Magazine

Hoe weet je of je beperkt bent op Instagram?

Het gebruik van social media kent ook zijn keerzijden. Misschien moet je jezelf beschermen tegen misbruik, pesten, spam, ongepaste opmerkingen en beledigend taalgebruik. Omdat te vergemakkelijken heeft Instagram de zogenaamde beperkingsfunctie geïntroduceerd. Maar hoe weet je of je zélf beperkt bent?

 

Wat is beperken?

 

Beperken is in feite een mildere vorm van blokkeren. Met beperken kan je bepalen welke reacties op je berichten verschijnen. Wanneer je een account beperkt, kunnen de beperkte gebruikers je berichten nog steeds zien, leuk vinden en becommentariëren. Hun opmerkingen zullen echter alleen voor henzelf zichtbaar zijn. Je ontvangt ook geen meldingen over hun opmerkingen.

 

Daarnaast kunnen beperkte personen weliswaar DM’s sturen, maar zullen deze direct worden verplaatst naar berichtenverzoeken. Ze zullen niet weten of je hun berichten hebt gelezen.

 

De beperkingsoptie op Instagram werd geïntroduceerd als een manier om cyberpesten en ongewenste interacties tegen te gaan. Uiteraard wordt de bewuste persoon niet verwittigd dat hij of zij beperkt is.

 

Kan ik zien of ik beperkt ben?

 

Misschien ben je wel beperkt op Instagram door iemand anders. Hoewel je gemakkelijk kan weten of iemand je op Instagram heeft geblokkeerd, is het lastig om erachter te komen of je beperkingen hebt, omdat je nog steeds toegang hebt tot het profiel van de andere persoon.

 

Op de volgende manieren kan je wellicht toch achterhalen of je beperkt bent.

 

1. Zoek naar jouw opmerkingen via een ander account

 

Volg deze stappen om te weten of iemand je Instagram-account heeft beperkt:

  • Reageer op het bericht van de gebruiker van wie je denkt dat deze jou heeft beperkt;
  • Maak een nieuw Instagram-account aan of log in op je andere bestaande account;
  • Ga naar het account van de bewuste gebruiker en open het opmerkingengedeelte van het bericht waarop je hebt gereageerd met je hoofdaccount;
  • Als je jouw reactie via je secundaire account kan zien, betekent dit dat er geen beperkingen gelden voor je hoofdaccount.

 

2. Probeer een DM te sturen

 

Als iemand jou beperkingen oplegt, komt elk nieuw bericht dat je verzendt bij berichtenverzoeken terecht. De gebruiker krijgt niet eens een melding van jouw nieuwe bericht en zal je berichtverzoek handmatig moeten goedkeuren om je te kunnen antwoorden. Bovendien zie je geen leesbevestigingen, ook al hebben ze jouw bericht gelezen.

 

Als je een bericht verzendt en je krijgt na langere tijd geen reactie, terwijl de gebruiker wel elders op Insta actief is, is de kans reëel dat je bent beperkt.

 

3. Controleer de activiteitsstatus

 

Deze methode is wat minder effectief, maar wellicht het proberen waard. Als een gebruiker je account beperkt, kan je zijn of haar laatste actieve status of de laatste keer dat deze zijn of haar DM’s heeft gecontroleerd, niet zien.

 

Om iemands activiteitsstatus te bekijken, moet je de jouwe inschakelen via de Instagram-accountinstellingen:

  • Ga naar Instellingen en privacy;
  • Tik onder Hoe anderen interactie met je kunnen hebben op Chatberichten en antwoorden op verhalen;
  • Tik op Activiteitsstatus weergeven;
  • Zet de schakelaar Activiteitsstatus weergeven op actief als dit nog niet het geval is. Je kan nu de activiteitsstatus van andere gebruikers zien als zij deze ook hebben ingeschakeld.

 

Zoals gezegd is deze methode wat minder effectief, omdat de kans bestaat dat de andere gebruiker zijn activiteitsstatus heeft uitgeschakeld. Toch kan het geen kwaad om het te proberen.
 

Laatste reacties