Magazine

De 10 beste messenger-apps in 2023

Je smartphone is waarschijnlijk dé manier om contact te houden met je familie, vrienden en collega’s. De meeste smartphones zijn uitgerust met minimaal één berichtendienst (ook wel chat-apps of messenger-apps genoemd), zoals iMessenger op de iPhone. Waarschijnlijk kies je echter een alternatief, namelijk WhatsApp. Maar er zijn nog veel meer messenger-apps, met elk hun specifieke voor- en nadelen. In dit artikel een overzicht van de tien beste.

 

1. WhatsApp

 

We ontkomen er natuurlijk niet aan om met WhatsApp te beginnen. Dit is immers in de Benelux veruit de populairste dienst om berichten uit te wisselen met anderen. Sinds enkele jaren is WhatsApp onderdeel van Meta (voorheen Facebook geheten).

 

WhatsApp is gratis, handig in gebruik en je kan er moeiteloos zaken als je locatie, foto’s, documenten en contacten mee delen. Daarnaast ondersteunt de app spraak- en videogesprekken in groepen met maximaal acht personen.

 

WhatsApp wordt tegenwoordig door meer dan 2 miljard mensen in meer dan 180 landen gebruikt. Voor meer feiten en statistieken over WhatsApp, zie hier.

 

Download WhatsApp voor iOS of Android.

 

 

2. Facebook Messenger

 

Facebook Messenger is een op zichzelf staand mobiel berichtenplatform binnen Facebook. Hiermee kan je tekst-, spraak-, foto- en videoberichten verzenden naar Facebook-vrienden en bellen via Wi-Fi of mobiele data.

 

Messenger heeft meer dan 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers, een miljard minder dan WhatsApp dus, maar toch steeds een onmisbare chatapp.

 

Meta (Facebook) laat ook zeker niet na om hun chat-app van allerlei handige functies te voorzien. Zo biedt de app een groepschat voor maximaal 250 mensen, je kan gratis videogesprekken voeren en de app ondersteunt spraaknotities, GIFs, stickers en meer. Je kan zelfs games spelen met vrienden.

 

Nadeel: Messenger is onlosmakelijk verbonden met Facebook en zonder Facebook-account kom je er niet meer in. Wel is het mogelijk om je Facebook-account te deactiveren met behoud van Messenger.

 

Download Messenger voor iOS of Android.

 

 

3. Telegram

 

Onder het motto “Taking back our right to privacy” profileerde Telegram zich in 2014 als een alternatief voor WhatsApp waarbij je privacy gewaarborgd is. Dit onder meer dankzij encryptie van berichten, wat bij WhatsApp op dat moment nog niet het geval was.

 

Anno 2023 is Telegram nog steeds een veelgebruikt alternatief voor WhatsApp. De app biedt een aantal speciale privacy-opties, waaronder de mogelijkheid om een ‘Secret Chat’ aan te maken. De berichten in zo’n gesprek worden zó versleuteld dat ze alleen door jou en de ontvanger gelezen kunnen worden. Het is vooral deze functie waarom sommigen Telgram verkiezen boven WhatsApp.

 

Daarnaast kan je in Telegram met een onbeperkt aantal mensen audiobellen, doch maximaal 30 deelnemers kunnen hun camera aanzetten.

 

Telegram werd in 2022 een van de vijf meest gedownloade apps wereldwijd en heeft nu meer dan 700 miljoen maandelijks actieve gebruikers, aldus de makers van de app.

 

Download Telegram voor iOS of Android.

 

 

4. Signal

 

Signal is een van de meest aanbevolen apps als het gaat om chatversleuteling en -beveiliging en is een populair alternatief geworden voor WhatsApp voor wie zich zorgen maakt over privacy. Met Signal kan je tekstberichten, foto’s, video’s en audioberichten versturen en videobellen.

 

De app is gebouwd voor privacy en veiligheid. Alle gesprekken in de app zijn versleuteld zodat geen enkele derde partij bij je gegevens kan. Bovendien kan je met Signal verdwijnende berichten instellen die na een bepaalde tijd automatisch worden verwijderd.

 

Moederbedrijf Open Whisper Systems verzekert dat Signal geen gegevens van je verzamelt: de app krijgt geen data binnen van je profiel, contactenlijst of berichten. Open Whisper Systems is een onafhankelijke non-profitorganisatie die geld verdient via stichtingen en donaties. Al haar producten zijn gratis en open source.

 

Naar eigen zeggen heeft Signal momenteel meer dan 40 miljoen actieve gebruikers.

 

Download Signal voor iOS of Android.

 

 

5. Skype

 

Skype is al een oudje, maar vaste waarde onder de messenger-apps. Met de app kan je schermen delen, deelnemen aan gratis videogesprekken, gesprekken opnemen en bestanden delen, wat handig kan zijn voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik. Groepschats zijn mogelijk met maximaal 50 personen.

 

Skype, van moederbedrijf Microsoft, wordt gezien als een van de beste videoconferentie-apps die er zijn. Het gebruik is gratis, zonder advertenties.

 

Download Skype voor iOS of Android .

 

 

6. Instagram

 

Instagram werd in 2010 opgericht en groeide al snel als kool, waarna het platform door Meta (toen nog Facebook) werd overgenomen. De app staat vooral bekend om het delen van foto’s, video’s en verhalen. Toch heeft Instagram ook een volwaarde chatfunctie. Daarmee kan je berichten, video’s en audioberichten versturen naar andere Instagram-gebruikers. Ook kan je met maximaal acht mensen een audio- of videogesprek starten.

 

Download Instagram voor iOS of Android.

 

 

7. Snapchat

 

Snapchat is de beroemde app voor multimediaberichten waarmee je foto’s, video’s en tekst kan verzenden. Deze mediaberichten zijn vluchtig; ze staan ​​meestal een paar seconden op iemands scherm voordat ze automatisch worden verwijderd.

 

De app staat ook bekend om zijn fotobewerking en ludieke filters. Daarnaast is Snapchat compatibel met Bitmoji, het persoonlijke poppetje dat op jou lijkt. Snapchat ondersteunt ook grootschalige groepschats met al je vrienden.

 

Download Snapchat voor iOS  of Android.

 

 

8. iMessage

 

iMessage is de berichtenapp die standaard op de iPhone en andere Apple-apparaten zit. Je moet deze wellicht wel nog even aanzetten. Ga daartoe naar Instellingen > Berichten. De berichten verschijnen dan in de app Berichten. Om ze te kunnen lezen moet de bestemmeling ook een Apple-apparaat hebben. Onder Berichten kan je ook sms’jes versturen naar mensen die geen Apple-producten hebben.

 

Met iMessage verstuur je tekst, audio en video. Ook is het mogelijk om groepen te vormen. An sich een prima chat-app, maar met als nadeel dat je alleen met Apple-gebruikers kan chatten.

 

Download iMessage voor iOS.

 

 

9. Discord

 

Discord werd in 2015 gelanceerd als een chat-app om gamers met elkaar verbonden te houden terwijl ze samen speelden. Tegenwoordig gebruiken meer dan 350 miljoen personen wereldwijd de gratis app voor verschillende chatdoeleinden.

 

Gebruikers communiceren via spraakoproepen, video-oproepen, media en bestanden in privéchats (met maximaal tien vrienden) of als onderdeel van gemeenschappen die servers worden genoemd.

 

We willen er wel op wijzen dat Discord geen end-to-endencryptie gebruikt voor haar berichten. Als totale privacy een prioriteit is, gebruik dan een alternatieve app om je berichten veilig te houden.

 

Download Discord voor iOS  of Android.

 

 

10. Threema

 

Threema is een chatdienst die zich sterk focust op beveiliging en anonimiteit. De app geeft gebruikers garanties waar ze op kunnen rekenen. Dit omvat onder meer garantie voor volledige anonimiteit en goede encryptie.

 

De app biedt onder meer groepsberichten, een handig peilingsysteem waarmee je snel de mening van familie en vrienden kan peilen, en een desktopversie, zodat je kunt blijven chatten terwijl je aan het werk bent. Ook kan je bestanden delen tot 50 MB.

 

Download Threema voor iOS of Android.

 

 

En ook nog…

 

Er zijn nog meer messenger-apps, die onze top-10 net niet haalden, maar wellicht toch de moeite van het proberen waard zijn:

 

Laatste reacties