Magazine

8 alternatieven voor X (voorheen Twitter)

Sinds techmiljardair Elon Musk Twitter heeft gekocht heerst er grote chaos bij het microblogplatform, thans X geheten. Musk voerde grote veranderingen door op het platform, waardoor mensen bijvoorbeeld nog maar een beperkt aantal tweets kunnen bekijken, tenzij ze betalen. Daarnaast volgde er een massa-ontslag, werd de persafdeling gesloten en kampt de dienst regelmatig met storingen. Geen wonder dat alternatieven voor X zich steeds nadrukkelijker aandienen. In dit artikel zetten we acht beste X-alternatieven voor je op een rij.

 

1. Mastodon

 

Mastodon is volgens velen dé opvolger van Twitter. Dat komt voornamelijk omdat het er in eerste instantie erg op lijkt. Onderliggend is het sociale netwerk echter fundamenteel anders, vooral vanwege het gedecentraliseerde karakter van de dienst. In plaats van één gigantisch platform voor sociale media aan te bieden, kunnen gebruikers communities of ‘instances’ creëren, hosten en beheren. Elke instantie heeft een ander gedragsbeleid, bepaald door de hosts.

 

Mastodon, al actief sinds 2016, lijkt nu echt door te breken tot een grotere groep gebruikers. De gedecentraliseerde eigenschappen van het Mastodon-netwerk maken het echtger moeilijk om het precieze aantal gebruikers te tellen. Mastodon is geen commercieel bedrijf dat een concurrent probeert te zijn van Twitter. Het platform draait dan ook vooral op de inzet van vrijwilligers.

 

2. Threads

 

Sinds enkele weken ook beschikbaar in België: Threads. Dit is een nieuwe app van Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, die de concurrentie moet aangaan met X. Oftewel: Mark Zuckerberg versus Elon Musk. Threads maakt desgewenst gebruik van je Instagram-account en lijkt qua interface ook heel erg op Instagram. Het is desondanks een aparte app, die we in dit artikel nader bespreken.

 

De karakterlimiet voor een bericht op Threads is 500, twee keer zoveel tekens als op X. Video’s van niet langer dan vijf minuten mogen ook worden gedeeld op Threads. Qua onderwerpen

 

Threads is overduidelijk de grootste concurrent van X, want in korte tijd hebben 100 miljoen gebruikers zich aangemeld. Dat komt doordat je met je Instagram-gegevens kan inloggen. Je hoeft dus geen nieuw account aan te maken.

 

Op Threads gaat het veel minder over nieuws en politiek dan op X. Je vindt er vooral typische Instagram-onderwerpen terug, zoals recepten, vakantiefoto’s en huisdieren.

 

3. Bluesky

 

Bluesky is de microblogdienst van de Amerikaanse ondernemer Jack Dorsey, de medeoprichter en vorige ceo van Twitter. Zijn platform kent de basisfuncties en het uiterlijk van X. Een post op Bluesky heet een skeet, een samentrekking van ‘sky’ en ’tweet’. Toch verschilt Bluesky ook wezenlijk van X. Bluesky werkt vooralsnog namelijk alleen op uitnodiging. Bluesky overweegt nog of dit zo blijft, of dat ze het platform voor iedereen toegankelijk maken.

 

Een tweede verschil met X is dat Bluesky een decentraal platform is, wat betekent dat geen enkel bedrijf de ultieme macht over het platform heeft.

 

4. Tumblr

 

Tumblr is een van de oudste sociale mediasites die er zijn. Het platform werd gelanceerd in 2006, en hoewel het misschien niet zo populair is als vroeger, doet het het nog steeds goed. Als je een meme op een ander platform ziet, stond deze waarschijnlijk een maand geleden al op Tumblr.  Tekstberichten kunnen zo lang zijn als je dat wil, maar zijn meestal kort.

 

In dit artikel vertellen we je meer over het microbloggen op Tumblr.

 

5. Plurk

 

Plurk omschrijft zichzelf als “secret garden for telling the truth and finding the like-minded”. Het Taiwaneense bedrijf bestaat al sinds 2008 en biedt een volwaardig alternatief voor X, met een limiet van 360 tekens voor berichten. Met de handige Time Machine-functie kan je makkelijk naar oude berichten zoeken.

 

Plurk kent inmiddels een grote wereldwijde gebruikersbasis, al zijn het vooral veel Aziatische gebruikers.

 

6. Minds

 

Bij Minds staat alles in het teken van geloof in de vrijheid van meningsuiting. Het microbloggingplatform bestaat sinds 2015 en lijkt qua vormgeving en mogelijkheden sterk op X. Op Minds kan je echter ook langere blogposts maken. De app is open-source, wat betekent dat iedereen de code kan inzien en deze kan gebruiken.

 

7. Post

 

De relatieve nieuwkomer Post moet zorgen dat de vroegere sfeer van Twitter terugkomt waarbij op een normale toon gediscussieerd kan worden over ideeën en waarbij je kan leren van experts. Je kan berichten van elke lengte maken, zonder de tekenlimiet van X. Post biedt microbetalingen zodat gebruikers fooien en donaties kunnen verzamelen.

 

8. Hive Social

 

Hive Social is een populair Twitter-alternatief, met inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers. Hive is echter veeleer een combinatie van Twitter, Instagram en MySpace. Dat laatste omdat je onder andere muziek kan toevoegen aan je profiel. Een ander verschil tussen Hive en andere socials is dat Hive niet werkt met een algoritme. Je ziet de berichten dus gewoon in chronologische volgorde verschijnen.
 

Laatste reacties