Magazine

Haal meer uit Instagram met Iconosquare: webviewer en statistieken

Instagram groeit als kool en is misschien wel dé social app van 2015. Daar waar jongeren het steeds vaker laten afweten op Facebook, zijn ze op Instagram niet weg te slaan. Op die foto-app kan je immers instantly, zonder gedoe en meestal zonder meeglurende ouders je selfies, partypics en andere kiekjes delen. Bovendien kan je er desgewenst anoniem opereren, en ben je elkaars 'followers' in plaats van de toch wat beladen term 'friends'. Ben jij ook een fervent Instagrammer, dan is Iconosquare wellicht iets voor jou. Voor wie duizenden volgers heeft en Instagram zelfs commercieel benut, is het zowaar een must. Iconosquare biedt twee dingen: een webviewer, waarmee je Instagram in de webbrowser van je desktop kan gebruiken, en een statistiekenprogramma. Dat laatste biedt je inzicht het gebruik van jouw account. Interessant en verrassend!

 

Van Statigram naar Iconosquare

 

Misschien zegt de naam Iconosquare je niet zoveel, maar gaat er wél een lichtje branden bij de naam Statigram. Zo heette deze webapplicatie namelijk voorheen, tot medio 2014. Statigram, opgericht in 2011, werd bij het grote publiek bekend als app waarmee je een overzichtsfilmpje in elkaar kon steken met jouw meest gelikete Instagram-foto's. En waarmee je nog heel wat andere leuke statistieken aan je Instagram-account kon onttrekken. Dat bleek ook interessant voor bedrijven. Steeds meer bedrijven, inclusief giganten als Coca-Cola en Starbucks, gebruiken Instagram immers als martketingmiddel. Dankzij Statigram kregen ze inzicht in wie hun volgelingen zijn en welke voorkeuren ze hebben.

 

Inmiddels hebben de mensen achter Statigram, gesitueerd in het Franse Limoges, nog diverse andere instrumenten voor bedrijven ontwikkeld. Deze zijn geënt op communities in het algemeen en niet meer specifiek op Instagram. Vandaar dat vorig jaar april de naam werd gewijzigd in Iconosquare. Instagram blijft niettemin de focus en als doorsnee Instagrammer kan je nog steeds gratis gebruikmaken van de handige webviewer én het gelikte statistiekenprogramma.

 

Aanmelden

 

Iconosquare is een webapplicatie. Dat betekent dat je die enkel kan bekijken en gebruiken in een webbrowser, bij voorkeur op een desktopapparaat of tablet. Iconosquare biedt geen mobiele apps, noch voor iOS, noch voor Android. Aanmelden kan enkel via je Instagram-account. Om dat te doen surf je naar iconosquare.com en klik je op 'Sign in with Instagram'. Eenmaal aangemeld kan je gratis gebruikmaken van een aantal handige tools, waarvan Viewer, Statistics en Snapshots de belangrijkste zijn.

 

Viewer

 

Viewer staat je toe om door Instagram te navigeren vanuit je webbrowser. Dat kan ook via de officiële Instagram-site, maar de interface en mogelijkheden zijn daar veel beperkter (er is niet eens een zoekmachine). Iconosquare daarentegen biedt een perfect uitgeruste webviewer, plus een zoekmachine (zie rechtsboven) waarmee je hashtags en gebruikers kan opsnorren. Wat je met de viewer níet kunt zijn de activiteiten (likes en dergelijke) bekijken van de mensen die jij volgt. Publiceren gaat evenmin; dat kan je enkel met de Instagram-app op je mobiele telefoon. Maar het is tenslotte ook een viewer.

 

 

Misschien heb je al opgemerkt dat jouw Instagram-account en dat van eender wie te bekijken is via iconosquare.com/accountnaam (en evenzo via instagram.com/accountnaam). Dit kan betekenen dat Google deze url indexeert en dat je dus met je Instagram-foto's 'vindbaar' bent in Google. Vind je dat onwenselijk, dan dien je je account 'Privé' te maken, wat mogelijk is op je Instagram-app bij Profiel bewerken > Berichten zijn privé. Je kan er ook voor kiezen om simpelweg niet je volledige (of echte) voor- en achternaam in je profiel te zetten. Die verplichting is er immers niet bij Instagram. Je account is dan wel vindbaar, maar niet op basis van jouw (echte) naam.

 

Statistics

 

De Viewer is nice, maar het zijn bovenal de Statistics die Iconosquare de moeite waard maken. Zeker als je frequent foto's en video's plaatst op Instagram en een aardige schare volgelingen hebt, valt hier leuke informatie te rapen. Die wordt bovendien op een prettige wijze gepresenteerd, met grafiekjes en al. Om deze sectie te kunnen gebruiken, moet je je e-mailadres invullen. Het duurt luttele minuten om de statistieken te laten berekenen. Van zodra dat proces is voltooid, krijg je een verwittiging via e-mail. Via een link in die mail kan je de statistieken vervolgens activeren. Je e-mailadres kan worden gebruikt voor meldingen over updates en features van Iconosquare. Je kan je hier desgewenst voor afmelden, bij de Settings van je account.

 

Je statistieken worden vanaf nu één per dag geüpdatet. Op de Overview-pagina vind je onder meer de actuele Love Rate (hoeveel procent van jouw volgers liket jouw posts?), de Talk Rate (hoeveel procent van jouw volgers reageert op jouw posts?) en de Spread Rate (hoeveel procent van jouw likes komen van mensen die jou niet volgen?).

 

 

Meer over de toewijding van jouw volgers vind je onder Engagement.

 

 

Het onderdeel Content geeft dan weer inzage in jouw hoeveelheid posts, op welke dagen en uren je het meest post, en met welke filters, tags en locaties.

 

 

In Rolling month analysis een overzicht van jouw populairste media en meest toegewijde followers, gemeten over de afgelopen vier weken.

 

 

De sectie Optimization verstrekt je handvatten om je posts te optimaliseren qua tijdstip, filtergebruik en taggebruik. Dit om zoveel mogelijk mensen te bereiken en interactie teweeg te brengen. Alleszins nuttig voor wie commerciële doeleinden nastreeft op Instagram.

 

 

Het luik Community, ten slotte, analyseert de verhouding followers/followings (volgers/mensen die je volgt).

 

 

Snapshots

 

Iconosquare biedt je tevens de mogelijkheid om jouw Instagram-statistieken in zogeheten Snapshots te gieten, een soort infographics. Een samenvatting bijvoorbeeld, zoals de middelste snapshot hieronder afgebeeld. Leuk om te delen met je volgers! Laat de snapshot van jouw keuze naar je toe mailen en deel hem via Instagram op je mobiele telefoon.

 

 

Slotsom

 

Iconosquare is een van de betere webviewers voor Instagram. Daarnaast genereert de webapp een hele rits statistieken omtrent jouw Instagram-account. Die zijn eerst en vooral leuk om te weten en om te delen. Voor wie wat serieuzer met Instagram bezig is – de app gebruikt als marketinginstrument van een product, dienst of misschien van jezelf – zijn die statistieken ook uit commercieel oogpunt waardevol. Voor meer geavanceerde stats en mogelijkheden zal je bij Iconosquare echter een professioneel, betalend account moeten nemen.

 

www.iconosquare.com

Laatste reacties