullen duidelijke procedures staan om illegale content op het internet (lees: Popcorn Time) veel sneller te verwijderen of te blokkeren. Er komen ook richtlijnen hoe gebruikers en verspreiders van illegale inhoud zullen worden aangepakt, al zou je als gebruiker voorlopig hooguit hoeven te vrezen voor een “sensibiliserende tik”. Áls je al kan worden opgespoord, gezien de zonet genoemde technieken als VPN en I2P.

 

Realiseer je hoe dan ook dat je illegaal bezig bent wanneer je film en series bekijkt via Popcorn Time. Lees ook: Downloaden: legaal of niet? van deJuristen, een website over recht op ICT-gebied.

9. Welke legale opties zijn er?

 

In Vlaanderen heb je de keuze uit de volgende legale alternatieven:

  • Netflix: duizenden titels onbeperkt beschikbaar voor ongeveer 10 euro per maand. Door een deal met de VRT ook Vlaamse titels.
  • Telenet Play (voorheen Rex): groot aanbod films en series plus uitgesteld kijken tot 7 dagen na uitzending, voor 10 euro per maand.
  • Telenet Play More (voorheen Rio): een uitgebreider aanbod dan Play, met snellere toegang tot recente films en internationale series, zoals Game of Thrones, enkele dagen na de release in de Verenigde Staten. Kost 24,95 euro per maand.
  • Proximus Movies & Series Pass: de Netflix-achtige dienst van Proximus, met een redelijk groot wisselend aanbod van films en series, voor 14,95 euro per maand.

Laatste reacties